1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Kriterion Könyvkiadó
Kiadás helye: Bukarest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 285 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációval díszített könyv.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
Hogy s miképpen fejedelmi és nagy úri vendégséget rendeljék és készítsék, minémű tisztek és gondviselő szolgák szükségesképpen kívántatnak35
Az hofmester, udvari kapitány és konyhamesterek tisztiről35
A sáfárrúl38
Az főszakácsrúl39
Az pohárnokrúl41
Az étekfogókrúl és innyaadórúl 42
Az frisneiderrűl43
Egy fejedelmi és úri vendégséghez mint készüljön és tartson ember, s mint rendelje el azt43
Az hivatalos urak és vendégszolgák tartásárúl46
Következik egy világos és értelmes tanétás48
Elsőben négy császári vendégségekrül kettel húsevő napon, kettei böjtnapon48
Immáron következnek négy vendégségek, melyekben említtetik az magyar és cseh királyoknak micsoda étkeket - nemcsak húsbúl, hanem böjtnapokon is - kell készíteni59
Immár következnek már négy electori vendégségek63
Következnek négy fejedelmi vendégségek68
Egy bizonyos és világos tanétás miképpen kell sokféle étkeket készíteni német, magyar, spanyor, olasz és francia formára75
Az négylábú állatokrúl75
Az ökörbül nyolcvanháromféle étket készíthetni75
Az tehén tölgyébül hétképpen készíthetni étket87
Az bornyúbúl ötvenkilencképpen készíthetni88
Az berbécsbül negyvenötféle étket készíthetni99
Az báránybúl huszonnyolcféle étket készíthetni104
Az kecskefiúbúl harmincnégyféle étket készíthetni107
Az malacbúl harminckétképpen készíthetni110
A vadakrúl. Elsőben az szarvasbúl harminchétféle étket készíthetni113
Az őzbül huszonkilencféle étket készíthetni120
A nyúlhúsbúl húszféle étket készíthetni123
Az vadkanbúl avagy erdei disznóbúl negyvenképpen készíthetni étket125
Az gyanverbül128
Az bialhúst128
Az medvelábot128
A vadló-húst128
Az vadkecskébül tizenhatféle étket készíthetni128
Az havasi kecskebakbúl kétképpen készíthetni130
A török juhbúl tizenháromképpen készíthetni130
Az macskamajombúl tizenhatféle étket készíthetni131
A tengeri kutya132
A hód nevű állatnak132
Az tengeri disznót132
Az indiai disznót négyképpen készíthetni132
Az tengeri tövisesdisznót133
A közönséges tövisesdisznó133
A tengeri nyúlbúl tizenegyképpen készíthetni133
A mókust133
Az madarakrúl134
A sasbúl kilencféle étket készíthetni134
A struccmadarat134
Az túzokbúl ötféle étket készíthetni135
Az hattyúbúl négyképpen készíthetni135
Az pulykábúl húszképpen135
Az fajdokbúl nyolcféleképpen136
Az havasi tyúkbúl hatképpen137
Az fácánbúl huszonkétképpen138
Az gödént140
Az gémbül140
Az darvat140
A pávát háromképpen készíthetni140
Az vadludat tizennyolcféleképpen140
Az szelíd ludat huszonkilencképpen141
Az vadrécébül tizenötféleképpen144
Az középszerű récébül kétképpen145
Az kappanbúl negyvennégyképpen145
Az öreg tyúkból huszonkétképpen150
Az tyúkfiúbúl huszonháromképpen 152
Az mogyorótyúkbúl tizenkétféleképpen154
Az fogolymadárbúl tizenötféleképpen155
Az galambokbúl húszképpen készíthetni156
Az gerlicébül nyolcképpen készíthetni157
Az fürjekbűl tizenkilencképpen készíthetni157
Az húrosmadarat tizenötképpen készíthetni156
Az szajkót s rigót159
Az pacsirtábúl kétképpen készíthetni159
Az seregélyt159
Mindenféle aprómadarakat tizenhétképpen készíthetni159
A halakrúl161
Az vizábúl huszonkétképpen készíthetni161
Az dick nevű halbúl163
Az sternen nevű halbúl tizenegyképpen készíthetni163
Az harcsábúl tizennégyféleképpen készíthetni164
Az salmen nevű halbúl tizenhétképpen készíthetsz164
Az heuchen nevű halbúl tizenegyféle étket készíthetni166
Az lampretábúl négyképpen készíthetni166
Az szalmling-halbúl tizenkétképpen készíthetni167
Az pisztrángbúl tizennyolcképpen készíthetni168
Az fejér pisztrángot négyképpen készíthetni169
Az apró potykábúl kétképpen169
Az csukábúl negyvenképpen készíthetni 170
Az enken nevű halbúl tízképpen174
Az renhalbúl háromképpen készíthetni175
Az pioch nevű halbúl175
Az pozsárból huszonötképpen készíthetni175
Az exh nevű halbúl hatképpen178
A márnábúl hatképpen készíthetni178
Az angvillábúl tizenegyképpen készíthetni179
Az menyhalbúl tizenhatképpen készíthetni180
Az nerfflingbül négyképpen készíthetni181
A kárászbúl kilencképpen készíthetni181
Az compóbúl hétképpen készíthetni182
Az kilencszemű halbúl nyolcképpen készíthetni182
Az semlingbűl négyféleképpen készíthetni183
Az sügért tizenháromképpen készíthetni183
Az esíkbúl háromféleképpen készíthetsz184
Az kophalat háromképpen185
Az kövihalat kilencképpen185
Az anbisz névő halbúl 9 képpen186
Az priffen névő halbúl ötképpen186
Másféle apróhalakbúl is 9 képpen186
Az fejérhalbúl ötképpen187
Az rákot huszonháromképpen187
Az austrigábúl hatképpen190
Az kapelánhalbúl ötképpen191
Az habarnicábúl mit kell csinálni191
Az tengeri nyelvet is úgy készíthetni191
Az tengeri ptrücsköt kétképpen191
Az tengeri tüdőt háromképpen192
A kettőshalbúl mit csinálj192
Az cerdelihalbúl192
Az heringből négyképpen192
Másféle heringet kétképpen193
Az stokfisbűl tizenkétképpen193
A platajcbúl nyolcképpen195
Az csigát kilencképpen195
Az tekenősbékát kilencképpen196
Az zöldbékát ötképpen197
Holopotridát így kell készíteni198
Mindenféle étkek szaporításárúl201
Mindenféle saltát mindenféle füvekbül fejéren és zölden mint kell csinálni220
Sokképpen mondolasajtot hogy kell csinálni222
Mindenféle tésztamíveket mint kell csinálni223
Mindenféle pastetumokrúl húsbúl s halbúl mint kell csinálni230
Mindenféle tortákrúl, lepényekrül s bélesekrül234
Mindenféle patikából való nádmézes confectumokrúl236
Másféle confectumokat mint kell csinálnki237
Mindenféle bécsinált gyümölcsöket hogy kell készíteni239
Kulcsármesterség242
Jegyzetek a bevezetéshez259
Szójegyzék és mutató261

Bornemisza Anna

Bornemisza Anna műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bornemisza Anna könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból Bornemisza Anna szakácskönyve 1680-ból

A borító kopott.

Védőborító nélküli példány.

Állapot:
2.940 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba
konyv