| Bevezetés | 5 |
| Hogy s miképpen fejedelmi és nagy úri vendégséget rendeljék és készítsék, minémű tisztek és gondviselő szolgák szükségesképpen kívántatnak | 35 |
| Az hofmester, udvari kapitány és konyhamesterek tisztiről | 35 |
| Az sáfárrúl | 38 |
| Az főszakácsrúl | 39 |
| Az pohárnokrúl | 41 |
| Az étekfogókrúl és innyaadórúl | 42 |
| Az frisneiderrűl | 43 |
| Egy fejedelmi és úri vendégséghez mint készüljön és tartson ember, s mint rendelje el azt | 43 |
| Az hivatalos urak és vendégszolgák tartásárúl | 46 |
| Következik egy világos és értelmes tanétás | 48 |
| Elsőben négy császári vendégség ekrűl kettei húsevő napon, kettei böjtnapon | 48 |
| Immáson következnek négy vendégségek, melyekben említetik az magyar és cseh királyoknak micsoda étkeket - nemcsak húsbúl, hanem böjtnapon is - kell készíteni | 59 |
| Immár következnek már négy electori vendégségek | 63 |
| Következnek négy fejedelmi vendégségek | 68 |
| Egy bizonyos és világos tanétás miképpen kell sokféle étkeket készíteni német, magyar, spanyor, olasz és francia formára | 75 |
| Az négylábú állatokrúl | 75 |
| Az ökörbűl nyolcvanháromféle étket készíthetni | 75 |
| A' tehén tőlgyébűl hétképpen készíthetni, étket | 87 |
| Az bornyúbúl ötvenkilencképpen készíthetni | 88 |
| Az berbécsbűl negyvenötféle étket készíthetni | 99 |
| Az báránybúl huszonnyolcféle étket készíthetni | 104 |
| A' kecskefiúbúl harmincnégyféle étket készíthetni | 107 |
| Az malacbúl harminckétképpen készíthetni | 110 |
| A vadakrúl | |
| Elsőben az szarvasbúl harminchétféle étket készíthetni | 113 |
| Az dámvadbúl harminckétféle étket készíthetni | 117 |
| Az őzbűl huszonkilencféle étket készíthetni | 120 |
| Az nyúlhúsbúl húszféle étket készíthetni | 123 |
| Az vadkanbúl avagy erdei disznóbúl negyvenképpen készíthetni étket | 125 |
| Az gyanverbül | 128 |
| Az bialhúst | 128 |
| Az medvelábot | 128 |
| A vadló-húst | 128 |
| Az vadkecskébűl tizenhatféle étket készíthetni | 128 |
| Az havasi kecskebakbúl képképpen készíthetni | 130 |
| Az török juhbúl tizenháromképpen készíthetni | 130 |
| Az macskamajombúl tizenhatféle étket készíthetni | 131 |
| A' tengeri kutya | 132 |
| A' hód névü állatnak | 132 |
| Az tengeri disznót | 132 |
| Az indiai disznót négyképpen készíthetni | 132 |
| Az tengeri tövisesdisznót | 133 |
| A közönséges tövisesdisznó | 133 |
| A tengeri nyúlbúl tizenegyképpen készíthetni | 133 |
| A' mókust | 133 |
| A madarakrúl | 134 |
| A' sasbúl kilencféle étket készíthetni | 134 |
| A' struccmadarat | 134 |
| Az túzokbúl ötféle étket készíthetni | 135 |
| Az hattyúbúl négyképpen készíthetni | 135 |
| Az pulykábúl húszképpen | 135 |
| Az fajdokbúl nyolcféleképpen | 136 |
| Az havasi tyúkbúl hatképpen | 137 |
| Az fácánbúl huszonkétképpen | 138 |
| Az gödént | 140 |
| Az gémbül | 140 |
| Az darvat | 140 |
| A pávát háromképpen készíthetni | 140 |
| Az vadludat tizennyolcféleképpen | 140 |
| Az szelid ludat huszonkilencképpen | 141 |
| Az vadrécébűl tizenötféleképpen | 144 |
| Az középszerű récébül kétképpen | 145 |
| Az kappanbül negyvennégyképpen | 145 |
| Az öreg tyúkbúl huszonkétképpen | 150 |
| Az tyúkfibúl huszonháromképpen | 152 |
| Az mogyorótyúkbúl tizenkétféleképpen | 154 |
| Az fogolymadárbúl tizenötféleképpen | 155 |
| Az galambokbúl húszképpen készíthetni | 156 |
| Az gerlicébűl nyolcképpen készíthetni | 157 |
| Az fürjekbűl tizenkilencképpen készíthetni | 157 |
| Az húrosmadarat tizenötképpen készíthetni | 158 |
| Az szajkót s rigót | 159 |
| Az pacsirtábúl kétképpen készíthetni | 159 |
| Az seregélyt | 159 |
| Mindenféle aprómadarakat tizenhétképpen készíthetni | 159 |
| A halakrúl | 161 |
| Az vizábúl huszonkétképpen készíthetni | 161 |
| Az dick nevü halbúl | 163 |
| Az sternen nevű halbúl tizenegyképpen készíthetni | 163 |
| Az harcsábúl tizennégyféleképpen készíthetni | 164 |
| Az salmen névű halbúl tizenhétképpen készíthetsz | 164 |
| Az heuchen névő halbúl tizenegyféle étket készíthetni | 166 |
| Az lampretábúl négyképpen készíthetni | 166 |
| Az szalmling-halbúl tizenkétképpen készíthetni | 167 |
| Az pisztrangbúl tizennyolcképpen készíthetni | 168 |
| Az fejér pisztrangot (...) négyképpen készíthetni | 169 |
| Az apró potykábúl kétképpen | 169 |
| Az csukábúl negyvenképpen készíthetni | 170 |
| Az enken nevő halbúl tízképpen | 174 |
| Az renhalbúl háromképpen készíthetni | 175 |
| Az ploch névő halból | 175 |
| A pozsárbúl huszonötképpen készíthetni | 175 |
| Az esh névő halbúl, hatképpen | 178 |
| Az márnábúl hatképpen készíthetni | 178 |
| Az angvillábúl tizenegyképpen készíthetni | 179 |
| Az menyhalbúl tizenhatképpen készíthetni | 180 |
| Az nefflingbül négyképpen készíthetni | 181 |
| A kárászbúl kilencképpen készíthetni | 181 |
| Az compóbúl hétképpen készíthetni | 182 |
| A kilencszemű halbúl nyolcképpen készíthetni | 182 |
| Az semlingből négyféleképpen készíthetni | 183 |
| Az sügért tizenháromképpen készíthetni | 183 |
| Az csíkbúl háromféleképpen készíthetsz | 184 |
| Az kophalat háromképpen | 185 |
| Az kövihalat kilencképpen | 185 |
| Az anbisz névő halbúl 9 képpen | 186 |
| Az profflen névő halbúl ötképpen | 186 |
| Másféle apróhalakbúl is 9 képpen | 186 |
| Az fejérhalbúl ötképpen | 187 |
| Az rákot huszonháromképpen | 187 |
| Az austrigábúl hatképpen | 190 |
| Az kapelánhalbúl ötképpen | 191 |
| A habarnicábúl mit kell csinálni | 191 |
| Az tengeri nyelvet is úgy készíthetni | 191 |
| Az tengeri prtücsköt kétképpen | 191 |
| A tengeri tüdőt háromképpen | 192 |
| A kattőshalbúl mit csinálj | 192 |
| Az cerdelihalbúl | 192 |
| Az heringből négyképpen | 192 |
| Másféle heringet kétképpen | 193 |
| A platajcból nyolcképpen | 195 |
| Az csigát kilencképpen | 195 |
| Az tekenősbékát kilencképpen | 196 |
| Az zöldbékát ötképpen | 197 |
| Holopotridát így kell készíteni | 198 |
| Mindenféle étkek szaporításárúl | 201 |
| Mindenféle salátát mindenféle füvekbűl fejéren és zölden mint kell csinálni | 200 |
| Sokképpen mondolasajtot hogy kell csinálni | 222 |
| Mindenféle tésztamíveket mint kell csinálni | 223 |
| Mindenféle pastetumokrúl húsbúl s halbúl mint kell csinálni | 230 |
| Mindenféle tortákrúl, lepényekrűl s bélesskrűl | 234 |
| Mindenféle patikából való nádmézes confectumokrúl | 236 |
| Másféle confectumokat mint kell csinálni | 237 |
| Mindenféle bécsinált gyümölcsöket hogy kell készíteni | 239 |
| Kulcsármesterség | 242 |
| Jegyzetek a bevezetéshez | 259 |
| Szójegyzék és mutató | 261 |