kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Nyíregyházi Főiskola Földrajz Tanszéke |
---|---|
Kiadás helye: | Nyíregyháza |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 303 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9130-68-0 |
Előszó | 5 |
A szőlő eredete és fejlődése | 7 |
A szőlőtermesztés ökológiai feltételei | 8 |
A Kárpát-medence földrajzi helyzete és természetföldrajzi áttekintése | 10 |
Domborzati adottságok | 10 |
A Kárpát-medence éghajlata | 11 |
A napfénytartam | 13 |
A légáramlás | 13 |
A levegő hőmérséklete | 16 |
A levegő nedvessége | 19 |
A csapadék és hóviszonyok | 20 |
A domborzat helyi (mikro)-klíma alakító szerepe | 26 |
A domborzat fagykármódosító szerepe | 30 |
A domborzat, a mikroklíma hatása a szőlő minőségére | 31 |
Talajadottságok | 36 |
Talajerózió | 38 |
Szőlő és bor a Kárpát-medencében | 40 |
Szőlő- és bortermelés a honfoglalástól az ország három részre szakadásáig (895-1541) | 40 |
Szőlő- és borgazdaságunk a mohácsi vésztől a szabadságharc bukásáig | 46 |
Szőlőtermelésünk fő jellemzői 1526 és 1848 között | 46 |
A szőlőshegyek, szőlőskertek külső képe | 54 |
Igazgatási formák, rendtartások a szőlőterületeken | 55 |
Hegyaljai borok oroszországi kivitele a 18. században | 55 |
Német szőlőbirtokosok Nyugat-Magyarországon | 56 |
Az Északkeleti-Felvidék szőlő- és borgazdasága | 56 |
Tokaj-hegyalja szőlőtermesztése | 59 |
A Miskolc környéki szőlők | 60 |
Vándormunkások a történelmi borvidékeken | 66 |
Erdély szőlő- és borkultúrája | 71 |
Az első szőlő- és borstatisztikák | 73 |
Szőlőtelepítések az Alföldön | 90 |
Szőlőtelepítések a 19. század első felében a Balatonfüred-csopaki borvidéken | 94 |
Az egri borvidék a 19. század első felében | 95 |
Ahogyan a 19. századi geográfusok látták | 96 |
Szőlő- és borgazdaságunk 1850 és a filoxéravész között | 106 |
Statisztikai adatfelvételezés | 106 |
Termőtájak, szőlőfajták, művelési szokások | 142 |
Az egyes borvidékek | 152 |
Filoxéravész a Kárpát-medencében | 160 |
A szőlők újratelepítése | 172 |
Az első borvidék beosztás | 190 |
Bortermelés, borfogyasztás, kivitel | 200 |
A Kárpát-medence szőlő- és borgazdasága a két világháború között | 205 |
Szőlőtermesztés, borgazdaság a második világháború után | 214 |
A borvidékek 1959. évi új területi beosztása | 218 |
Szőlőtermesztésünk 1960-tól napjainkig | 228 |
A nagyüzemi termelési rendszer kiépítése | 250 |
A rendszerváltozást követő évek | 264 |
Szőlőfeldolgozás és tárolás | 279 |
Helyünk a világban | 280 |
A Kárpát-medence mai orszgáhatárainkon kívüli területeinek szőlő- és borgazdasága | 283 |
Erdély szőlő- és borgazdasága | 283 |
Minőségi bortermő helyek Erdélyben | 284 |
Kárpátalja szőlő- és bortermelése a 20. század második felében | 287 |
A Kárpát-medence északi részének szőlő- és borgazdasága | 289 |
Összegzés | 293 |
Irodalom | 294 |
The Historical Geography of Growing Grapevine and Producing Wine in the Carpatian Basin | 298 |
La géographie historique de la viticultura et de l'exploitation viticole du Bassin Carpathique | 300 |
Tartalom | 303 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.