A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A Kárpát-medence szőlő- és borgazdaságának történeti földrajza

Szerző

Kiadó: Nyíregyházi Főiskola Földrajz Tanszéke
Kiadás helye: Nyíregyháza
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 303 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9130-68-0
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
A szőlő eredete és fejlődése7
A szőlőtermesztés ökológiai feltételei8
A Kárpát-medence földrajzi helyzete és természetföldrajzi áttekintése10
Domborzati adottságok10
A Kárpát-medence éghajlata11
A napfénytartam13
A légáramlás13
A levegő hőmérséklete16
A levegő nedvessége19
A csapadék és hóviszonyok20
A domborzat helyi (mikro)-klíma alakító szerepe26
A domborzat fagykármódosító szerepe30
A domborzat, a mikroklíma hatása a szőlő minőségére31
Talajadottságok36
Talajerózió38
Szőlő és bor a Kárpát-medencében40
Szőlő- és bortermelés a honfoglalástól az ország három részre szakadásáig (895-1541)40
Szőlő- és borgazdaságunk a mohácsi vésztől a szabadságharc bukásáig46
Szőlőtermelésünk fő jellemzői 1526 és 1848 között46
A szőlőshegyek, szőlőskertek külső képe54
Igazgatási formák, rendtartások a szőlőterületeken55
Hegyaljai borok oroszországi kivitele a 18. században55
Német szőlőbirtokosok Nyugat-Magyarországon56
Az Északkeleti-Felvidék szőlő- és borgazdasága56
Tokaj-hegyalja szőlőtermesztése59
A Miskolc környéki szőlők60
Vándormunkások a történelmi borvidékeken66
Erdély szőlő- és borkultúrája71
Az első szőlő- és borstatisztikák73
Szőlőtelepítések az Alföldön90
Szőlőtelepítések a 19. század első felében a Balatonfüred-csopaki borvidéken94
Az egri borvidék a 19. század első felében95
Ahogyan a 19. századi geográfusok látták96
Szőlő- és borgazdaságunk 1850 és a filoxéravész között106
Statisztikai adatfelvételezés106
Termőtájak, szőlőfajták, művelési szokások142
Az egyes borvidékek152
Filoxéravész a Kárpát-medencében160
A szőlők újratelepítése172
Az első borvidék beosztás190
Bortermelés, borfogyasztás, kivitel200
A Kárpát-medence szőlő- és borgazdasága a két világháború között205
Szőlőtermesztés, borgazdaság a második világháború után214
A borvidékek 1959. évi új területi beosztása218
Szőlőtermesztésünk 1960-tól napjainkig228
A nagyüzemi termelési rendszer kiépítése250
A rendszerváltozást követő évek264
Szőlőfeldolgozás és tárolás279
Helyünk a világban280
A Kárpát-medence mai orszgáhatárainkon kívüli területeinek szőlő- és borgazdasága283
Erdély szőlő- és borgazdasága283
Minőségi bortermő helyek Erdélyben284
Kárpátalja szőlő- és bortermelése a 20. század második felében287
A Kárpát-medence északi részének szőlő- és borgazdasága289
Összegzés293
Irodalom294
The Historical Geography of Growing Grapevine and Producing Wine in the Carpatian Basin298
La géographie historique de la viticultura et de l'exploitation viticole du Bassin Carpathique300
Tartalom303

Boros László

Boros László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Boros László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv