996.549

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Dokumentumok az orosz-szovjet törekvésekről a Boszporusz és a Dardanellák megszerzésére

(Konstantinápoly-egyezmény, 1915; Német-orosz tárgyalások, 1940)

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: JATE Történész Diákkör
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 21 oldal
Sorozatcím: Documenta Historica
Kötetszám: 8
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 300 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az itt közzétett két dokumentum eltérő történelmi szituációk szülötte, ám több közös vonásuk miatt érdemes összevetni őket. Az 1915-ös Konstantinápoly-egyezményben rögzítettek és az 1940-ből... Tovább

Előszó

Az itt közzétett két dokumentum eltérő történelmi szituációk szülötte, ám több közös vonásuk miatt érdemes összevetni őket. Az 1915-ös Konstantinápoly-egyezményben rögzítettek és az 1940-ből származó szovjet-német tárgyalások során vázoltak a két világháború titkos diplomáciájának egy-egy fontos szeletét jelentik. A nemegyszer meglepő feltételeket, követeléseket tartalmazó iratok a világpolitika ma is neuralgikus térségére: a Közel-Keletre, s a Boszporusz és a Dardanellák tengerszorosaira irányítják a figyelmet.
Ezek az átjárók, két kontinens határán, nagy fontosságú tengeri és szárazföldi kereskedelmi utak metszéspontjában - földrajzilag frekventált helyük miatt - az ősi mítoszok korától egészen napjainkig megkülönböztetett figyelmet kaptak a nagyhatalmi politikában.
A dokumentumok olvasása közben joggal érezzük úgy, hogy a képzeletbeli tárgyalóasztal egyik felén mindkét alkalommal ugyanannak a nagyhatalomnak a képviselői ülnek, noha 1915 és 1940 között ez az ország nem csak nevet, de rendszert és ideológiát is változtatott. E "kontinentális óceán", Oroszország évszázados álma - kijutni a Mediterráneumba - realizálódik a Konstantinápoly-egyezményben. Ennek a régi törekvésnek a kontinuitása érzékelhetően nyomon követhető a Szovjetunió külpolitikájában az 1940-es alkudozások során is. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem