| Fizikai és kémia vizsgálatok | 9 |
| Mintavétel | 9 |
| A cukortartalom mérése | 11 |
| A must cukortartalmának meghatározása fizikai úton | 11 |
| A cukortartalom mérésének kémiai módszerei | 18 |
| Az alkoholtartalom meghatározása | 30 |
| Meghatározás a forráspont mérése alapján | 30 |
| Meghatározás a párlat sűrűségének mérése alapján | 34 |
| Meghatározás a párlat fénytörésének mérése alapján | 41 |
| Meghatározás a felületi feszültség mérése alapján | 41 |
| Meghatározás kémiai úton | 44 |
| A vonadékanyag- (extrakt-) tartalom meghatározása | 46 |
| A hamutartalom meghatározása | 51 |
| Hamulúgosság | 52 |
| A savtartalom meghatározása | 53 |
| A titrálható savtartalom meghatározása | 53 |
| A különböző savak egyenkénti meghatározása | 56 |
| Néhány fontosabb boralkotórész vizsgálata hagyományos analitikai módszerekkel | 72 |
| Mérések a bor fizikai-kémiai állapotának meghatározására | 91 |
| A bor zavarosságának mérése | 91 |
| A vörösborok színerősségének (színintenzitásának) meghatározása | 92 |
| A vörösborok színárnyalátának meghatározása | 93 |
| A pH-érték mérése | 93 |
| Az rH mérése | 95 |
| Enzimes vizsgálatok | 99 |
| A glükóz-fruktóz arány meghatározása | 99 |
| Néhány szerves sav meghatározása | 102 |
| A glicerintartalom meghatározása | 107 |
| A CONTIFLO alkalmazása | 110 |
| A CONTIFLO automatikus elemző | 111 |
| A reduláló cukortartalom meghatározása | 113 |
| A vastartalom meghatározása | 115 |
| A borkősavtartalom meghatározása | 115 |
| Lángfotometria | 118 |
| Emissziós lángfotometria | 118 |
| A nátriumtartalom meghatározása | 119 |
| A káliumtartalom meghatározása | 121 |
| Atomabszorpciós lángfotometria | 122 |
| A réztartalom meghatározása | 124 |
| A kalciumtartalom meghatározása | 125 |
| Gázkromatográfiás vizsgálatok | 127 |
| Lángionizációs detektor (FID) | 128 |
| Elektronbefogási detektor (ECD) | 128 |
| Gázkromatográfia a gyakorlatban | 129 |
| Az aroma-hozzáadás kimutatása | 129 |
| A cukortartalom meghatározása | 131 |
| A metanol- (metil-alkohol-) tartalom meghatározása | 133 |
| A glicerintartalom meghatározása | 133 |
| A szorbinsavtartalom meghatározása | 134 |
| Növényvédőszer-maradék (klórozott szénhidrogén) meghatározása | 136 |
| Derítési vizsgálatok | 139 |
| Derítőszerek | 140 |
| Bentonit | 140 |
| Vizahólyag | 142 |
| Zselatin és cserzőanyag | 142 |
| Tojásfehérje | 144 |
| Sárgásvérlúgsó (kékderítés) | 144 |
| A fenolos anyagok csökkentése derítéssel | 148 |
| Kombinált derítés | 149 |
| A palackállóság megállapítása | 149 |
| Az állóképesség vizsgálata | 149 |
| A szállítóképesség vizsgálata | 150 |
| Üledékvizsgálat | 150 |
| A borba került idegen anyagok vizsgálata | 156 |
| A hamisítások vizsgálata | 156 |
| A vörösborok idegen színanyagának kimutatása | 156 |
| A direkt termő szőlők borainak kimutatása | 158 |
| A cukrozás kimutatása | 158 |
| Oxi-metil-furfurol (hidroxi-metil-furfurol) meghatározása | 160 |
| Konzerválószerek vizsgálata | 162 |
| Mérgező anyagok vizsgálata | 164 |
| A metil-alkohol kimutatása | 169 |
| A túlderítés kimutatása | 169 |
| Borászati segédanyagok vizsgálata | 170 |
| Cserzőanyag | 170 |
| Zselatin | 170 |
| Azbesztcellulóz | 170 |
| Finomszesz | 171 |
| Kovaföld | 172 |
| Aktív szén | 172 |
| Metaborkősav | 172 |
| Kénessav-törzsoldat és kálium-piroszulfit (kálium-metabiszulfit) | 173 |
| Kálium-szorbát | 173 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok | 174 |
| A fénymikroszkóp és használata | 174 |
| A mikroszkópos mérés | 176 |
| A sejtszám meghatározásának módszerei | 177 |
| Az erjedési aktivitás mérése | 177 |
| Számolókamrás eljárás | 177 |
| A tárgylemezmódszer | 178 |
| Az élősejtszám meghatározása | 178 |
| Mikrobiológiai ellenőzés a borászati üzemben | 182 |
| Az üzemi higiénia ellenőrzése | 184 |
| A palackozás ellenőrző vizsgálatai | 187 |
| A biológiai stabilitás vizsgálata | 188 |
| A tartósítószer kimutatása | 189 |
| Tápanyagok, reagensek készítése és sterilezése | 190 |
| Érzékszervi vizsgálatok | 193 |
| Az érzékszervi vizsgálata feltételei és módjai | 194 |
| A borbírálat személyi feltételei | 194 |
| A borbírálat tárgyi feltételei | 195 |
| A borok érzékszervi értékelése | 198 |
| Borbírálati módszerek | 206 |
| A bírálati módszer megválasztása | 213 |
| Irodalom | 215 |
| Tárgymutató | 219 |