| Bevezetés | 6 |
| A növények anatómiája | 10 |
| Sejtek, szövetek, szervek | 10 |
| A növényi sejt | 10 |
| Embrionális és kifejlett szövetek | 11 |
| A növények szervei | 11 |
| A szár | 12 |
| A szár felépítése | 12 |
| A szár elágazása | 13 |
| A védő parafa | 13 |
| A levelek | 14 |
| A levél részei és szerkezete | 14 |
| A nélkülözhetetlen pórusok | 15 |
| Levéltípusok | 15 |
| A gyökér | 16 |
| A gyökér elemei | 16 |
| A gyökérszőrök | 16 |
| A gyökér szerkezete | 17 |
| Gyökértípusok | 17 |
| A növények élettana | 18 |
| A fotoszintézis | 18 |
| A klorofill feladata | 18 |
| Energia a fotoszintézis révén | 18 |
| A fotoszintézis alapegysége | 19 |
| Táplálkozás a növényeknél | 20 |
| Hogyan táplálkoznak a növények? | 20 |
| Ásványi sók felvétele és szállítása | 20 |
| A növények tápanyagigénye | 21 |
| A talaj szerves anyagainak mineralizációja | 21 |
| Növekedés és fejlődés | 22 |
| Az algák növekedése | 22 |
| A rügy | 22 |
| Az évgyűrűk | 23 |
| A szaporodás | 24 |
| Szaporodás és öröklődés | 24 |
| Kromoszómák és gének | 24 |
| Különböző szaporodási módok | 24 |
| Az öröklődés törvényei | 25 |
| Ivartalan szaporodás | 26 |
| A legegyszerűbb és leggyorsabb sokszorozódás | 26 |
| Feldarabolódás | 26 |
| A spórák | 27 |
| Ivartalan szaporítás | 28 |
| Gyökereztetés és leválasztás | 28 |
| Szaporítás dugványokról | 28 |
| Az oltvány | 29 |
| Mikroszaporítás | 29 |
| A virág | 30 |
| Csésze és párta | 30 |
| Hímivarszervek | 30 |
| A női reproduktív szerv | 31 |
| A termés | 32 |
| Hogyan alakul ki a termés? | 32 |
| A termés szerepe a természetben | 32 |
| Száraz termések | 33 |
| Húsos termések | 33 |
| A mag | 34 |
| Hogyan keletkeznek a magok? | 34 |
| A magképzés előnyei | 34 |
| Alvás a túlélésért | 35 |
| A csírázás | 35 |
| Ökológia és evolúció | 36 |
| A környezet fizikai jellemzői | 36 |
| A fény | 36 |
| Hőmérséklet és páratartalom | 37 |
| A talaj | 37 |
| Növénytársulások és ökoszisztémák | 38 |
| Mi a faj? | 38 |
| A növénytársulás | 38 |
| Az ökoszisztéma | 39 |
| A tápláléklánc | 39 |
| Endemizmusok és flóraövezetek | 40 |
| Hogyan alakul ki egy endeizmus? | 40 |
| Földrajzi és ökológiai korlátok | 40 |
| Bolygónk flóraövezetei | 41 |
| A növényzet és a táj | 42 |
| Életformák és vegetációtípusok | 42 |
| Szukcesszió és egyensúly | 43 |
| Az éghajlatok és a növényzet | 43 |
| Különleges növényi életformák | 44 |
| Táplálkozás tetemekből | 44 |
| Kölcsönös segítség | 44 |
| Élet mások kárán | 45 |
| Evolúció a növényvilágban | 46 |
| A legősibb növények | 46 |
| A víz pezseg az élettől | 46 |
| Az ivaros szaporodás nagy találmánya | 46 |
| Az első és a második "partraszállás" | 47 |
| A moszatok | 48 |
| Mikroszkopikus moszatok | 48 |
| A legkisebb és legellenállóbb | 48 |
| Alapvető táplálék a Föld vizeiben | 48 |
| Eleven "dobozkák" | 49 |
| Páncélban, ostorral | 49 |
| Állatias növények | 49 |
| Magasabbrendű moszatok | 50 |
| Egyszerű test | 50 |
| Ameddig elér a fény | 50 |
| Zöld-, barna- és vörösmoszatok | 51 |
| A gombák | 52 |
| Alacsonyrendű gombák | 52 |
| Nyálkagombák | 52 |
| Emésztés a testen kívül | 53 |
| Moszatgombák | 53 |
| Magasabbrendű gombák | 54 |
| Telepesek az ürüléken | 54 |
| Tömlősgombák | 54 |
| Kalapos gombák | 55 |
| Élősködő gombák | 56 |
| Kultúrnövények élősködői | 56 |
| Állatok élősködői és hasznos élősködők | 57 |
| Vadászó gombák | 57 |
| Szimbionta gombák | 58 |
| Társulás moszatok | 58 |
| Az úttörők | 58 |
| Társulás növényekkel és rovarokkal | 59 |
| A növények | 60 |
| Lombosmohák és májmohák | 60 |
| Az embrió jelentősége | 60 |
| Víz a szaporodáshoz | 60 |
| A mohák teste | 61 |
| A májmohák | 61 |
| Harasztok | 62 |
| Az edénynyalábok és a lignin | 62 |
| A harasztok és a páratartalom | |
| A korpafüvek | 63 |
| A zsurlók | 63 |
| Nyitvatermő növények | 64 |
| A tűlevelűek | 64 |
| A beporzás "találmánya" | 64 |
| A nyitvatermők családjai | 65 |
| Kétszikűek | 66 |
| Új módszerek az energiatakarékosságért | 66 |
| Lombhullatók | 66 |
| Örökzöld növények bőrnemű levéllel | 66 |
| Zöldségnövények és gyümölcsfák | 67 |
| Szép virágok és réti pillangósok | 67 |
| Kaktuszok és pozsgás növények | 67 |
| Egyszikűek | 68 |
| Kétszikűek és egyszikűek eltérései | 68 |
| A pázsitfüvek | 68 |
| Liliomok, agávék, hagymák | 69 |
| Kontyvirágok és pálmák | 69 |
| Nád, sás, gyékény | 69 |
| Nősziromfélék | 69 |
| A növények és a környezet | 70 |
| Növények a hideg égövön | 70 |
| A rénszarvas és a karibu otthonában | 70 |
| Törpefák | 70 |
| A tűlevelűek birodalma | 71 |
| Mérséklet övi erdők | 72 |
| Kényes levelek, vízpazarlás | 72 |
| Miért kell lehullatni a leveleket? | 72 |
| Az évszakok és az erdő ciklusa | 73 |
| A mediterrán éghajlat növényei | 74 |
| A víztakarékos levél | 74 |
| Akik télen dőzsölnek | 74 |
| Csínján a növekedéssel | 75 |
| Babérerdők | 75 |
| Sivatagi növények | 76 |
| A sivatagok sem egyformák | 76 |
| Gyökerek az aszály ellen | 76 |
| Eldobható levelek | 77 |
| A trópusi esőerdők növényei | 78 |
| Többségben a fák | 78 |
| Őserdei levelek | 78 |
| A liánok | 79 |
| Elszakadás a talajtól | 79 |
| A tápanyagok zárt ciklusa | 79 |
| Vízinövények | 80 |
| Alul vízben | 80 |
| Úszó levelek | 80 |
| Teljesen víz alatt | 81 |
| "Szabadúszók" | 81 |
| A vadon élő növények és az ember | 82 |
| Ehető vadnövények | 82 |
| A legfinomabb gombák | 82 |
| Zsenge levelek és szárak | 82 |
| Vadon termő gyümölcsök | 83 |
| Száraz termések a szabadban | 83 |
| Gyógynövények | 84 |
| Mit nevezünk gyógynövénynek? | 84 |
| Gyógyhatású anyagok | 84 |
| Gyűjtés és tárolás | 85 |
| Mire szolgálnak? | 85 |
| Aromás növények | 86 |
| Ajakosok | 86 |
| Ernyősök | 86 |
| Száz virág egyet csinál? | 87 |
| Különleges illatok | 87 |
| Termesztett növények | 88 |
| Haszonnövények | 88 |
| A növénynemesítés | 88 |
| Magtermesztés | 88 |
| Gyökerek | 89 |
| Gyümölcstermesztés | 89 |
| Kávé, tea, kakaó, bor | 89 |
| Természetes rostanyagok | 89 |
| Dísznövények | 90 |
| Árnyék és nedvesség | 90 |
| Epifiton növények a lakásban | 91 |
| Fényt, de óvatosan | 91 |
| Igénytelen növények | 91 |
| A kert | 92 |
| Fák a kertben | 92 |
| Virágágyak | 92 |
| Sövények, gyep és sziklakert | 93 |
| Betűrendes mutató | 94 |