1.034.961

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

D. T. úr feleletei, avagy a befejezett mondat

Déry Tiborról

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Belvárosi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 114 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-7375-40-x
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az író távozásával életének „mondata" befejezetté vált. S töredékben maradt Felelet-ét is - más műfajokban ugyan, de - lezárta. Kora vonzásaira és taszításaira válaszolva kijelölte helyét kortársai... Tovább

Előszó

Az író távozásával életének „mondata" befejezetté vált. S töredékben maradt Felelet-ét is - más műfajokban ugyan, de - lezárta. Kora vonzásaira és taszításaira válaszolva kijelölte helyét kortársai és a kor történelminek tetsző elmozdulásai között. E válaszokat és választásokat kívántuk a magunk filologikus és „oknyomozó" műfajában láthatóvá tenni.
Kötetünk tartalomjegyzéke láttán joggal vetődhet fel az olvasóban: vajon nem Plutarkhosz példáját kívántuk-e követni, aki a Párhuzamos életrajzok-ban a görög és a római történelem olyan alakjainak a jellemét, törekvéseit foglalta írásba, akik valamiféle belső rokonság folytán kerültek egymás mellé. A párhuzam mindig is hálás módszere volt a történettudománynak, és sűrűn él vele újkori irodalomtörténet-írásunk is - különösen klasszikusaink kerek évfordulói alkalmával; az „X és Y," „X és Z" stb. képlet alapján mutatva be az ünnepelt és kortársainak kapcsolatait.
Ez az „ünnepi" gyakorlat indított bennünket arra is, hogy a ma száz éves Déry Tibor munkásságáról ne szabványos pályaképet rajzoljunk, hanem olyat, amely emberi és irodalmi kapcsolatain keresztül érzékeltetné az érdekelt egyéniségét és művészi törekvéseit. - Minden alkotó természetesen szinte megszámlálhatatlan szállal fűződik korához, kortársaihoz. Éppen ezért kulcskérdés, hogy közülük melyiket emeljük vizsgálódásaink körébe. Mert még a közelinek mondható barátságok közül is csak azok érdemelnek figyelmet, amelyeknek művészi hozadéka volt. S e tekintetben talán még a barátság hőfokához sem kell ragaszkodni - a kapcsolat értékét a belőle kisugárzó szellemi és alkotói interferencia határozza meg.
Az itt következő tanulmányok különböző alkalmakra készültek, de valamennyiükben a címadó alkotómunkássága állt figyelmünk középpontjában. A vele párhuzamba állítottak valójában véve arra szolgáltak, hogy az összevetések felsorakoztatásában Déry Tibor pályáját magyarázzák és értelmezzék. Ilyenformán „párhuzamaink" egy sajátos kismonográfia koncepcióját körvonalazzák.
Az összehasonlítások körét mint mindig, ez esetben is tovább lehetne bővíteni, mondjuk Tóth Árpád, Füst Milán vagy akár Örkény István nevével; hogy a külföldi példákról (Joyce, Proust, Thomas Mann stb.) ne is szóljunk. Erőnkből és időnkből ennyire tellett. - Bár azt sem hallgathatjuk el, hogy bizonyos határokon túl a mégoly közeli kapcsolatok sem tudnának már sok újat vagy lényegeset hozzátenni az eddig kialakult összképhez. A „párhuzamos pályaképek" műfajának is megvannak a maga határai és korlátai. Fogjuk fel gyűjteményünket egy majdani nagymonográfia előtanulmányaként. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ
7
A SAJÁT ÚTJÁT JÁRÓ „TANÍTVÁNY"
Déry Tibor és Kassák Lajos
9
EGY KATALIZÁTOR-SZEREP LÉTREJÖTTE ÉS VÁLTOZÁSAI
Déry Tibor és Németh Andor
25
AZ AKTÍV EZÓPUSZI KÖZVÉLEMÉNY-ALAKÍTÁS
PÁRHUZAMAI
Déry Tibor és Illyés Gyula
47
"A NEURASZTÉNIÁS FORRADALMÁR"
Konkordanciák József Attila és Déry Tibor munkásságában
62
A POLITIKA VONZÁSA ÉS TASZÍTÁSA
Déry Tibor és a Gondolat
74
AZ ELMÉLET VONZÁSÁBAN?
Déry Tibor és Lukács György
83
AZ 1957-ES ÍRÓPER KÜLFÖLDI VISSZHANGJA
Déry Tibor és a világhír

Botka Ferenc

Botka Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Botka Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv