1.031.442

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Jász-Nagykun-Szolnok megye jelképei

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta

Kiadó: Jász-Nagykun-Szolnok megye Önkormányzata
Kiadás helye: Szolnok
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 160 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-7204-26-1
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal. Angol, német és francia előszóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Olvasóhoz
Ezen régi kifejezéssel - vagy ahogyan latinul mondták: AD LECTOREM - kezdjük bevezetőnk sorait. Ez önmagában is emlékeztethet bennünket azokra a korai időkre, amikor a témánk tárgyát... Tovább

Előszó

Olvasóhoz
Ezen régi kifejezéssel - vagy ahogyan latinul mondták: AD LECTOREM - kezdjük bevezetőnk sorait. Ez önmagában is emlékeztethet bennünket azokra a korai időkre, amikor a témánk tárgyát képező címerek, jelvények és zászlók használata kezdetét veszi, szinte egybeesve e kedvelt formula szélesebb elterjedésével. Azzal a szokással, amikor az írásművek elejére az olvasónak szánt rövid tájékoztatók kerülnek a tartalomról, a szerzői célról, a mondanivaló keretéről és bizonyos fontosabb formai, módszertani fogásokról. Ezzel a „megszólítással" ugyanakkor utalni kívánunk emberi kommunikáció mindenkori szerepére, sokszínűségére s benne a szimbólumok jelentőségére is.
Az emberek csoportjai, közösségei már kezdetektől hitték a jelképek erejét. A legkülönbözőbb választott jelek, ábrázolatok helyettesítették számukra - ha leegyszerűsítve is - a természet, a szellemi és a tárgyi világ fontosabb részeit, önmagukat is beleértve. Éppen ennek ismeretében mondható el, hogy a közösségek története egyben a kapcsolódó szimbólumok története is. Nem lehet kérdéses az sem, hogy amiként a nemzeti szimbólumok elválaszthatatlanok az országos történelmi úttól, ugyanúgy a mindenkori megyei és települési jelképek is - az egyháziakkal együtt - elválaszthatatlanok a tájak, a falvak, a városok múltjától, jelenétől. Így ezek feltárása, megismerése is fontos.
A jelképek leginkább mint képek, figyelmet keltő alakzatok vannak jelen közöttünk, de szöveges formában, hang- és fényváltozatban is jelentősek. Ismereteket, sajátosságokat sűrítenek magukban, azok összegzett másai. A szimbolikus tartalom ugyanakkor mindig az adott kulturális kontextusban születik meg, és abban is él tovább. A jelképek gyakran elsősorban reprezentatív célzatú díszes jelek, képi kompozíciók. A szimbólumok szerepe ma is vitathatatlan, miként az azok eredetének és konkrét ismeretének fontossága is. Jelentőségüket a francia költő, Charles Baudelaire találóan így fogalmazza meg:
"Jelképek erdején át visz az ember útja..." Vissza

Tartalom

Ajánlás 5
Ajánlás (angol, német, francia nyelven) 6
Az olvasóhoz (angol, német, francia nyelven) 10
Az olvasóhoz 19
I. FEJEZET
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE 1991.ÉVI CÍMERE ÉS ZÁSZLAJA
II. FEJEZET
TÖRTÉNELMI ÉS HERALDIKAI ELŐZMÉNYEK
Jász-Nagykun-Szolnok vármegye kialakulása 31
A vármegyék pecséthasználata. Heves és Külső-Szolnok címerei 1876-ig 55
Jász és kun címeres pecsétek a XV-XIX. században. A Jászkun Kerületek
címere és pecsétje 67
Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 1878.évi címere és zászlaja 99
Az új megye címer- és pecséthasználata 1878-1990 110
III. FEJEZET
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK JELKÉPEINEK ÖSSZEGZŐ ÉRTÉKELÉSE 123
Mellékletek 135
Irodalom 151
Név- és helynévmutató 157

Botka János

Botka János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Botka János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv