1.034.795

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. és jogelődei története (1773-1993) (dedikált, számozott példány)

Szerző
Lektor

Kiadó: BÁV RT.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Bársony
Oldalszám: 174 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-029-552-0
Megjegyzés: Botos János szerző által dedikált példány. Sorszámozott kiadás. Színes és fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt., amely az ország legnagyobb múltú jogfolytonos cége, 1993-ban ünnepelte alapításának 220. évfordulóját. Jelen könyv ennek tiszteletére készült és... Tovább

Előszó

A Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt., amely az ország legnagyobb múltú jogfolytonos cége, 1993-ban ünnepelte alapításának 220. évfordulóját. Jelen könyv ennek tiszteletére készült és bemutatja azt - a ma már történelminek tekinthető - időszakot, amelynek kezdetétől napjainkig hazánk egyik fontos és tevékenységét tekintve sajátos intézményévé vált. Sajátos, mert már létrehozásakor is erős szociális vonások érvényesültek, amelyek működése, tevékenysége során sem voltak elhanyagolhatóak. Míg a termelési és forgalmi tevékenységre az üzleti élet kívánalmaihoz igazodóan nyújtják a hiteleket és ezekhez megfelelő biztosítékok kapcsolódnak, addig a fogyasztási célú hitelek kockázatosabbak és visszafizetésük bizonytalanabb. Ez is hozzájárult az igen magas uzsorakamatok kialakulásához. A magas uzsorakamat pedig nemcsak igazságtalan volt, de önmagában hordozta annak a veszélyét, hogy magát a tőkét sem tudja az adós visszafizetni.
A XV. században az egyház lépett fel elsőként az uzsorakamat ellen, kezdeményezve egy olyan fogyasztási célú hitelt nyújtó intézet létrehozását, mégpedig a zálogházét, amely újszerű pénzintézeti üzletág művelésére szolgált. A kereslet a zálogházi tevékenység iránt rövid idő alatt igen nagymértékben megnőtt, s Belgiumban, majd Németországban a helyi önkormányzatok kezdeményezésére egyre-másra nyiltak nyilvános zálogházak. A kézi zálog ellenében nyújtott hitel elsősorban az alsóbb néposztályok, az alacsony jövedelműek számára lehetővé tette, hogy átmeneti pénzzavaraikat hitel, mégpedig szerény kamatozású hitel segítségével hidalhassák át. Tették ezt anélkül, hogy számukra kedves, emlékezetes tárgyaiktól véglegesen meg kellett volna válniok.
A zálogüzletágat már csak egy lépés választotta el a bizományi kereskedelemtől, amely ugyancsak ezer szállal át van szőve szociális vonásokkal. A bizományi kereskedelem a kereskedés szakosodásának is a terméke, amely kezdetben szinte kizárólag a használt cikkek adás-vételének közvetítésével foglalkozott. Másszóval az eladó megbízta a bizományost, hogy meghatározott jutalék ellenében értékesítse a számára feleslegessé vált cikkeit. Később - bár a forgalom tartalmilag nem változott - de a használt cikkek valós kereskedése (adás-vétele) a bizományi kereskedelem szerves részévé vált.
A zálogüzletág és a bizományi kereskedelem szelleméhez mindig közelállt a jótékonykodás, a segítő célú alapítványok megsegítése. Az aukciók szervezése is idetartozott, mely sohasem csak egyszerű üzleti ügy volt, hanem a képzőművészek támogatását, a műtárgyak védelmét is szolgálta. Az a látszólag egyszerű kereskedelmi funkció, amit a bizományi üzletág jelent, valamint az a hitelezési szerep, amit a zálogüzletág testesít meg, igen bonyolult, szerteágazó és összetett ténykedésként testesül meg a Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. mindennapi tevékenységében. Sikerére és az iránta támasztott igényekre és bizalomra a legjobb bizonyíték az elmúlt 220 év.
Ezúton, e kötet közreadásával is szeretném megköszönni a cég valamennyi munkatársának, tevékenységük belső és külső támogatóinak a segítséget, hogy nemcsak sikeres múltunk és jelenünk van, de reményteljes jövőnk is. Vissza

Tartalom

I. A magyar királyi zálogház létrejötte és tevékenysége (1773-1924.) 7
1. Az állami zálogház megalakulása, megerősödése 7
2. Zálogház a klarissza zárdában 12
3. A magyar királyi zálogház a dualizmus kezdeti évtizedeiben 16
4. A zálogház működése a századforduló éveitől a monarchia széthullásáig 21
5. A válság évei 28
Zálogfelvételi forgalom 1790-1924. 32
Jegyzetek 33
II. A magyar Postatakarékpénztár zálogüzletága (1924-1948.) 35
1. Az állami zálogház átvétele és tevékenysége fellendítése 35
2. A gazdaság válságtól a második világháborúig 40
3. A zaci hétköznapjai 46
4. A zálogüzletág újraindítása 50
Zálogfelvételi forgalom 1924-1948. 52
Jegyzetek 53
III. A Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. (1948-1993.) 55
1. Az Állami Zálogház és Árverési Csarnok Nemzeti Vállalat megalakulása
és üzletköre 55
2. Átalakulás Bizományi Áruház Vállalattá 59
3. A változás, korszerűsödés, fellendülés évtizedei 65
4. A Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. létrejötte 71
A zálogforgalom alakulása 1948-1992. 74
Jegyzetek 75
IV. Dokumentumok 76
1. A pozsonyi magyar királyi zálogház alapító okirata
(1773. augusztus 23.) 76
2. Az 1888:XXII. törvényczikk az árverési csarnokokról 89
3. Utasítás a magyar kir. zálogházak szervezete és kezelése tárgyában 90
4. A pénzügyminiszter rendelete a Postatakarékpénztár zálogüzletágának
üzletviteléről (1933 május 30.) 126
5. Az Állami Zálogház és Árverési Csarnok Nemzeti Vállalat
alapítólevele (1948. augusztus 31.) 131
6. A Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. alapszabálya
1991. október 1.) 133

Botos János

Botos János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Botos János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv