746.128

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Ét-vágy, az ízlés története

Gasztronómiai felfedezőút az ízek birodalmába

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Jószöveg Műhely Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 368 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 26 cm x 21 cm
ISBN: 978-963-7052-75-0
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, reprodukciókkal illusztrálva.

Fülszöveg

Ez a könyv - elsőként a világon - az étkezési szokások legújabb kutatási eredményeinek segítségével igyekszik a múltbeli és jelenkori civilizációk kulináris vívmányait és az étkezés gyönyöreit egy újfajta, regényes megközelítésből bemutatni. Az ízlés, az ételekhez - az alapanyagokhoz, elkészítésükhöz és tálalásukhoz kapcsolódó, nemritkán magasztos, kifinomult és örömszerző - viszonyunk története ez, az őskortól napjainkig.
Miért veszett ki a legtöbb európai nemzetnél a pikáns, erősen fűszeres ételek szeretete, ami egészen a római kortól fogva jellemezte konyhaművészetünket? Hogyan változtatta meg a kávé vagy a csokoládé megjelenése az európai étkezési szokásokat és a nemzetközi kereskedelem jellegét? Milyen eredetre vezethetők vissza az arab sivatagban kifejlődött ízletes, kifinomult és változatos ételek? Hogyan hódította meg a világot a francia konyha? Mikor és hogyan jöttek létre az első vendéglátóhelyek? Mi jellemzi a mai kor emberének bámulatosan összetett ízlésvilágát?
A... Tovább

Tartalom

Bevezetés
Paul Freedman: Új konyhatörténet7
Vadászó-gyűjtögetők és az első földművesek
Alan K. Outram: Az ízek fejlődése az őskorban35
Kész étkek után kezüket kivetették
Veronika Grimm: Az ókori Görögország és Róma ízei63
A tökéletes egyensúly keresése
Joanna Waley-Cohen: A császári Kína ízei és konyhaművészete99
A táplálkozás élvezete
H. D. Miller: Az iszlám konyha születése135
Böjtök és lakomák
C. M. Woolgar: A középkori Európa étkei és ízei163
Új világok - új ízek
Brian Cowan: A reneszánsz kori és a rákövetkező étkezési divatok197
A modern fogyasztói társadalom születése
Hans J. Teuteberg: A XIX-XX. századi francia konyha263
Házon kívüli étkezés
Elliott Shore: Az étterem fejlődése301
Újdonság és hagyomány
Peter Scholliers: A gasztronómia új képe333
A Jószöveg Műhely ajánlja358
Munkatársak362
Név- és tárgymutató363
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem