A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ét-vágy, az ízlés története

Gasztronómiai felfedezőút az ízek birodalmába

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Jószöveg Műhely Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 368 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 21 cm
ISBN: 978-963-7052-75-0
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, reprodukciókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ez a könyv - elsőként a világon - az étkezési szokások legújabb kutatási eredményeinek segítségével igyekszik a múltbeli és jelenkori civilizációk kulináris vívmányait és az étkezés gyönyöreit egy újfajta, regényes megközelítésből bemutatni. Az ízlés, az ételekhez - az alapanyagokhoz, elkészítésükhöz és tálalásukhoz kapcsolódó, nemritkán magasztos, kifinomult és örömszerző - viszonyunk története ez, az őskortól napjainkig.
Miért veszett ki a legtöbb európai nemzetnél a pikáns, erősen fűszeres ételek szeretete, ami egészen a római kortól fogva jellemezte konyhaművészetünket? Hogyan változtatta meg a kávé vagy a csokoládé megjelenése az európai étkezési szokásokat és a nemzetközi kereskedelem jellegét? Milyen eredetre vezethetők vissza az arab sivatagban kifejlődött ízletes, kifinomult és változatos ételek? Hogyan hódította meg a világot a francia konyha? Mikor és hogyan jöttek létre az első vendéglátóhelyek? Mi jellemzi a mai kor emberének bámulatosan összetett ízlésvilágát?
A... Tovább

Fülszöveg

Ez a könyv - elsőként a világon - az étkezési szokások legújabb kutatási eredményeinek segítségével igyekszik a múltbeli és jelenkori civilizációk kulináris vívmányait és az étkezés gyönyöreit egy újfajta, regényes megközelítésből bemutatni. Az ízlés, az ételekhez - az alapanyagokhoz, elkészítésükhöz és tálalásukhoz kapcsolódó, nemritkán magasztos, kifinomult és örömszerző - viszonyunk története ez, az őskortól napjainkig.
Miért veszett ki a legtöbb európai nemzetnél a pikáns, erősen fűszeres ételek szeretete, ami egészen a római kortól fogva jellemezte konyhaművészetünket? Hogyan változtatta meg a kávé vagy a csokoládé megjelenése az európai étkezési szokásokat és a nemzetközi kereskedelem jellegét? Milyen eredetre vezethetők vissza az arab sivatagban kifejlődött ízletes, kifinomult és változatos ételek? Hogyan hódította meg a világot a francia konyha? Mikor és hogyan jöttek létre az első vendéglátóhelyek? Mi jellemzi a mai kor emberének bámulatosan összetett ízlésvilágát?
A könyv jóvoltából megismerhetjük Csang Taj - a Ming-dinasztia végén élt kínai szerző - rákokról, kagylókról, édességekről írt kedves történeteit; a klasszikus ókor első szakácsmestereit; hogyan változtatta meg alapvetően az európai ízlésvilágot a nyugat-indiai szigetekről érkező cukor; a Proust által - még annál a bizonyos kis Madelaine-süteménynél is élvezetesebben - megörökített ételeket; és azt is, hogyan találta fel két újságíró a nouvelle cuisine-t.
Könyvünk egyedülálló módon mutatja be, mit szerettek enni az emberek, és milyen sajátos szerepet játszottak az ételek a különböző népek kultúrájában. A gazdagon illusztrált mű ínycsiklandó képei olvasás közben feledhetetlen gasztronómiai élményt nyújtanak. Lebilincselően izgalmas (elejétől a végéig haladva) maga a történet is, mely nem pusztán annak bemutatása, ami életben tart bennünket, hanem annak is, amitől élőnek érezzük magunkat. Vissza

Tartalom

Bevezetés
Paul Freedman: Új konyhatörténet7
Vadászó-gyűjtögetők és az első földművesek
Alan K. Outram: Az ízek fejlődése az őskorban35
Kész étkek után kezüket kivetették
Veronika Grimm: Az ókori Görögország és Róma ízei63
A tökéletes egyensúly keresése
Joanna Waley-Cohen: A császári Kína ízei és konyhaművészete99
A táplálkozás élvezete
H. D. Miller: Az iszlám konyha születése135
Böjtök és lakomák
C. M. Woolgar: A középkori Európa étkei és ízei163
Új világok - új ízek
Brian Cowan: A reneszánsz kori és a rákövetkező étkezési divatok197
A modern fogyasztói társadalom születése
Hans J. Teuteberg: A XIX-XX. századi francia konyha263
Házon kívüli étkezés
Elliott Shore: Az étterem fejlődése301
Újdonság és hagyomány
Peter Scholliers: A gasztronómia új képe333
A Jószöveg Műhely ajánlja358
Munkatársak362
Név- és tárgymutató363
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Ét-vágy, az ízlés története Ét-vágy, az ízlés története Ét-vágy, az ízlés története Ét-vágy, az ízlés története

Olvasatlan példány.

Állapot: Újszerű
7.480 Ft
5.610,-Ft 25
60 pont kapható
Kosárba
25% garantált kedvezmény!
Állapotfotók
Ét-vágy, az ízlés története Ét-vágy, az ízlés története Ét-vágy, az ízlés története
Állapot:
7.480 Ft
5.610,-Ft 25
60 pont kapható
Kosárba
25% garantált kedvezmény!
konyv