1.034.830

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A főzés öröme

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Grafikus
Lektor

Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 238 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 22 cm
ISBN: 978-963-370-709-8
Megjegyzés: Színes fotókkal, fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"Nagy hatással voltak rám a '40-es, '50-es és '60-as évek dzsesszzenészei, akik rendszeresen azért jöttek össze a stúdiókban, klubokban, hogy élőben játsszanak. Ezek az örömzenélések a pillanat varázsáról szóltak... Főzni éppen olyan, mint zenélni... a lényeg, hogy ugyanaz a spontaneitás vezéreljen, ami egy rögtönzött dzsesszkoncertet is jellemez - innen a cím is: "A főzés öröme" - A bevezetőből

Az autodidakta, rögtönzésre mindig kész séf ritka, mint a fehér holló. Charlie Trotter mesterszakács talán éppen ilyen "fehér holló": ihletforrás mindazok számára, akik szeretnek otthon főzni, s ha nem is tanulták soha, van hozzá érzékük. Trotter televíziós főzőshow-jában kötetlen stílusú főzőleckék során mutatta be, milyen egyszerűen lehet jó alapanyagokból változatos fogásokat készíteni, ha az ember rajong az ételekért.

Ebben a műsorhoz tartozó kötetben Trotter azt az adásonként két receptet teszi közzé - fejezetenként négy ráadással -, melyeket a sorozat tizenhárom részéhez kreált.... Tovább

Fülszöveg

"Nagy hatással voltak rám a '40-es, '50-es és '60-as évek dzsesszzenészei, akik rendszeresen azért jöttek össze a stúdiókban, klubokban, hogy élőben játsszanak. Ezek az örömzenélések a pillanat varázsáról szóltak... Főzni éppen olyan, mint zenélni... a lényeg, hogy ugyanaz a spontaneitás vezéreljen, ami egy rögtönzött dzsesszkoncertet is jellemez - innen a cím is: "A főzés öröme" - A bevezetőből

Az autodidakta, rögtönzésre mindig kész séf ritka, mint a fehér holló. Charlie Trotter mesterszakács talán éppen ilyen "fehér holló": ihletforrás mindazok számára, akik szeretnek otthon főzni, s ha nem is tanulták soha, van hozzá érzékük. Trotter televíziós főzőshow-jában kötetlen stílusú főzőleckék során mutatta be, milyen egyszerűen lehet jó alapanyagokból változatos fogásokat készíteni, ha az ember rajong az ételekért.

Ebben a műsorhoz tartozó kötetben Trotter azt az adásonként két receptet teszi közzé - fejezetenként négy ráadással -, melyeket a sorozat tizenhárom részéhez kreált. Minden fejezet kész tanulmány egy-egy hozzávalóról vagy fogásról, melyet Trotter a jó konyha alapvető részének tart. Levesek, saláták, homárral, fésűskagylóval, harcsával, lazaccal, tonhallal, tésztával, csirke-, sertés-, kacsa- és marhahússal készült ételek és desszertek kerülnek terítékre, Trotter pedig megszólaltat minden kulináris akkordot, melyektől az étel valóságos zenei alkotáshoz válik hasonlatossá.
Trotter improvizatív stílusához híven a receptek kezdetben csak ötletek voltak, amikor megjelent a főzőshow díszletei között, s nekiállt az odakészített alapanyagokból olyan újszerű fogásokat alkotni, mint a
- homártabulé currys sárgabaracköntettel
- tonhal "Napóleon" ropogós burgonyaszirommal és uborkás joghurtmártással
- kéksajtos ravioli bazsalikomos paradicsomlével
- tamarindmázas sült csirke almás-hagymás burgonyapürével
- sertéshúsdarabkák vadrizses palacsintával és pekándiós mártással
- dobva rázott, szezámolajban marinált kacsa és shitake gomba csillagánizsos szilvamártással
- fehérborban párolt marhaoldalas mustáros galuskával és fűszeres zöldségekkel
- csokoládés-gyömbéres trüffeltorta körtés-karamellás öntettel.

Trotter tizenhárom élvezetes fejezetben mutatja be a nevét viselő, legendás chicagói éttermének színfalai mögött alkalmazott technikákat és a rögtönzések eredményeit. Ha ráérzünk az élvezetes főzés ritmusára, remek ötleteinek köszönhetően a mi konyhánk is vérpezsdítő fogásokkal fog megtelni. Vissza

Tartalom

Steven Greystone előszava8
Bevezető10
Leves
Sütőtökleves fácánmellel és pirított gyömbérrel21
Hideg joghurtos uborkaleves osztrigával és kaviárral22
Fokhagymás fehérbableves fehérbabos-sonkás lepénykével24
Csemegekukorica-leves garnélával és rákolajjal25
Erdei gombás erőleves fűszervajas pirított kenyérrel26
Meleg spárgaleves kecskesajtos batyuval és fekete olajbogyóval28
Saláta
Cobb saláta grillezett marhabélszínnel32
Feketegyökér- és savanyított shitakegomba-saláta portobello gombás vinaigrette-tel34
Saláta céklából, cikóriából, kecskesajtból és ázsiai körtéből37
Garnéla- és zöldbabsaláta sült fokhagymás-mustáros vinaigrette-tel38
Őszibarackos ráksaláta mákos joghurtöntettel40
Saláta grillezett kardhalból és somen tésztából, korianderes vinaigrette öntettel41
Homár
Homáros kosárka chorizo kolbásszal és homármártással44
Trópusi gyümölcsös homársaláta fekete borsos, vaníliás vinaigrette-tel47
Homár és párolt cikória tormás burgonyával50
Homár orzotésztával, spárgával és sáfrányos paradicsommártással51
Homár "barigoule"52
Homártabulé currys sárgabaracköntettel55
Fésűskagyló
Pirított Szent Jakab-kagyló párolt hüvelyesekkel, ropogós póréhagymával és vörösboros vinaigrette-tel58
Fésűskagylós batyu spenóttal, portobello gombával és curryszósszal61
Szent Jakab-kagyló "ceviche" csillagánizzsal és citruslével64
Kagyló-szélforgó köménnyel ízesített fetuccinével paradicsomos mártással65
Fésűskagylós-rákos pogácsa csípős-savanyú mangószeletekkel és korianderfőzettel66
Szent Jakab-kagyló csirkemájas szósszal és párolt leveles kellel69
Harcsa
Harcsahúsos tempura citromfüves-jalapenós-ponzuszószos mártással72
Wokban füstölt harcsa édes-savanyú édesköménnyel és kumquatöntettel74
Párolt harcsa fehérbabbal és zöldfűszer-pürével77
Tamari szójaszószos tojásleves pirított harcsával és üvegtésztával78
Harcsa karamellizált hagymás bundában csemegekukoricás "rizottóval"80
Indiai curryvel párolt harcsa81
Lazac
Posírozott lazac tésztával, édesköménnyel és almával84
Grillezett lazacfilé spárgával és fűszeres padlizsánkrémmel86
Füstölt lazacfalatkák88
Lassan sült lazac pirs miszó és ázsiai citromfűlevessel91
Pirított lazac hagymás kukoricamáléval és portobello gombás vörösboros mártással93
Saláta Dardzsiling teában pácolt lazaccal és citrusos-gyömbéres-mandulás vinaigrette öntettel94
Tonhal
Köménybundás tonhalfilé erdei gombás árpával és vörösboros öntettel98
Bazsalikomolajban marinált tonhal jépcsapretek-salátával és Meyer citrommal101
Grillezett tonhalfilé fűszeres lencsés vinaigrette-tel és currys fűszerolajjal102
Meleg tonhalsaláta olívaolajban posírozott paradicsommal, zöldbabbal, újburgonyával és fekete olívás, kapribogyós vinaigrette-tel103
Pirított tonhal édesköményes erőlevessel, petrezselymes galuskával és napon szárított paradicsommal104
Tonhal "Napóleon" ropogós burgonyaszirommal és uborkás joghurtmártással106
Tészta
Bivalytejes mozzarellás lasagne sütőben szárított sárga paradicsommal és sült paprikás mártással110
Tésztakorong pirított gombával és köményes zellergyökérlevessel113
Füstölt csirkehúsos fusilli-saláta ajókás vinaigrette-tel116
Sütőtökös tortellini barna vajas, balzsamecetes vinaigrette-tel118
Linguini és kék kagyló fokhagymás kagylólevesben121
Kéksajtos ravioli bazsalikomos paradicsomlével122
Csirkehús
Sült csirke "burgonyapavé"-val és gyömbéres-mustáros Sauternes-mártással127
Grillezett csirkesaláta morzsolt kéksajtos-citromos vinaigrette-tel129
Csirkehúsos tésztatáska, dobva rázott shitake gombával, vízigesztenyével és mungóbabcsírával, gyömbérrel, szójával és tengeri algával készült mártásban131
Fokhagymával párolt csirke flageolet babbal és sült póréhagymával133
Csirkemell makadámdiós bundában, ázsiai citromfüves kókusztejmártással és fűszerolajjal134
Tamarindmázas sült csirke almás-hagymás burgonyapürével135
Sertéshús
Szárított gyümölccsel töltött sertés szűzpecsenye sült újburgonyával és baconös sherry vinaigrette-tel140
Thai barbecue szószban párolt vaddisznóborda jázminrizzsel és shitake gombával143
Sült sertés szűzpecsenye borókával ízesített lila káposztával146
Grillezett sertésszelet ecetes lila hagymával és fügés-balzsamecetes mártással148
Hideg sertéshúsos saláta dióval, kantaluppal, "jicamá"-val és köményes vinaigrette-tel151
Sertésrillette vadrizses palacsintával és pekándiós mártással152
Kacsa
Ropogós kacsaconfit burgonyapürével, leveles kellel és pecsenyelével156
Kacsamelles hússaláta fonnyasztott salátalevelekkel, meleg kecskesajttal és diós vinaigrette-tel158
Dobva rázott, szezámolajban marinált kacsa és shitake gomba csillagánizsos szilvamártással161
Pirított kacsamell fonnyasztott spenóttal és gyömbérrel párolt rebarbarával163
Sült kacsa borsbundában164
Grillezett kacsamell párolt cikóriával, sült almával és vörösboros pecsenyelével165
Marhahús
Posírozott marhabélszín gnocchival és sült gyökérzöldségekkel168
Mediterrán marhabélszín quinoával és fekete olajbogyós, vörösboros vinaigrette-tel171
Fehérborban párolt marhaoldalas mustáros galuskával és fűszeres zöldségekkel174
Dobva rázott marhahús hajdinatésztával, tofuval és dashi erőlevessel177
Lassan főtt marharagu kardamomos sárgarépával és csicseriborsó-pürével178
Hátszín ropogós polentával és sült salottahagymás vinaigrette-tel179
Desszert
"Fejre állított" ananászos polentasütemény mangóval és karamellás-zöldcitromos fagylalttal182
Csokoládés-gyömbéres trüffeltorta körtés karamellöntettel186
Gyümölcsös habos fagylalt étcsokoládés kávéöntettel, cseresznyés brownie-n188
Karamellizált almával, sütőtökkel és pekándióval töltött rétes gyömbéres-juharszirupos fagylalttal190
Égetett karamellás-arborio rizses créme brúlée193
Trópusi gyümölcsös, makadámdiós Napóleon-szelet194
Éléskamra197
Konyhai kifejezések, hozzávalók és főzési technikák222
Receptmutató228
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A főzés öröme A főzés öröme A főzés öröme A főzés öröme
Állapot:
4.400 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba
konyv