| Brillat Savarin | 3 |
| Aforizmák | 8 |
| Párbeszéd a szerző és barátja közt | 10 |
| Életrajz | 14 |
| Elüljáró beszéd | 18 |
| Első elmélkedés - Az érzékekről | |
| Az érzékek száma | 23 |
| Az érzékek működése | 24 |
| Az érzékek tökéletesedése | 25 |
| Az izlés hatalma | 27 |
| Az érzékek működésének a célja | 28 |
| Második elmélkedés - Az izlésről | |
| Az izlés meghatározása | 29 |
| Az izlés mechanikája | 30 |
| Az izlés érzése | 31 |
| Az izekről | 32 |
| A szaglás befolyása az izlésre | 33 |
| Az izlelés érzésének elemzése | 34 |
| Az izlelés különböző benyomásainak rendje | 36 |
| Az izlelő érzék élvezeteiről | 36 |
| Az ember felsőbbsége | 37 |
| A szerző módszere | 39 |
| Harmadik elmélkedés - A gasztronómiáról | |
| A tudományok eredete | 41 |
| A gasztronómia eredete | 41 |
| A gasztronómia meghatározása | 42 |
| Mivel foglalkozik a gasztronómia? | 43 |
| A gasztronómiai ismeretek hasznáról | 44 |
| A gasztronómia befolyása a közügyekre | 45 |
| Gasztronómusok akadémiája | 46 |
| Negyedik elmélkedés - Az étvágy | |
| Az étvágy meghatározása | 46 |
| Anekdota | 47 |
| Nagy étvágyak | 49 |
| Ötödik elmélkedés - A táplálékokról általában (Első rész) | |
| Meghatározás | 52 |
| Analitikus munkálatok | 52 |
| Az ozmazóm | 53 |
| A tápláló alkatrészek | 54 |
| Növényvilág | 55 |
| A böjtös- és húsétel | 56 |
| Megfigyelés | 57 |
| Hatodik elmélkedés - A táplálékokról általában (Második rész) | |
| Különlegességek | 58 |
| A húsleves | 59 |
| A főtt marhahús | 59 |
| Szárnyasok | 60 |
| A pulyka | 61 |
| Pulykabarátok | 62 |
| A pulyka pénzügyi befolyássa | 63 |
| A szerző vitézkedése | 63 |
| A vadak | 68 |
| Halak | 70 |
| Anekdota | 72 |
| Muria-Garum | 72 |
| Filozófiai megjegyzés | 75 |
| A szarvasgomba | 75 |
| A szarvasgomba erotikus hatása | 76 |
| A cukor | 81 |
| A honi cukor | 82 |
| Mire használjuk a cukrot? | 83 |
| A kávé eredete | 85 |
| A kávé elkészítésének különböző módjai | 86 |
| A kávé hatása | 87 |
| A csokoládé | 89 |
| A csokoládé eredete | 91 |
| A csokoládé sajátságai | 93 |
| A jó csokoládé készítésének nehézségei | 96 |
| A csokoládé elkészítésének szabályszerű módja | 93 |
| Hetedik elmélkedés | |
| A sütés elmélete | 96 |
| A szónoklat | 97 |
| Vegytan | 98 |
| Alkalmazás | 99 |
| Nyolcadik elmélkedés | |
| A szomjúságról | 101 |
| A szomjúság különböző nemei | 101 |
| A szomjúság okai | 103 |
| Példa | 104 |
| Kilencedik elmélkedés | |
| Az italokról | 106 |
| A víz | 107 |
| Az italok gyors hatása | 107 |
| Erős italok | 108 |
| Tizedik és epizódikus elmélkedés | |
| A világ végéről | 109 |
| Tizenegyedik elmélkedés | |
| Az ínyencségről | 111 |
| Meghatározás | 112 |
| Az ínyencség haszna | 113 |
| Folytatás | 114 |
| Az ínyencség hatalma | 114 |
| Egy ínyenc arcképe | 116 |
| Anekdóta | 117 |
| Az asszonyok ínyencek | 117 |
| Az ínyencség hatása a társaséletre | 117 |
| Az ínyencség hatása a házasélet boldogságára | 118 |
| Egy hazafias gasztronómus megjegyzése | 120 |
| Tizenkettedik elmélkedés - Az ínyencek | |
| Nem mindenki ínyenc, aki ínyenc szeretne lenni | 120 |
| Napoleon | 121 |
| Született ínyencek | 121 |
| Akiket a szervezetük tett ínyencekké | 122 |
| Akiket a foglalkozásuk tesz ínyencekké | 124 |
| A pénzemberek | 124 |
| Az orvosok | 125 |
| Szemrehányás | 127 |
| Az írók | 128 |
| Az áhítat emberei | 129 |
| A lovagok és az apátok | 131 |
| Az ínyencek sokáig élnek | 132 |
| Tizenharmadik elmélkedés | |
| A gasztronómiai érzék próbakövei | 133 |
| A gasztronómiai érzék kipróbálására alkalmas ételek | 136 |
| Egyetemleges megjegyzés | 137 |
| Tizennegyedik elmélkedés | |
| Az asztal örömei | 138 |
| Az asztal örömeinek eredete | 139 |
| Az evés gyönyörűsége és az asztal örömei között levő különbségről | 140 |
| Az asztal örömeinek hatása | 141 |
| Amik velejárnak az asztal örömeivel | 141 |
| Tizennyolcadik és tizenkilencedik század | 142 |
| Minta | 144 |
| Tizenötödik elmélkedés | |
| Pihenők vadászat közben | 149 |
| A hölgyek | 151 |
| Tizenhatodik elmélkedés | |
| A nyugalomról | 159 |
| A pihenés ideje | 161 |
| Tizennyolcadik elmélkedés | |
| Az alvásról | 162 |
| Meghatározás | 162 |
| Tizenkilencedik elmélkedés | |
| Az álmokról | 164 |
| A tudományos kutatás egy feladata | 165 |
| Az álmok természete | 165 |
| Gall doktor rendszere | 166 |
| Első megfigyelés | 166 |
| Második megfigyelés | 167 |
| Következtetés | 169 |
| A kor befolyása az álmokra | 169 |
| Álomtünemények | 169 |
| Első megfigyelés | 169 |
| Második megfigyelés | 170 |
| Harmadik megfigyelés | 171 |
| Huszadik elmélkedés | |
| Az étkezés hatása a pihenésre, az alvásra és az álmokra | 172 |
| Az étkezés hatása a munkára | 173 |
| Az étkezés hatása az álmokra | 174 |
| Folytatás | 174 |
| Következtetés | 175 |
| Huszonegyedik elmélkedés | |
| Az elhízásról | 176 |
| Az elhízás okai | 179 |
| Folytatás | 180 |
| Folytatás | 181 |
| Anekdóta | 181 |
| Az elhízással járó bajok | 183 |
| Példák az elhízásra | 183 |
| Huszonkettedik elmélkedés | |
| Védekezés az elhízás ellen vagy az elhízás gyógyítása | 185 |
| Általánosságok | 186 |
| A diéta folytatása | 189 |
| A savak veszedelmei | 189 |
| Öv a kövérség ellen | 191 |
| A kínahéj | 192 |
| Huszonharmadik elmélkedés - A soványságról | |
| Meghatározás | 194 |
| A soványság különböző nemei | 194 |
| A soványság következményei | 194 |
| Természettől való hajlam | 195 |
| Hizlalókúra | 195 |
| Huszonnegyedik elmélkedés - A böjtről | |
| Meghatározás | 197 |
| A böjt eredete | 198 |
| Hogyan böjtöltünk régente? | 198 |
| A böjt elhanyagolásának eredete | 200 |
| Huszonötödik elmélkedés | |
| A kimerültségről | 202 |
| Kezelés | 202 |
| A tanár szerencsés gyógyítása | 202 |
| Huszonhatodik elmélkedés | |
| A halálról | 204 |
| Huszonhetedik elmélkedés | |
| A konyha művészetének filozófiai története | 207 |
| A táplálkozás rendje | 207 |
| A tűz felfedezése | 209 |
| A főzés | 209 |
| A keletiek és a görögök lakomái | 211 |
| A rómaiak lakomái | 213 |
| Lucullus feltámadása | 216 |
| Lectiesternium et Incubitatium | 217 |
| Költészet | 218 |
| A barbárok betörése | 219 |
| XIV. és XV. Lajos kora | 222 |
| XVI. Lajos | 225 |
| Haladás a művészet terén | 225 |
| Utolsó tökéletesedés | 227 |
| Huszonnyolcadik elmélkedés | |
| A vendéglősök | 228 |
| A vendéglők megalapítása | 228 |
| A vendéglő haszna | 229 |
| Egy pillantás az étteremre | 230 |
| A vendéglő hátrányai | 231 |
| Versengés | 231 |
| Vendéglők, ahol szabott árak vannak | 232 |
| Beauvilliers | 233 |
| A gasztronómus a vendéglőben | 234 |
| Huszonkilencedik elmélkedés - Az ínyencség klasszikus példája | |
| De Borose úr története | 235 |
| Egy gazdag leány és kísérete | 244 |
| Harmincadik elmélkedés - Száj-ízesítő | |
| Gasztronómiai mitológia | 245 |
| Átmenet | 250 |
| Különfélék | |
| A plébános omelett-je | 252 |
| Tinhalas omelette készítése | 254 |
| Pecsenyezsírban sült tojás | 255 |
| Nemzeti dicsőség | 256 |
| A szájöblögetésről | 260 |
| A tanár megtévesztése és egy tábornok veresége | 261 |
| Az angolna | 264 |
| A spárga | 265 |
| A kelepce | 266 |
| A turbot | 269 |
| Különböző erősítő szerek | 273 |
| A bresse-i hízott tyúk | 276 |
| A fácán | 277 |
| A spárgaköteg | 280 |
| A fondue | 281 |
| A fondue recipéje | 282 |
| Csalódás | 282 |
| Egy klasszikus ebéd csodálatos hatásai | 283 |
| Az erős italok hatása és veszedelmei | 284 |
| A lovagok és az abbék | 285 |
| Vegyesek | 287 |
| Egy nap a Bernát-rendieknél | 288 |
| Szerencse az úton | 292 |
| Költészet | 295 |
| A nélkülözésekről | 296 |
| Felhívás a két világrész gasztronómusaihoz | 298 |