1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves kémia I/2. (töredék)

I/2.: Aminosavak, peptidek, fehérjék, szénhydratok

Szerző
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 495 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-17-4528-7
Megjegyzés: Töredék kötet. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi számuk: 4201/I-2.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A hat kötetre tervezett mű a szénvegyületeket tárgyalja. I-1. kötete a nyílt szénláncú vegyületek fő csoportjait ismerteti a szénhidrogének és származékai: halogénvegyületek, alifás alkoholok,... Tovább

Előszó

A hat kötetre tervezett mű a szénvegyületeket tárgyalja. I-1. kötete a nyílt szénláncú vegyületek fő csoportjait ismerteti a szénhidrogének és származékai: halogénvegyületek, alifás alkoholok, aldehidek, ketonok és karbonsavak sorrendben. A karbonsavakkal kapcsolatosan kerül sor a zsírok és olajok, illetve egyéb karbonsavszármazékok tárgyalására, míg a nitrogéntartalmú (nyíltláncú) aminosavak, peptidek és fehérjék, továbbá a szénhidrátok biológiailag különösen fontos csoportjait az 1-2. kötetben találja meg az olvasó. A könyv lerakja a szerves kémiai szemlélet alapjait: a szénvegyületek tulajdonságait és reakcióit kvantumkémiai módon is értelmezi, ugyanakkor nagy szerepet kap a vegyületek szerkezetének bemutatásában a sztereokémiái magyarázat. Nagy didaktikai erőssége az egész műnek a vegyületek reakciói, előállításmódjai és szintézise leírása során az eredeti irodalomra való pontos hivatkozás, ami a hallgatót a szakirodalom használatára készíti elő, a szakember számára pedig megkönnyíti az irodalom felkutatását. Vissza

Tartalom

Aminokarbonsavak793
Alfa-aminosavak793
A fehérjék hidrolízise során képződő aminosavak794
A fehérjeeredetű aminosavak elválasztása és meghatározása798
Az alfa-aminosavak előállítása807
Az alfa-aminosavak fizikai tulajdonságai814
A természetes amiosavak térszerkezete816
Az alfa-aminosavak kémiai tulajdonságai822
Az alfa-aminosavak szerepe az élő szervezetben829
A fontosabb fehérjeeredetű aminosavak833
Béta-aminosavak851
Epszilon-aminosavak; Superpolyamidok855
Peptidek857
A klasszikus peptidszintézisek858
A peptidszintézis korszerű módszerei862
A peptidek szerkezetének felderítése896
A természetes peptidek904
Fehérjék911
A fehérjék tulajdonságai913
A fehérjék oldékonysága913
A fehérjék amfoter jellege914
A fehérjék kimutatása915
A fehérjék szerkezete915
A fehérjék molekulasúlya915
Az aminosavrészek kapcsolásmódja917
Az aminosavrészek kapcsolási sorrendje922
A fehérjék térszerkezete924
A fehérjék térszerkezetének vizsgálata925
A peptidlánc konformációja929
A fibrilláris fehérjék térszerkezete941
A globuláris fehérjék térszerkezete946
A fontosabb fehérjék951
A fontosabb proteinek952
A fontosabb proteidek956
Hormonhatású polypeptidek és fehérjék958
Enzymek966
Egyéb fiziológiailag aktív proteidek972
Szénhydratok
A szénhydratok csoportosítása974
Monosaccharidok974
A cukrok szerkezete976
A cukrok struktúrájának megállapítása976
A cukrok térszerkezetének megállapítása978
A cukrok lactolgyűrűs szerkezete989
A lactolgyűrű tagszámának megállapítása998
Az anomerek konfigurációjának megállapítása998
A cukrok téralkata1002
A cukrok kémiai sajátságai. Cukorszármazékok1004
Cukrok redukciója cukoralkoholokká1009
Cukrok oxidálása aldonsavakká1009
Cukrok oxidálása cukorsavakká1011
Cukorsavak redukciója uronsavakká1013
Lúgok hatása cukrokra és aldonsavakra1015
Cukrok reakciói oxoreagensekkel1017
Cukrok esteresítése1020
Glykosidok1035
Gliykosanok1043
Cukoraetherek1049
Anhydrocukrok1053
Cukrok reakciója oxovegyületekkel1047
Desoxycukrok. Glykalok1058
Aminocukrok1061
Savak hatása cukrokra1063
Cukrok kimutatása és kvantitatív meghatározása1067
Cukrok és cukorszármazékok elválasztása és azonosítása1069
Cukrok szintézise1071
Cukrok teljes szintézise1072
Cukrok lánchosszabító felépítése1076
Cukrok láncrövidítő lebontása1081
Cukrok átalakítása azonos szénatomszámú más cukorrá1085
A fontosabb cukrok és származékaik1089
Oligosaccharidok1113
Disaccharidok1113
A disaccharidok szerkezete1113
A disaccharidok szerkezetének felderítése1118
A disaccharidok szintézise1123
A fontosabb disaccharidok1128
Egyéb oligosaccharidok1133
A fontosabb tri- és tetrasaccharidok1133
A cellobiose és maltose polimer homológjai1136
Polysaccharidok1138
A polysaccharidok szerkezete és tulajdonságai1138
Növényi eredetű polisaccharidok1142
Váz-szénhydratok1142
Tartaléktápanyag-szénhydratok1151
Növényi izzadmányok polysaccharidjai1159
Alga-szénhydratok1159
Mikrobák polisaccharidjai1160
Állati eredetű polisaccharidok1162
A szénhydratok szerepe az élő szervezetben1166
Az élő szervezet energiagazdálkodása1168
Anaerob szénhydratlebomlás1174
Hexose-phosphatok képződése1175
A fructose-1,6-diphosphat lebomlása pyroszőlősavvá1182
A pyroszőlősav reduktív átalakulása1189
Aerob szénhydratlebomlás1193
A citromsavciklus1195
A terminális oxidáció1221
A glucose direkt oxidációja1230
Fotoszintézis. Széndioxyd-asszimiláció1234

Bruckner Győző

Bruckner Győző műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bruckner Győző könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv