Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

964.029

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig!

Budapest felszabadítása és 30 éves fejlődése

Jubileumi kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban, 1975. február 13./Kiállítási vezető

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Fotózta

Kiadó: Budapesti Történeti Múzeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 22 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér reprodukciókat tartalmaz. Kiállítási vezető.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:

30 éve, 1945. február 13-án, reggel 10 órára a szovjet csapatok teljesen megtisztították az ellenségtői a magyar fővárost.
A hideg, ködös, havas, romokban füstölgő Budapest... Tovább

Előszó

Részlet:

30 éve, 1945. február 13-án, reggel 10 órára a szovjet csapatok teljesen megtisztították az ellenségtői a magyar fővárost.
A hideg, ködös, havas, romokban füstölgő Budapest megszabadult a háború borzalmaitól, felszabadult a fasiszta elnyomás a!ól.
A szovjet hadsereg budapesti hadműveletei a magyar történelem számára azt jelentették, hogy a sokat szenvedett fővárosunkra felvirradt a szabadság hajnala, új korszak, a nemzeti függetlenség, a társadalmi felszabadulás, a második honfoglalás korszaka kezdődött Budapest és népünk életében.
A szovjet csapatok hősies küzdelme és győzelme Budapest felszabadításáért nemzetközileg azt eredményezte, hogy a német fasiszta hadvezetésnek meg kellett gyorsítania csapatainak kivonását Jugoszláviából; teljes erővel megkezdődhetett a baráti csehszlovák nép és a szomszédos osztrák főváros felszabadítása és a budapesti harcokban nagy német erőket lekötve, ezzei is nélkülözhetetlen katonai segítséget adtak az angol-amerikai szövetséges csapotoknak az 1944. decemberi franciaországi nagy erejű német ellentámadás kivédéséhez.
A II. világháború történetében Sztálingrád (ma: Volgográd) és Berlin után Budapesten folytak a legelkeseredettebb, a legvéresebb és a legpusztítóbb utcai harcok.
A városban 110 támaszpontot és 200-náí több ellenállási csomópontot szerveztek. Az ellenállási csomópontok egy vagy több lakónegyedet foglaltak magukban, beleértve az ipari létesítményeket, a vasútállomásokat, pályaudvarokat, épülettömböket. A támaszpontok a csomóponton belüli egy-két épületre korlátozódtak. Az erőkkel és eszközökkel való manőverezés céljára az ellenség széleskörűen felhasználta a földalatti létesítményeket, a csatornahálózatot, a pincéket. Egyszóval minden utcát, minden lakónegyedet és a házakat, a házakban az emeleteket a hitleristák tartós védelmére használták fel.
A kiállítási teremnek a Budapest felszabadítása történelmi emlékét idéző részében az installáció is a romos főváros sziluettjét eleveníti fel. Vissza

Dr. Horváth Miklós

Dr. Horváth Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Horváth Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Budapest felszabadítása és 30 éves fejlődése Budapest felszabadítása és 30 éves fejlődése Budapest felszabadítása és 30 éves fejlődése Budapest felszabadítása és 30 éves fejlődése
Állapot:
980 Ft
490 ,-Ft 50
4 pont kapható
Kosárba