Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.780

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Budapest főváros Állat- és Növénykertjének útmutatója

Szerző
Szerkesztő
Lektor
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 62 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat, fotókat tartalmaz.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1956. augusztus hó 9-én ünnepelte Állatkertünk 90 éves fennállását. Az alapítás gondolata már az 1848-as szabadságharc előtt felmerült. Kubinyi Ágostonnál, a Nemzeti Múzeum egykori igazgatójánál,... Tovább

Előszó

1956. augusztus hó 9-én ünnepelte Állatkertünk 90 éves fennállását. Az alapítás gondolata már az 1848-as szabadságharc előtt felmerült. Kubinyi Ágostonnál, a Nemzeti Múzeum egykori igazgatójánál, öltött testet az alapítás gondolata. Megvalósítására azonban csaknem két évtized múlva 1866-ban, került sor.
Figyelemre méltó az a korát megelőző szemlélet, amely Állatkertünk első, 1866. évi Útmutatójából csendül ki: "Amely Állatkert a mai igényeknek megfelelni akar, nem lehet többé csak mulatóhely (mai nyelven: szórakozóhely), hanem a tudomány és gyakorlat szolgálatába kell állania..." Ezek a sorok "A pesti Állatkert ismertetése" című, 90 év előtti, útmutatóból valók. A szerző ismeretlen, de szavai voltaképpen csak napjainkban váltak időszerűvé, mert akkoriban ez a célkitűzés csak óhaj volt - és óhaj is maradt. Ma azonban tervszerűen igyekszünk megvalósítására.
Állatkertünk alapításának 90-ik évfordulója nemcsak az intézmény életkorát jelzi, de egyben több fordulópont dátumát is. Így 1956-ban van első decenniuma a felszabadulás óta eltelt újjáépítési időszaknak, amelyben szinte gigászi munkát végeztek az intézmény újjáépítő dolgozói. Hiszen a második világháborúban csaknem teljesen elpusztult létesítményeket, kevés kivétellel, helyreállították és így lerakták az alapokat ahhoz, hogy az Állatkert nemcsak ismeretterjesztő, látványosságul szolgáló intézmény legyen, hanem az alkalmazott biológia tudományos otthona is lehessen. Vissza

Tartalom

Bevezetés. Három korszak4
Sulyok Mária: A Kertészeti Osztály és Pálmaház9
Dr. Wiesinger Márton: Az Akvárium-Terrárium Osztály18
Fodor Tamás: A Madárosztály29
Orbányi Iván: Az Emlősosztály40
Dr. Dózsa István: Amit mindenkinek tudnia kell, aki az Állatkertben élő állatokat látogatja58
Baross Kálmán: Műszaki berendezéseink61
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem