1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bábjátékkönyv

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szikra kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 39 oldal
Sorozatcím: Szabad Föld Tavaszi vasárnapok könyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Szikra Irodalmi és Lapkiadó Vállalat, Nyomdai Rt., Budapest. Fekete-fehér rajzokkal, kottákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A bábjáték nem új dolog, már az ókori népek: egyiptomiak, görögök, rómaiak foglalkoztak vele. Keleten Indiában, Kínában már a Krisztus előtti időkben magas színvonalú bábjátékokat rendeztek. A... Tovább

Előszó

A bábjáték nem új dolog, már az ókori népek: egyiptomiak, görögök, rómaiak foglalkoztak vele. Keleten Indiában, Kínában már a Krisztus előtti időkben magas színvonalú bábjátékokat rendeztek. A középkorban Mária tiszteletére tartottak bábjáték-előadásokat, egyik fajtájának neve, a «marionett» innen ered. Nálunk többek között Eszterházy herceg kismartoni kastélyában Mária Terézia királynő szórakozott bábjátékokkal. Híres muzsikusok, Haydn és Mozart írtak bábjáték-operákat.
A kiváltságosak szórakoztatása helyett mi a népi kultúra szolgálatába akarjuk állítani a bábjátékot. Szeretnénk, ha a bábjátékon keresztül összegyűjtött népi értékeinket minél szélesebb néprétegekben tudatosíthatnánk. Kodály Zoltán írja: «Az általános emberit minden nép csak nemzeti sajátságain át közelítheti meg.» Ennek jegyében dolgozunk a bábjátékkal. Régi magyar dalokat, meséket játszunk és énekeltetünk s egyben terjesztjük a bábjáték-kultuszt. Helyi népi dalok, mesék, mondák alapján egy-egy jellegzetes vidékünk egészben sajátos bábjátékot fejleszthet ki.
A demokráciának célja, hogy minél szélesebb néprétegek, minél komolyabb művészi értékekhez jussanak. Ezt a célt a bábjáték a legnagyobb mértéken szolgálhatja. Színháznak, színészeknek külföldi vendégszereplése igen nagy nehézségekbe ütközik, de a bábszínházat jóformán bőröndben elvihetik akárhová. Propagatív erejét ki is használják a demokratikus népek kulturális céljaik szolgálatában. Pl.: a cseheknek már a háború előtt 4000 bábszínházuk volt. Az oroszok, franciák, olaszok stb. mind lelkesen foglalkoznak vele.
Nem vásári mutatványos előadásokról van szó, hanem a bábjátékot beállíthatjuk a széleskörű magyar népművelés szolgálatába és ebből a szempontból foglalkozunk vele. Vissza

Büky Béla

Büky Béla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Büky Béla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv