1.034.221

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Acta Juridica et Politica Tomus XII. Fasciculus 1.

A nemzetközi jog fejlődése a felszabadulás óta/A Magyar Népköztársaság jogrendszerének fejlődése

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 47 oldal
Sorozatcím: Acta Universitatis Szegediensis
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"Újból megindult az oktatást - szólt az egykori tudósítás, amely hírül adta, hogy ötévi szünet után ismét megkezdődtek az előadások a szegedi egyetem jogi karán 1945.... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"Újból megindult az oktatást - szólt az egykori tudósítás, amely hírül adta, hogy ötévi szünet után ismét megkezdődtek az előadások a szegedi egyetem jogi karán 1945. szeptember 12-én és először a magyar egyetemek történetében, rendes jogász hallgatóként nők is beiratkozhattak. Ezt a kapunyitást azonban jelentős történelmi események előzték meg. A Szovjetunió felszabadító hadserege hősies küzdelem után véget vetett hazánk több évszázados elnyomásának. 1945. április 4-én befejeződött Magyarországon a pusztító második világháború, új élet kezdődött a felszabadult területen. Ez a nap azóta nemzetünk nagy sorsfordulójának szimbóluma lett, jelképezi a történelmi változást, azt a forradalmat, amelyet a felszabadult társadalom forradalmi erői végrehajtottak. Két évtized rövid idő az emberiség évezredes történetében, de ebben az időszakban hősies küzdelemben valóra vált országunkban a demokratikus forradalom. A felszabadulás tette lehetővé, hogy a magyar munkásosztály szövetségben a parasztsággal és a társadalom más haladó rétegével kiépítse népi államát, amelyben minden hatalom a dolgozó népé.
Amikor szeretettel, tisztelettel és hálás szívvel emlékezünk erre az időszakra vissza, a magunk területén is számot kell vetnünk: élni tudtunk-e a kapott szabadsággal, felhasználtuk-e a felszabadulással megnyílt lehetőségeket, milyen eredményeket értünk el, melyek az elkövetkező időszak legfontosabb feladatai. A hazánk életében történő társadalmi változások alapvetően megváltoztatták az egyetem arculatát is. Az egyetem jellegére, munkájára rányomta a bélyegét az új társadalmi rendszer, megváltozott a hallgatóság összetétele, megszűnt a régi uralkodó osztályok kulturális monopóliuma, tartalmában, politikai szellemében, színvonalában magasfokú képzéssel sikerült felszámolni a felsőoktatásban mutatkozó elmaradottságot. Ez a fejlődés nemcsak egyszerűen számbeli növekedést, hanem döntően tartalmi átalakulást eredményezett.
Megemlékezésünk keretében a felszabadulás utáni korszak legfontosabb tényezőinek, mutatóinak felvázolására kerülhet csak sor. Az ország megváltozott gazdasági, politikai és társadalmi viszonyai következtében átalakuláson ment át népünk gondolkodása, tudata és ez jogfejlődésünkre, jogalkalmazásunkra és egész jogászságunkra is erőteljes átformáló hatással volt. Történetileg áttekintve a fejlődést, a felszabadulás utáni első években a hatalomért vívott harcban jelentős átalakulásra a felsőoktatás területén nem kerülhetett sor. "
Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv