| Előszó az első kiadáshoz | 5 |
| Előszó a második kiadáshoz | 7 |
| Bevezetés | 9 |
| Búzatermesztés (Dr. Koltay Árpád) | |
| Világkép | 13 |
| Hazai helyzet | 17 |
| Klíma- és talajigény | 20 |
| Vetésforgó, elővetemény | 25 |
| Monokultúra | 29 |
| Tápanyagigény, tápanyagfelvétel | 35 |
| Nitrogén | 36 |
| Foszfor | 38 |
| Kálium | 39 |
| Kalcium | 40 |
| Magnézium | 41 |
| Mikroelemek | 41 |
| Tápanyagellátás | 45 |
| Istállótrágyázás | 46 |
| Zöldtrágyázás | 48 |
| Műtrágyák, műtrágyázás | 51 |
| A trágyázás és a búza minősége | 81 |
| Talajművelés | 82 |
| A talajművelés célja és eszközei | 84 |
| Talajművelési rendszerek és eljárások | 86 |
| Vetés | 106 |
| A vetőmag előkészítése | 106 |
| Vetőmagmennyiség, állománysűrűség | 109 |
| A vetés ideje | 115 |
| Vetésmélység | 119 |
| Vetésmódok | 121 |
| Ápolás | 124 |
| Időjárási károk | 124 |
| Talajlazítás, -tömörítés | 127 |
| Gyomírtás | 131 |
| Megdőlés elleni védelem | 142 |
| Öntözés | 153 |
| Az öntözés és a talaj, vízszükséglet, vízhasznosítás | 153 |
| Az öntözés ideje és módja | 156 |
| Az öntözés és a fajta összefüggése | 159 |
| Az öntözés hatása a búza minőségére | 163 |
| Betegségek és kártevők | 163 |
| Gombás betegségek | 164 |
| Vírusos betegségek | 172 |
| Rovar kártevők | 173 |
| Rágcsálók | 179 |
| Madarak | 180 |
| Vadak | 180 |
| Gyomnövények | 181 |
| Érés, betakarítás | 184 |
| Üzemi kísérletezés | 191 |
| Búzanemesítés (Dr. Balla László) | |
| A magyar búzanemesítés története | 197 |
| A búzanemesítés a századforduló előtt | 197 |
| A búzanemesítés 1900-tól 1920-ig | 198 |
| A búzanemesítés 1920-tól 1945-ig | 200 |
| A búzanemesítés 1945-től 1957-ig | 207 |
| A búzanemesítés 1957-től napjainkig | 212 |
| A búzanemesítés eredményei a fontosabb őszibúza-termelő államokban | 222 |
| Amerikai Egyesült Államok | 223 |
| Szovjetúnió | 225 |
| Egyéb országok | 226 |
| A búza nemesítése | 232 |
| A szülőfajták kiválasztása | 234 |
| A kiindulási anyag létrehozása | 236 |
| Újabb módszerek a búza örökletességének megváltoztatására | 242 |
| Az utódvizsgálat módszerei | 245 |
| A nemesítési célok megvalósítása | 249 |
| A hibrid búza nemesítése | 269 |
| A fajtakérdés jelenlegi helyzete Magyarországon | 271 |
| A búzafajták kiválasztása | 275 |
| Az ökológiai tényezők szerepe | 275 |
| Az agronómiai tulajdonságok szerepe | 284 |
| Minősített búzafajtáink leírása | 302 |
| GK Fertődi 3 | 302 |
| Száva | 303 |
| Martonvásári 4 | 304 |
| GK Szeged | 304 |
| Novosadska Rana 1 és 2 | 305 |
| GK Tiszatáj | 306 |
| GK Csongor | 307 |
| Szuper Zlatna | 307 |
| Baranjka | 308 |
| Jubilejnaja 50 | 309 |
| Partizanka | 309 |
| Rivoli | 310 |
| Martonvásári 7 | 311 |
| Martonvásári 8 | 312 |
| Martonvásári 9 | 312 |
| Fajtafenntartó nemesítés, vetőmagtermesztés, vetőmag-felújítás | 313 |
| Fajtafenntartó nemesítés | 313 |
| Vetőmagtermesztés | 317 |
| Vetőmag-felújítás | 319 |
| A búzatermesztés további fejlesztésének fő tényezői | 322 |
| A búzatermesztés ökonómiai kérdései (Dr. Tőzsér János) | |
| Az ágazat vállalati jelentősége | 327 |
| Az ágazatkialakítás ökonómiai kérdései | 329 |
| Termelési cél | 329 |
| Az ágazat mérete, szerkezete | 331 |
| Az ágazat technológiai rendszere | 333 |
| A ráfordítás-hozam kapcsolatának vizsgálata | 335 |
| Az ágazat költség- és jövedelemvizsgálata | 358 |
| Idézett irodalom | 372 |