1.031.378

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Jókai Mór és a Sváb-hegy

II. Hegytörténeti konferencia

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Tarsoly Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 72 oldal
Sorozatcím: Hegyvidéki Históriák
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-9570-26-9
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A közösségeknek, legyen szó akár egy egész országról vagy csak egy kerületről, saját kulturális közeggel kell rendelkeznie, amely ugyan ezer szállal kötődik szomszédaihoz, valamint az őt magába... Tovább

Előszó

A közösségeknek, legyen szó akár egy egész országról vagy csak egy kerületről, saját kulturális közeggel kell rendelkeznie, amely ugyan ezer szállal kötődik szomszédaihoz, valamint az őt magába foglaló nagyobb egységhez is, mégis az ott élők sajátja. Ezzel a tudatformáló „birtoklással" kerülnek közelebb egymáshoz az emberek, megtalálva a mindannyiunk számára oly fontos közös hangot. Ez pedig nem más, mint a kultúra, amely láthatatlan hálóként fogja össze a közösségeket. A XII. kerület „kulturális hálójában" fontos szerepe van leghíresebb lakójának, legnevesebb polgárának, Jókai Mórnak.
Az írófejedelem ötven nyarat töltött sváb-hegyi villájában, a Költő utcában. Hiába volt nyaralója Balatonfüreden, háza a fővárosban, mégis itt, a későbbi XII. kerületben talált magának igazi otthont. Ide kötötte természetszeretete, saját bevallása szerint igazán csak itt tudott dolgozni, sőt a végső nyughelyét is itt képzelte el. Végakaratából kitűnik, hogy a kertet nemcsak a maga örömére hozta létre, de remélte, hogy hosszú ideig fennmarad halála után is. Sajnos nem így történt. A kert a főváros egyik legértékesebb területén fekszik, s nem is úszta meg a parcellázást; a birtokot feldarabolták, majd a villát is lebontották a XX. század hatvanas éveiben.
Mára világossá vált, ha nem akarjuk, hogy a még megmaradt kert és a gazdasági épület eltűnjön az utókor szeme elől, elszánt lépéseket kell tennünk. Tudjuk, hogy a politikai és a közigazgatási akaraton túl szükség van a Hegyvidék kulturális emlékezetének erősítésére is. Ezt a célt szolgálta a 2007. január-februárjában megrendezett Jókai-rendezvénysorozat, amelynek egyik fontos állomása volt a február 26-án, Jókai Mór és a Sváb-hegy címen megrendezett II. Hegytörténeti Konferenciánk.
Fontosnak tartjuk, hogy a szakma legjelesebb és legismertebb képviselői által elmondottak kerületünk minden polgára számára elérhetővé váljanak, ezért az előadások szerkesztett változatát a Hegyvidéki Históriák jelen kötetében tesszük közzé.
Bízom abban, hogy izgalmas és hasznos olvasnivalót adunk a Hegyvidék polgárai és az érdeklődő nagyközönség kezébe. Vissza

Tartalom

Köszöntő 3
Balázs Attila: „Oh, milyen nagyon szerettük mi a fákat! Jókai a gazdálkodó 4
Buzinkay Géza: Jókai a redakcióban. Az újságíró és szerkesztő Jókai Mór 13
Kalla Zsuzsa: Dolgozószoba, mint műalkotás. Jókai Mór relikviái a Petőfi Irodalmi Múzeumban 24
Katona Csaba: Jókai Mór a Sváb-hegyen és Balatonfüreden: hasonlóságok és különbségek 43
M. Szilágyi Kinga: Jókai tündérkertje 51
Sinkóné Póka Mária: A Jókai-kert „regénye" a természetvédelem szemszögéből 59
Szatucsek Tibor: Jókai halála, temetése és sírja 67
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv