1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Celanói Tamás életrajzai Szent Ferencről

Szent Ferenc első életrajza (Vita Prima)/Szent Ferenc második életrajza (Vita Secunda)/Szent Ferenc csodái (Tractatus de Miraculis)

Szerző
Fordító
Róla szól
Lektor

Kiadó: Agapé Kft.
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 413 oldal
Sorozatcím: Ferences Források
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-8112-07-7
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A ferences történetírás Hérodotoszának életéről nagyon kevés megbízható adat áll rendelkezésünkre. Ő maga jóformán semmit sem mond magáról, és kortársai szintén nagyon szűk marokkal mérik a rá... Tovább

Előszó

A ferences történetírás Hérodotoszának életéről nagyon kevés megbízható adat áll rendelkezésünkre. Ő maga jóformán semmit sem mond magáról, és kortársai szintén nagyon szűk marokkal mérik a rá vonatkozó híreket. Még születése idején sem ismerjük pontosan. Valamivel többet tudunk szerzőnk születési helyéről. Kortársai közül Jordanus de Giano testvér és az ismert krónikaíró, Salimbene testvér határozottan celanói születésűnek állítják őt.
Celano a Róma-Avezzano-Sulmona vasútvonal mentén, a múlt század második felében lecsapolt Fucinói-tótól északra fekvő városka, az Abruzzók természeti szépségekben gazdag tájainak egyik festői pontja. 860 méter magasban épült, s omladék várával, templomaival és későközépkori kastélyával ma is számos turistát vonz. 8-9 ezer lakosával a környék jelentékenyebb városai közé tartozik.
Első valószínű adatunk Tamás testvér életéből szerzetbe lépésére vonatkozik. Maga írja: "Kevéssel azután, hogy Szent Ferenc a Santa Maria de Porciuncula templomához érkezett, több tanult és nemes férfi csatlakozott hozzája. És ő, amilyen nemes és tapintatos lélek volt, mindegyikkel tiszteletteljesen és illő módon beszélt, és mindegyiknek megadta az őt megillető tiszteletet". Hogy pedig a jelentkezők között ő is ott volt, azt megint tulajdon szavaival tudjuk bizonyítani. "De a jó Isten - olvassuk nála tovább, - aki irgalmasságában kegyes volt reám és sok másra tekinteni, mikor már Spanyolország határában járt, szembeszállott vele, és nem engedte őt továbbmenni". A szent alapító spanyolországi útjának pontos idejét nem ismerjük ugyan, de általában az 1213-15 évekre szokás tenni. Következésképpen Tamás testvérnek is ez idő tájt kellett beöltöznie.
Abban a tekintetben nem lehet kétségünk, hogy szerzőnk a felvételre jelentkezettek két kategóriájából a tanult emberek sorába tartozott. Hiszen szerzetbe lépése után sem érkezése, sem módja nem lehetett korához képest határozottan imponálónak mondható tudásának megszerzésére. Sem származásáról, sem ifjúkoráról semmi biztosat nem tudunk. Hasonlóan nem tudjuk azt sem, hol töltötte szerzetesi életének kezdő éveit. Abból, hogy beöltözése Portiunculában történt, némi valószínűséggel következtethetjük, hogy utána valameddig Assisiben kellett időznie. De ez csak feltevés, melyet semmi fogható adattal nem tudunk alátámasztani. Vissza

Tartalom

Előszó5
Szent Ferenc első életrajza19
Előszó21
Első könyv23
Második könyv94
Harmadik könyv122
Szent Ferenc csodái130
Szent Ferenc második életrajza145
Előszó147
Első könyv150
Második könyv171
Szent Ferenc csodái327

Celanói Tamás

Celanói Tamás műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Celanói Tamás könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv