1.034.878

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar borok és ételek harmonizációja (dedikált példány)

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Paginarum Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 228 oldal
Sorozatcím: Magyar borok és borvidékek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9133-78-7
Megjegyzés: Cey-Bert Róbert Gyula szerző által dedikált példány. Néhány színes fotóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Milyen borokat válasszunk kedvenc ételeinkhez, és milyen ételekkel hangoljuk össze legkedvesebb borainkat? Mi a bor régmúltból a jelenig tartó titka, misztériuma? Ezekre a kérdésekre is választ ad e könyv szerzője, Cey-Bert Róbert Gyula. A Nemzetközi Borakadémia magyar képviselője, a borszimbolika-kutatás nemzetközi szaktekintélye a magyar borok és a magyar ételek harmonizációjának igen sokak érdeklődésére számot tartó alapelveit is bemutatja. meggyőzően és nagyon olvasmányos módon bizonyítja, hogy a borok és ételek aroma- és ízösszhangjának megvalósításában a fiziológiai és z érzékszervi tényezők mellett az érzelmi és a szimbolikai hatások is fontos szerepet játszanak.
Ha a remek magyar konyha jellegzetes és népszerű fogásaihoz ki szeretnénk választani a legtökéletesebben harmonizáló borokat, akkor ez a könyv ad tanácsot. A szerző több mint száz hagyományos és újonnan alkotott magyar étel példáján keresztül mutatja be a magyar borok és a magyar ételek harmonizációjának meghatározó... Tovább

Fülszöveg

Milyen borokat válasszunk kedvenc ételeinkhez, és milyen ételekkel hangoljuk össze legkedvesebb borainkat? Mi a bor régmúltból a jelenig tartó titka, misztériuma? Ezekre a kérdésekre is választ ad e könyv szerzője, Cey-Bert Róbert Gyula. A Nemzetközi Borakadémia magyar képviselője, a borszimbolika-kutatás nemzetközi szaktekintélye a magyar borok és a magyar ételek harmonizációjának igen sokak érdeklődésére számot tartó alapelveit is bemutatja. meggyőzően és nagyon olvasmányos módon bizonyítja, hogy a borok és ételek aroma- és ízösszhangjának megvalósításában a fiziológiai és z érzékszervi tényezők mellett az érzelmi és a szimbolikai hatások is fontos szerepet játszanak.
Ha a remek magyar konyha jellegzetes és népszerű fogásaihoz ki szeretnénk választani a legtökéletesebben harmonizáló borokat, akkor ez a könyv ad tanácsot. A szerző több mint száz hagyományos és újonnan alkotott magyar étel példáján keresztül mutatja be a magyar borok és a magyar ételek harmonizációjának meghatározó szabályait, a borkonyha, a levesek, a hideg és a meleg előételek, ízelítők, halak, szárnyasok, húsok, vadhúsok, a sajtok és édességek legnépszerűbb és legkülönbözőbb készítményeiben.
E könyv, amely egy új sorozat első kötete, élményt nyújt mindazok számára, akik kedvelik a szép (és zamatokban, illatokban, ízben), gazdag borokat és ötletdús elkészítésű ételeket. Szól mindazoknak, akik szívesen és mértékkel fogyasztanak jó bort és azoknak, akik az élvezetes borok és ételek egyeztetésének szívmelegítő hangulatát családjuk tagjaival, baráti társasággal szívesen megosztják. Vissza

Tartalom

Habsburg Ottó előszava5
Bevezető - Evangélium a bor könyvéből (Rendhagyó bortörténeti áttekintés)7
A borszimbolika isteni üzenete7
Bor és Isten10
Bor és hatalom15
Bor és egészség16
A borvidék fogalmának megjelenése17
Bor és áldozati étkezés19
A bor: a karakter és a személyiség tükre20
A bor evangéliuma21
Ízek, szimbólumok, történelmi gyökerek22
Az ízharmonizáció objektív és szubjektív tényezői22
Illatok, ízek, emlékek23
Ízészlelés, ízérzékelés fiziológiai síkon24
Az ízérzékelések fizikai, pszichikai, érzelmi, szimbolikus és kulturális összetevői33
A bor szimbolikus nyelvezete42
A magyar borok őstörténete46
A bor honfoglalás előtti misztériuma46
Bor szavunk csodás története46
A magyar borok kárpát-medencei története: a magyarság történelmének szimbolikus értékmutatója50
A magyar borok a földrajzi és éghajlati viszonyok harmóniájának a termékei59
A magyar konyha történelmi gyökerei62
Régészeti és művelődéstörténeti kutatások: a hun üstök és a magyar bográcsok64
A főzés és a sütés civilizációi65
Művelődéstörténet, szellemi és tárgyi néprajz69
Vallástörténeti kutatások69
Az áldozati étel (áldos): a harmónia és a rangsorolás filozófiája71
Ízharmónia74
A rangsorolás jelentése76
Történelmi tények és adatok a magyar konyháról76
A borok és az ételek harmóniájának általános szabályai77
Az ízegyeztetések alapelvei80
A szimbolikai és a kulturális értékek egyeztetésének az alapelvei82
A nemzeti kultúra és a nemzeti gasztronómia értékrendje84
A bor ideális hőmérséklete86
A magyar borok és a magyar konyha ízharmonizációja megvalósításának feltételei88
Borok és levesek88
Káposzták90
Főzelékek és töltött zöldségek91
Saláták92
Tészták, főtt tészták92
Borok és halak94
A hal vásárlása94
A hal elkészítése95
Borok és húsok99
Liba- és kacsamáj100
Borok és sajtok101
Édességek103
Borok, ételek és jelentésben gazdag témák szimbolikai nyelvezetének egyeztetése104
A sütés-főzési eljárások ízhatása106
Vízszintes és függőleges egyeztetés106
Magyar étkek, borok és ízek
Borkonyha111
A borkonyha néhány jellegzetes receptje111
Levesek, egytálételek116
Főzelékek, zöldségételek, tészták133
Ínyencfalatok146
Szárnyasokból, vadhúsokból készült ételek152
Birka-, marha- és sertéshúsból készült ételek166
Halételek175
Sütemények, sajtok189
Függelék
Néhány bor- és gasztronómiai gála ceremóniamesteri forgatókönyve195
Borgála megtervezése és megvalósítása200
Milleniumi borgála212
Ételmutató225

Cey-Bert Róbert Gyula

Cey-Bert Róbert Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Cey-Bert Róbert Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv