1.034.830

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Chemia a mindennapi életben

Szerző

Kiadó: Lampel R. (Wodianer F. és Fiai) R. T. Könyvkiadóvállalata
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 243 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 113 fekete-fehér fotót, rajzot tartalmaz. Franklin-Társulat Nyomdája nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A levegőd

Midőn a konyhán megfordulunk, figyelmünket nem kerüli ki, hogy a tűzhely tiszta rácsán meggyújtott tüzelőanyag - ha a szelelőnyílás is szabad - vígan pattog- hevesen ég, a tűzhelyre... Tovább

Előszó

A levegőd

Midőn a konyhán megfordulunk, figyelmünket nem kerüli ki, hogy a tűzhely tiszta rácsán meggyújtott tüzelőanyag - ha a szelelőnyílás is szabad - vígan pattog- hevesen ég, a tűzhelyre rakott edények tartalma gyorsan fő.
Hogyha azonban a tűzhely rácsát hamu takarja, a szelelőnyílás zárva van. vagy pedig rosszul működik : a tüzelőanyag alig ég s amit meg akarunk főzni, későre vagy rosszul fő meg.
Vajjon mi lehet annak az oka, hogy a tűzhely, mely első esetben olyan jól működik, akkor, amidőn a rácsról a hamu nincs gondosan eltávolítva, vagy a szelelőnyílás nincs felfedve, nem felel meg rendeltetésének?
Mi lehet más, mint a levegő, mely első esetben a szelelő tág nyílásán, a rács hézagain át bőségesen jut a tüzelőanyaghoz, az utóbbi esetben az égén színhelyére vezető szűk utakon pedig ugyancsak fogyatékosan. Vissza

Tartalom

A tűzhely. A levegő fizikai tulajdonságai. A szél ereje. A levegő súlya. A levegő összetétele. A levegő alkatrészei. Oxigén. Nitrogén Oxidáció. Ozon. Sterilizálás. Vízgőz a levegőben. Széndioxid a levegőben. Egészséges, egészségtelen levegő. Levegőtisztító-szerek. Széndioxid a pincében. A tiszta levegő mint gyógyító tényező. A levegő pora. A cseppfolyós levegő csodái3
A víz a természetben. A víz fontossága. A víz ereje. Légköri csapadék. A források képződése. A víz mint oldószer. A víz forralása. Keményvíz, lágyvíz. Vízszűrés. Ásványvizek. Desztilláció. Ivóvíz. A gyanus ivóvíz megtisztítása szűréssel. A víz gyógyító ereje12
A víz elbontása. Fizikai, chemiai változások. Hidrogén. Durranógáz. Hidrogén szuperoxid és alkalmazása hajfestésre, penészfoltoknak a fehérneműkből-, anilinfoltoknak a kézről való eltávolítása24
Súlyszaporodás az égésnél. Égés lánggal és az izzás között. Az égés feltételei. Tűzoltás. Könnyengyúló anyagokat nehezen gyúlóvá tenni28
Egyszerű, összetett testek. Keverék, elegy, vegyület. Molekula, atom30
Termés-kén. A kén tulajdonságai. Alkalmazásai. A kéndioxid használata a gyümölcsfoltok eltávolítására, a hordók tisztítására, a helyiségek desinficiálására. Kénhidrogén. Miért feketednek meg az ezüst-, ólom-, réztárgyak kénhidrogén tartalmú levegőben?31
Foszfortartalmú ásványok. Foszfortartalmú ásványok. Foszfor a növények és állatok testében. A foszfor tulajdonságai. Vörös foszfor. A foszfor alkalmazása. Gyufagyártás. Irinyi János a foszforos gyufa feltalálója. Foszformérgezés. Ellenszere34
A szén, grafit és gyémánt elégetése. A szén előfordulása. A gyémánt, brilliáns, rosetta. Alkalmazása. Mesterséges gyémánt. A valódi gyémánt megkülönböztetése az utánzattól. Grafit. Ceruzakészítés. Amorfszén. A faszén alkalmazása a hús szagtalanítására. Tüzelőszerek. Fűtés37
A széndioxid képződése, előállítása, tulajdonságai. A torjai Büdösbarlang. A levegő széndioxid-tartalma. A növény lélekzése. Cseppfolyós széndioxid. A széndioxid alkalmazása. Széndioxid képződése szenesvasalókban, kályhákban. Vízgáz. Szénszulfid előállítása, tulajdonságai és alkalmazása46
Az arzén előfordulása, tulajdonságai és alkalmazásai. A szén hidrogén. Fehér arzenikus. tulajdonságai. Alkalmazásai. A szén mérgezés. Ellenszere. A reálgár és auripigment. szőrvesztőszer. Alkalmazásaik. Arzéntartalmú festékkel festett tapétákban, szövetekben, szőnyegekben, prémekben az arzén felismerése. Antimón, tulajdonságai és alkalmazásai. A bizmut tulajdonságai és alkalmazása.52
A klór előállítása, tulajdonságai. Sósav. Kloridok. A chlór színtelenítő és fertőtlenítő hatása. Fehérneműből a vörösbor- és gyümölcsfotok eltávolítása klórvízzel. A bróm, jód és fluor. Üvegégetés fluorhidrogéngázzal vagy oldatával54
A vas használata. Fémek, nem fémek. Kőkorszak, réz- és bronzkorszak. Vasércek. Az ércek kiolvasztása. A nyersvas, a kovácsvas, az acél; tulajdonságaik, alkalmazásuk. A vas konzerválása. Vasöntés. Fehérneműből a rozsdafoltok eltávolítása. Lakk a vastárgyak megóvására. Rozsdás tárgyak tisztítása. A rozsdás vastárgyakkal ejtett seb veszedelme. A rozsda eltávolítása fényezett acéltárgyakból. Vaspléhedények tisztítása.57
A cink előfordulása, tulajdonságai és alkalmazása. A réz előfordulása, tulajdonságai és alkalmazása. A réz felismerése az ételekben, konzervákban. A réz öntvényei. az ólom előfordulása, tulajdonságai, alkalmazása. Ólommérgezés. Az ólom fölismerése az edények mázában. Az ón tulajdonsága, alkalmazása61
A higany előfordulása, tulajdonságai. A szobában kiömlő higany veszedelme. Mérges ceruza, kréta. Higanymérgezés. A kuruzslók gyógyító- és szépítőszerei64
Magyarország természeti kincsekben való gazdagsága. Az arany előfordulása, tulajdonságai, alkalmazása. Az aranyötvények aranytartalma. Az aranytárgyak aranytartalmának meghatározása. Az ezüst előfordulása, tulajdonságai, alkalmazása. Az ezüsötvények ezüsttartalma. Az ezüsttárgyakon képződő fekete foltok eltűntetése. Az ezüst felismerése. Ezüstözés, aranyozás. A platina. Az ezüsttárgyknak a china-ezüsttől való megkülönböztetése. Az ezüsttárgyak tisztítása. A fémtárgyak, evőeszközök tisztítása. Fémedények tisztítása. Könnyű- és nehéz fémek68
A kálium, nátrium, bárium és stroncium; tulajdonságaik. A magnézium előfordulása, tulajdonságai és alkalmazása73
Az aluminium előfordulása, előállítása, tulajdonságai és alkalmazása. A termit. Aluminium-ötvények. A drágakövek. A drágakövek csiszolása. A drágakövek tisztítása. Kitt a drágakövek megerősítésére75
A kénsav előállítása és tulajdonságai. A kénsavval hamisított ecet megvizsgálása. A kénsav alkalmazása. A sósav előállítása, tulajdonságai, alkalmazása. A savfolt eltávolítása aruhákból. Az üvegpalackok tizstítása. Mérgezés savakkal. Salétromsav felhasználása az arany felismerésére; előállítása, tulajdonságai, alkalmazása. Királyvíz. A bórsav előállítása, tulajdonságai, alkalmazása81
A kvarcnak különböző változatai. Nemes opál; opál fajták. A kovasav alkalmazása. Karoborundum85
Kálium-, nátriumhidroxid. Lúgesszencia. Marólúg. Mérgezés marólúggal. A nátriumhidroxid alkalmazása. Petroleumos-olajos palackok tisztítása. Oltott mész, mészoltás. A kálciumhidroxid alkalmazása. A szobapadló tisztítása. Petroleumos edény kimosása. Chlormész. A festett szövetek fehérítése. A chlormész alkalmazása fertőtlenítésre, a fehérneműből a tintafoltok kivételére86
Savak. A savakból képződő sók. A savak tulajdonságai. Bázisok. A bázisok sajátságai. A sók keletkezése88
A konyhasó előfordulása. A szovátai melegvizű sóstavak. Sóbányák Magyarországon. Kősó, tengerisó, főttsó. A konyhasó tulajdonságai, alkalmazása. Marhasó. Szalmiák. Ammónia. Jégkészítés. Hűtőkeverék. Ammónia a bogár- és méhcsípés ellen89
Szóda a háztartásban. Előfordulása, gyártása, tulajdonságai, alkalmazása. Keményvíz lággyátételének a módja. A szódabicarbona mint házi gyógyszer. Hamuzsír előállítása, tulajdonságai, alkalmazása. Padlófénymáz készítése.94
Kálciumkarbonát: különböző alakjai. Előfordulása. A márvány: a márványon ejtett foltok eltűntetése. A márvány megragasztása. Égetett mész. Vakolat. A friss vakolattól nedves falak gyors kiszáradása. Égetett mész, a svábbogarak irtása. Hidrauli mész. Portlandcement. Vasbetón. Cseppkő. Szódavízkészítés házilag. Az ólom felismerése a szódavízben97
A gipsz. Alabástrom. Máriaüveg. Égetett gipsz. Gipszlenyomatok készítése. A gipsz alkalmazása. Keserűsó. Timsó. Alkalmazása. Réz- és vasgálic. Előfordulásuk, tulajdonságaik, alkalmazásaik. Az árnyékszékek szagtalanítása vasgáliccal102
A kálisalétrom előfordulása, képződése, tulajdonságai. Alkalmazása. Puskapor. Ezüstnitrát készítése, tulajdonságai, alkalmazásai. Jelzőtinta készítése. Pokolkőfoltok eltávolítása. Hajfestőszerek. Ezüst tükrök készítése. Káliumchlorát, tulajdonságai. Alkalmazása. Görögtűzkészítés105
A kálciumfoszfát mint növényi táplálék. Foszfortartalmú trágyaanyagok. A borax előfordulása, tulajdonságai, alkalmazása. Vízüveg. Készítése. Alkalmazása108
Az üveg történetéből. Különböző üvegfajták. Üveggyártás. Ragasztószer üvegek fémhez erősítésére. A lámpaüvegek megrepedésének megakadályozása. Nehezen járó üvegdugót a palackból kihúzni110
Az agyag képződése. Kaolin. Tűzálló- és olvadóanyag. Porcellánedények készítése. Kőedény. Fayence. Majolika. Fazekasedény. Tégla. Agyagfestékek. Porcellánragasztók.114
Szerves, szervetlen vegyületek. Asszimiláció. Növényi táplálékok. Műtrágyák. Szénvegyületek119
A mocsárgáz képződése a mocsarakban. Turfa. A humusz képződése. A mocsárgáz képződése a kőszénbányában. Davy-féle biztosító lámpa. Mocsárgáz-kiömlések. A báznai "örök tűz" A kissármási gázforrás121
A világítás történetéből. A petróleum előfordulása. A nyers petróleum feldolgozása. A desztilláció termékei. földi viasz. Paraffin. Zsírfolt eltávolítása papirosból. Pecséttisztítás. Kesztyűtisztítás. Hogyan kell bánni a petróleum-lámpával?124
A kőszén keletkezése. Barnaszén. Lignit. Kőszén. Brikett. Antracit. A kőszén fontossága. Világító-gáz. Gyári előállítása. A világító gáz veszedelme. Összetétele129
A láng részei. Mi okozza a láng világítóképességét? Világítószereink. Auer-fény. Acetilén. Elektormos világítás. Petróleum- és spiritusz-Auer-lámpák. A világítás ára134
A kátrány és részletes desztillációjának termékei. Benzol Toluol. Karbolsav. Fertőtlenítsé. Anilin. Naftalin. A molyok ellen. Antracén. A kátrány fontossága. Saccharin137
A szénhidrátok összetétele. Celluloze. Gyapot, kender, len. A szövetek értéke. A vászon megvizsgálása pamutra. A gyapot felismerése gyapju- és selyemszövetekben. A hamisított feketeselyem felismerése. Papirosgyártás. Itatós-pergamentpapiros. A papiros vizsgálata. Robbanó gyapot. Füst nélkül égő puskapor. Celluloid s az elefántcsont megkülönböztetése. Kollodium. Műselyem140
A mézga. Gummi arabikum. Keményítő; előállítása, tulajdonságai, alkalmazása. Keményítő, mely a ruhát símává és fényessé teszi. Dextrin146
Szőlőcukor előállítása, tulajdonságai, alkalmazása. A cukor történetébeől. Magyar cukor. Cukorgyártás. Kándiszcukor. Árpacukor, karamell. A nádcukor tulajdonságai, alkalmazása. Tejcukor148
Az erjedés mivolta. Élesztő. Baktériumok151
Szeszes italok. Must. Bor. Vörös bor. Asszúbor. Pezsgő. A must konzerválása. Alkoholmentes bor. Borbetegségek és azok gyógyítása. Pasztőrözés. Preysz Mór, a pasztőrözés feltalálója. A borhamisítás felismerése. A sör. Sörfőzés. Pálinka. Pálinkafélék, likőrök. A szeszes italok pusztítása. A szeszes italok szesztartalma. Likőrkészítés153
Borszesz. Abszolut alkohol. Szeszdesztilláló- készülékek. Az alkohol tulajdonságai. Alkalmazása. Legegészségesebb fogtisztító az alkohol. Sósborszesz-készítés. Denaturált-szesz. Éter. Tulajdonságai. Alkalmazása, Hofmann-féle cseppek. Chloroform164
Ecetsav, előállítása, tulajdonságai. Ecetgyártás. Esetesszencia. Borecetkészítés. Kénsav kimutatása az ecetban. Faecet. Acetátok. Ólom-, és réz-acetát. Rézzöld. Schweifurti-zöld166
Sóskasav. A fehérneműkből a tintafoltok eltávolítására való sóskasó. Almasav. Borkősav. Citromsav. Szalicilsav. Gubacscserző-sav. Tintakészítés. Írás és tintafoltok eltávolítása papirosból. Titkos írásra való tinta. Fehérneműből friss tintafoltok eltávolítása. A bőr kikészítése. Hangyasav, tejsav. Aludttej, kumisz, kefir, yoghurt. Vajsav. Palmitinsav, szteárinsav, olajsav169
A zsír a szervezetben. Kiválasztása. A zsírok tulajdonságai. Marhafaggyú. Disznózsír. Zsírolvasztás. Avas zsír használhatóvá tétele. Halzsír. Vaj. Növényi zsírok. Lenolaj. Lenolaj-firnájsz. Az üvegesek ragasztója. Nyomdafaesték. Faolaj. Repceolaj. Mandolaolaj. Olajos pogácsa. Szappan. Szappanfőzés. A szappan tisztító hatásas. Jó háziszappan készítése. Hogyan főzik a szegedi szappant? A szappan mint fertőtlenítő szer. Gyertyagyártás. A sztearin-foltok eltávolítása. Glicerin, nitroglicerin, dinamit. Ablakok, kirakat-üvegek befagyása ellen.173
Illanó olajok. Terpentin. Terpentinolaj. Az illanó olajok leválasztása. Rózsaolaj, rózsasvíz. Extrait, esszencia. Mesterségesen előállított virágillat-anyagok. Vanillin, jonon, terpineol, kumarin. Illatszerek készítése. Gyanták. Fenyőgyanta, sellak. Pecsétviaszkészítés. Aszfalt, borostyánkő. Kaucsuk, guttapercsa. Az elszakadt kaucsuk-tárgyak összeragasztása. Kámfor178
Növényi mérgek. Alkaloidok. Koniin. Nikotin. Morfin. Opium. Sztrichnin. Chinin. Atropin, kokain, piperin. Theobromin. Csokoládé. Koffein. Kávé, tea183
A kéksav, a legnagyobb méreg. Sárga vérlúgsó. Vörös vérlúgsó.Berlini-kék. Thurnbull-kék. Ciankálium. készítése, tulajdonságai, alkalmazása. Ciánhidrogén. A barackmagokból a gyomorban kéksav fejlődhetik185
Növényi festőanyagok. A virágok és levelek festőanyaga. Lakmusz, kurkuma. Kárminsav. Indigó. Alizarin. Mesterséges fesőanyagok. Anilinfestékek. A fuchsin. Az anilinfestékek tulajdonságai. Kelmefestés. Nem tartós festésű szövetek megvizsgálása187
Fehérjék: Albumin; alkalmazása. Kazein; sajtkészítés. Fibrin. Sikér. Liszt. A magyar búza és liszt. Kenyérsütés. A hamisított liszt felismerése. Az enyv194
A táplálóanyagok rendeltetése. Éhséghalál. A legfontosabb táplálónyagok. Az emésztés és emésztő szervek. Az ember napi táplálószer-szükséglete. Egyoldalú táplálkozás. Vegetáriánizmus. A hússal való visszaélés káros hatása. Vegyes táplálkozás. Főzés. Sütés. Az ételek összeállítása. Jó konyha. A táplálkozás minősége és a munkaképesség. Ételek készítése. A magyar asszonyok főzte. Étvágy. Régi magyar ételek199
Kávé; hatása. Kávéhamisítás. Tej. A tejjel élés veszedelmei. A tej tápláló értéke. A hamisított tej könnyű felismerése. A tea. A tea hamisítása. Vaj. A margain felismerése a vajban. A csokoládé. Leves. Rizs. A hús. A jól meg nem sütött (főzött) hús veszedelmei. Trichinák. Borsókás hús. A húsfélék összetétele. Margarin. Kókusz-zsír. Szalonna. Hüvelyesvetemények. Zöldségek. Sajt. A kenyér. Kenyérgyár. Burgonya. Tojás. A fűszerek. Gomba. Gombamérgezés. Villamos konyha. Cukor. Gyümölcs. Az ivóvíz. Bor, sör, pálinka. A bizonyos idő alatt elfogyasztott ételek és italok mennyisége képekben.204
A táplálékok emészthetősége. A táplálkozás rendje. Az okszerű táplálkozás és a hosszú élet titka.230
Az élelmiszerek eltartása232

Dr. Hankó Vilmos

Dr. Hankó Vilmos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Hankó Vilmos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv