1.035.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A világegyetem II. (töredék)

A Föld és a csillagvilág fizikai tüneményeinek ismertetése

Szerző

Kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Részvénytársulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 332 oldal
Sorozatcím: A Műveltség Könyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 19 cm
ISBN:
Megjegyzés: 379 fekete-fehér szövegképpel és 73 fekete-fehér és színes műmelléklettel illusztrálva. Az Athenaeum irodalmi és nyomdai részvénytársulat nyomása. Töredék kötet.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
AZ ESŐZÉSEK ELOSZLÁSA.

OLVASÓINK bizonyosan nem úgy olvasták el ezt a könyvet, mint a regényt, hogy amikor három-négy fejezet múlva újra fellép egy alak, akit már... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
AZ ESŐZÉSEK ELOSZLÁSA.

OLVASÓINK bizonyosan nem úgy olvasták el ezt a könyvet, mint a regényt, hogy amikor három-négy fejezet múlva újra fellép egy alak, akit már elfelejtettünk, akkor utána kell nézni, hogy ki is volt ez a szerencsétlen? - Nem! Önök bizonyára emlékeznek még az első részben kifejtett tanulmányokra, amelyekben részletesen elmondottuk, hogy miképpen keletkezik eső a levegőben.
Valóban, azzal már a víz körútjának első részét megismertük. Abba kellett aztán hagyni a tanulmányokat, hogy megismerhessük a talajt, amelyre az eső lehull és megismerhessük azt a térszínt, amelyen keresztül ismét belejut a tengerbe.
Vissza kell idéznünk emlékezetükbe most, hogy az esőzés mindig felemelkedő légáramlások nyomán keletkezik. A felemelkedést okozhatja a felmelegedés folytán támadt cirkuláció, okozhatja valamily örvénylés, amely szintén felszállni kényteleníti a levegőt és végül okozhatják a hegyek, amelyeknek oldalán a levegő szintén felszállni kénytelen. Vizsgáljuk meg már most, hogy a hegyeknek a tulajdonsága lényegesen befoly-e a csapadék földrajzi elosztásába. Tekintsük meg a mellékelve bemutatott térképen a csapadék eloszlását. Sötétebb kék szín jelzi az esősebb területeket, nagyon világos kékek a száraz területek és fehéren vannak hagyva az ismeretlenek.
A térképen nagyszerűen lehet látni, hogy a tengereken sokkal több eső esik mint a szárazföldeken, de az óceáni részeken, amelyeken ismerjük a csapadék mennyiségét, szigorúan feltűnik az a szabályos zónarendszer, amelynek eredetét a nagy földi cirkuláció szélrendszerében ismertük fel. Az egyenlítővidéki felszálló áramlás, meg az Atlanti óceán hatalmas örvényének óriási csapadékmennyisége azonnal feltűnik. Ilyen nagy, esős foltok a szárazföldeken nincsenek. Eszerint a tengerből elpárolgott víz legnagyobb része az ő körútját igen hamar befejezi, mert visszahullik a tengerbe. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék) A világegyetem II. (töredék)

A könyv kötése belülről megerősített. A gerinc széle vászonnal pótolt. A borító kissé kopott, foltos. A lapélek és néhány lap enyhén foltosak.

Állapot:
9.800 ,-Ft
49 pont kapható
Kosárba
konyv