1.034.748

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szemelvények Cicero beszédeiből

A gimnázium és reálgimnázium VI. osztálya számára

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 142 oldal
Sorozatcím: Bibliotheca discipulorum - Latin nyelv és irodalom
Kötetszám: 11
Nyelv: Magyar   Latin  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval illusztrálva. Bevezetéssel és magyarázatokkal ellátta Kuzmics Ferenc kir. igazgató. Nyomtatta a Stephaneum nyomda és könyvkiadó R. T., Budapest. Kihajtható térképmelléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

I. M. Tuilius Cicero élete és művei.

A) Cicero élete. M. Tullius Cicero Kr. e. 106-ban Arpinumban született, Latium földjén, régi lovagrendű családból. Ősei falusi kisbirtokosok voltak, akik... Tovább

Előszó

I. M. Tuilius Cicero élete és művei.

A) Cicero élete. M. Tullius Cicero Kr. e. 106-ban Arpinumban született, Latium földjén, régi lovagrendű családból. Ősei falusi kisbirtokosok voltak, akik közül még egyik sem viselt főbb hivatalt. Atyja Rómába költözött, hogy fiait, Marcust és Quintust, gondosan neveltethesse. Nagy hatással volt itt Ciceróra az akkori idők egyik híres szónoka, C. Licinius Crassus. Az ő buzdítására foglalkozott Cicero a szónoklás gyakorlásán és elméletén kívül főleg jogtudománnyal, bölcselettel és költészettel s így szerezte meg azt a sokoldalú műveltséget, melyre az igazi nagy szónoknak szüksége van.
Tanulmányainak befejezése után peres ügyeket vállalt. Első nagyobb sikere volt Kr. e. 80-ban a S. Roscius Amerinus érdekében tartott védőbeszéde. 79-77-ig egészségének helyreállítása végett Görögországban és Kis-Ázsiában utazgatott. Közben Athénben és Rhodusban felkereste a kiváló görög szónokokat, bölcselőket is, hogy ismereteit bővítse. Athénben barátságot kötött az ott tartózkodó T. Pomponius Atticus dúsgazdag római lovaggal. Rómába visszatérve feleségül vette Terentiát, kitől Tullia leánya és Marcus fia született. Cicero kiváló szónoki tehetsége és megnyerő egyénisége segítségével a politikai pályán is gyorsan emelkedett. A főbb hivatalokat törvényes korban (suo anno) nyerte el. 75-ben, 30 éves korában quaestor lett Siciliának Lilybaeum nevű városában. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv