1.035.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Wilhelm Lehmbruck

Szobrok/festmények/grafikák

Szerkesztő
Fordító
Róla szól

Kiadó: Szépművészeti Múzeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 64 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és reprodukciókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nagy öröme a Szépművészeti Múzeumnak, hogy az 1980-ban rendezett Expresszionizmus Németországban kiállítás után újból vendégünk a duisburgi Wilhelm Lehmbruck Múzeum. A jelen kiállítás kapcsolódik... Tovább

Előszó

Nagy öröme a Szépművészeti Múzeumnak, hogy az 1980-ban rendezett Expresszionizmus Németországban kiállítás után újból vendégünk a duisburgi Wilhelm Lehmbruck Múzeum. A jelen kiállítás kapcsolódik az előzőhöz, ahol a válogatás Barlachtól Kokoschkáig széles ívben mutatta be -Lehmbruckot is érintve- a német művészetben oly karakterisztikus és jelentős művészeti irányzatot.
Az összképből a részletek, az ízelítőtől a mélyebb megismertetés felé haladva, most Wilhelm Lehmbruck szobrait, festményeit és grafikáit hozták Budapestre hagyatékának őrzői, hogy bemutassák teljes alkotói útját, melynek csak bizonyos szakaszában és mintegy összetevőként jelentkeznek az expresszionista stílusjegyek.
A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében sajnos nincs egyetlen szobor sem a művésztől, de ez nem jelenti, hogy mint a századeleji modern német művészet általában, ne lett volna ismert, már a maga korában Magyarországon. A külföldön nyert személyes élményeken túl, a szélesebb közönséget a műkritika tájékoztatta. Kállai Ernő, a kiváló művészettörténész 1923-ban megjelent tanulmánya bizonyára csak nyelvi elszigeteltségünk miatt nem került a nemzetközi Lehmbruck bibliográfiába, mégpedig a lényegre tapintó írások közé. Az 1919-ben, harmincnyolc évesen öngyilkossá lett művész életművében a mai néző is egyaránt fogékony a pályaindulás, a szemet gyönyörködtető teltidomú asszony alakjaira, amikor „egy emberileg tisztább, közvetlenebb és bensőségesebb világ képét idézgette", -és a késői akkordokéra, amikor „hagyta, hogy szobrait tömegben, felületben, vonalban egyaránt bomlasszák, vájják, emésszék a megoldhatatlan lélek- és sorsproblémák". Szembesülhetnek a látogatók „Az elesett férfi", az utolsó, egyben az életmű csúcsát jelentő alkotással, ami Kállai szerint „a legünnepélyesebb decrescendo, melyet a szobrászat valaha létrehozott".
A tárlat maradandó élményt kínál és egyben ápolja a gyümölcsöző kulturális kapcsolatokat, amelyekhez Duisburg városának múzeuma, több kortárs budapesti szobrász művének szerzeményezésével is hozzájárult az évek során.
DR MERÉNYI FERENC
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Wilhelm Lehmbruck Wilhelm Lehmbruck Wilhelm Lehmbruck Wilhelm Lehmbruck
Állapot:
1.840 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba
konyv