1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sertéshízlalás

Szerző

Kiadó: Szerzői magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 448 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó az I. kiadáshoz3
Előszó a II. kiadáshoz5
Bevezetés. Írta dr. Konkoyl Thege Sándor OMGE főtitkár, gazdasági főtanácsos7
Sertéstenyésztésünk nemezetgazdasági jelentősége és jövője9
A mangalicasertés
A hússertés
Sertéshizlalási fogalmak és szakkifejezések16
Beállítási súly
Kezdősúly
Végsúly
Készsúly
Beérett súly
Kihízott súly
Kész hízó
Zaftos nyers hízó
Felfeléhízlalás
Lehízlalás
Reáhízlalás
Súlyfelrakás
Alapsúly
Túlsúly
Termelt súly
Bogyózó hízók
Kopaszra hízott
Rezolut sertés
Jó súly
Göbe, koca, emse
Miskárolt koca
Görög, rühet, bug
Görgetés, bugatás, rühetés
Kansertés
Kanlott sertés
Ártány
"Kutyasertés"
"Kutyák" kártételeinek példákkal való szemléltetése
Kimarás
Sípos, tüdősípos sertés
Átvészelt sertések
Szérumos ojtással átvészelt
Szumultánozott
Vágási veszteség
Vágási súly
Fehérárú
Tőkesertés
Tőkehús
Baconsertés
Bacon
Frisling, pecsenyesüldő
Szalámihús
Árpaérték
Árpaszázalék
Tengeriérték
Tengeriszázalék
Daraszázalék
Keményítőszázalék
A sertéstenyésztésről általában31
A sertéstenyésztő döntő befolyása a hízlalás eredményére
Az aki maga tenyészti hízóanyagát
Az a hízlaló, aki hízóanyagát vásárlás útján szerzi be
Községi, vagy köztenyészetek
Uradalmi, vagy falkástenyészetek
A legszükségesebb takarmányozástani ismeretekről46
Szárazanyag- és víztartalom
A sertéstakarmányok ízletességi fokának megállapítása
A fehérjékről
Mit értünk keményítőérték alatt
A sertéstakarmányok olcsó összeállításáról
Melyik fehérjetakarmány értékesebb
Az emésztésről
A sertés hamis súlyáról
A fenntartó takarmányozásról
Gyakorlati adatok a megengedettnél tovább tartott hízók kedvezőtlen takarmányfelhasználásáról
A sertés szervezetében fontossággal bíró ásványi anyagokról
Az ivóvízről
A vitaminokról
Pekk-hatás sikere angolkóros sertéseknél
Nyári hízlalás Pekkek
Szemestakarmányféleségek
A tengeri
Összehasonlító etetési kísérlet szemestengeri és darált tengeri etetése között
Az árpa
Búza
Rozs
Tapasztalatok a kenyérmagvak takarmányozásáról a sertéseknél
Zab
Köles
Girokmag
Hüvelyes magvak111
Olajpogácsák117
Állati termékekből származó takarmányok118
Egyéb takarmányfélék122
A sertéstrágyáról131
Sertéshízlalásról általában. A hízlaldák berendezése és felszerelése. Különféle korú és minőségű sertések hízlalása135
A sertéshizlalás jövedelmezőségéről
A hízósertések elhelyezése
A malacok, süldők tavaszi megmosdatása
Takarmánybeáztató és bekeverő kádak
Kényszervágóhíd
Sertésmérleg
Daráló
A kifejlődött, egy éven felüli mangalicasüldő hízlalása
Öreg mangalicasertés hízlalása
Sonkasüldő hízlalásas
Különféle fajtájú keresztezett és hússüldők hízlalása
Öreg hús- és húsjellegű sertések hízlalása
Tájékoztató táblázat arról, hogy a különbözó fajtájú és súlyú sertések milyen keményítőértékarány szerint takarmányozandók, továbbá arról, hogy a közreadott receptminták közül milyen számú receptek használhatók fel esetenként a kezdeti hízlalásokhoz
Etetési és körülbelüli súlygyarapodsái táblázatos útmutató mangalicasertésekre
Etetési és körülbelüli súlygyarapodási táblázatos útmutató hússüldőkre
Miképpen számíthatjuk ki a sertések által használt legelő takarmányértékét
Hízlalással kapcsolatos hasznos tanácsok, figyelemmel a következőben közlendő receptmintákra is
A sertés korának meghatározója a fej
A takarmányőrlemények bekeverése
Adatok a szárazeleség bekeveréséhez szükséges víz mennyiségére
70 számozott tanulmányi takarmányozási előirányzat, különféle fajtájú és súlyú sertéstípusra, különféle takarmányok változó összetétel
A sertések takarmányértékesítési százalékról
Kimutatás a sertéstakarmányokban található emészthető fehérje-, keményítőértéktartalom és zsírtermelőképességről
Tájékoztató adatok arról, hogy bizonyos keményítőértékszerinti vagy daraszázalékszerinti súlytermeléshez hány kilogramm keményítőérték, illetve takarmány feletetése igényeltetik
Az expresszhízlalás. Kényszerítő okok az expresszhízlalás bevezetésére218
A mangalicasertés jövőjének biztosítása
Felhívás a mangalica belterjes tartására és annak megindoklására
Teljesérvényű termelő ellátás
A termelő, a fenntartó takarmány jelentősége adatokkal és illusztrációkkal
Az expresszhízlalás a mezőgazda olcsó sertéshízlalás irányzata
Az életből vett összehasonlító példa arra, hogy miként alakul a csont, izom és szalonnatermelés aránya a fehérjében elégtelenül kielégített, beállításra kerülő süldőnél
Az expresszhízlalás irányításához szükséges ismeretek
Tanulmányi szemléltetés egy egészen fiatal, csecs alól 5 hetes korban befogott mangalicának takarmányozás, súlynövekedési és húsipari adatairól
Hat-nyolchónapos mangalica hízlalása
Kifizetődő-e magas súlyra hízlalni
A tokás, vagy girhes beállítási anyag
Ami a tenyésztőnek előnye, hátránya a hízlalónak
Tisztavérű hús, vagy keresztezett sertések expresszhízlalása
Összefoglalás az expresszhízlalással kapcsolatban lévő megtakarításokról és előnyökről
Az expresszhízlalás tanulmányi képsorozatai
Az expresszhízlalás bemutatója a Magyar Mezőgazdák Szövetekezete kőbányai hízlalótelepén. Írta: Weiser István273
Sertéskereskedelmi rész
Sertéskereskedelmről általában
A sertésügynök
A sertésbizományos és sertésbizományi cég
Sertéskereskedő
A nagyvágó
A kishentes
A zsír és szalonnaügynök
A zsírkereskedő
A húsbizományos
A szalámigyáros
Az ipari hizlaló
Malacok és süldők eladása és vétele
Szopós pecsenyemalacok
Továbbtartásra szánt malacok és süldők
Beállításra kerülő szedett sertések
Sertéshízlalási előirányzatok készítése
Részletezett hízlalási költségelőirányzat
Falkás hízottsertések vásárlása és eladáa
Adás-vételi körlevélminta
Hízott sertések bizományi értékesítése Ferencvárosban, Wienben és Prágában
Ferencvárosi bizományi értékesítés elszámolása
Prágai bizományi értékesítés elszámolása
Wieni bizományi elszámolás
Sovány és hízottsertés szállítása
Vasúti kocsiba rakható sertések mennyisége
Az eladott sertések mérlegelése
Szélviharban való mázsálás következményei
A megázott sertés szőrzetének súlytöbblete
Úti apadó soványsertéseknél
Különböző esetekben mennyi eleség kellet az apadó behozásához (Számo életből vett példával)
Úti apadó és további hízlalási daraszázalékok
Úti apadó hízottsertéseknél
Rövid ismertető a Magyar Mezőgazdák Szövetkezete sertéshízlalótelepeiről
A sertéshízlalás és kereskedelem levélszekrényéből. Tanulságos szemelvények szaklevelezéseimből279
Levelek a sertéshízlalásból származó vegyes témakörből323
Beküldött soványanyag minőségi jellemzése
Jelentés májmételyes és chinecoccosiosis bántalmakról
"Kutyasertésekről"
Fiatal sonkasüldők hízlalásáról
Zsugorodásról
Vélemény az önetetőkről
Etetőtér-tisztításáról
A hízlalásra alkalmatlan sertések korai értékesítésének előnyei
Az öreg sértések súlyminőségének fontosságáról
A hízlalási előirányzatról akkor, amikor a felrakási súly többe kerül, mint a hízottsertés ára
Drága takarmány mellett nem előnyös a sovány, könnyű beállítási anyag
Takarmányliszt és a lezsugorodás
Gümőkóros sertések mielőbbi eltávolításáról
Kisebb, vagy nagyobb testsúlynál előnyösebb-e a takarmánykihasználás
Echinococcosiosis bántalom "kutyává" teszi a hízókat
Fejlődésben lemaradt sertések kezdeti hízásának feltűnő jó eredményéről
A lezsugorodásról
A soványsertés továbbítására vonatkozó körlevél
Fiatal korban szimultánozott sertések immunitásának kérdéséről
Abrakolási tanács különféle sertéstípusok részére
A daraszázalékról
Védőojtások sorrendje a hízlaldában
A szimultánojtásról
A sertéspestis hatása a takarmánykihasználásra
A hízók továbbtartására vonatkozó rentabilitási számítás
Egymásba fűződő levélsorozat, amely egy uradalommal lett váltva
78 kg-os mangalica hízlalása
50 kg-os mangalica hízlalása cukorrépa- és burgonyaetetéssel
Takarmányozási előirányzat darabonként 50-55 kig-os mangalica részére
Ismét a sántaságról
Szemelvények főképp az expresszhízlalás témaköréből358
A prágai nagyvágók dícsérőleg nyilatkoznak az expresszhízók vágási és húsipari minőségéről
Takarmányozásai előirányzatok 18-20 kg-os mangalicák részére
Takarmnyozási expresszelőirányzat extrahált borsó etetésével is
Takrmányozási előirányzat 20 kg-os keresztezett malacokra
15 kg-os mangalica expresszhízlalására vonatkozó takarmányozására vonatkozó előirányzat
További utasítások az expresszhízlaláshoz
Miképpen sikerült a 15 kg-os mangalicák expresszhízlalása
Takarmányozási tervezet 30 kg-os yorkxmangalica süldők részére
Takarmányozási példa 20 kg-os süldő részére
Egy jól bevált, olcsó expressztakarmányozási tervezet
Ismeretlen eredetű nyári sántaságnak mi lehet az okozója
Dara bekeveréséhez használt víz hőfokáról
Fehérje kielégítése lefölözött tejből
Négyhónapos yorksüldő hízlalása
Vegyes kérdésekre adott feleletek
Az expresszhízlalás előfeltétele
A lucernalisztről
Kiképezhető-e expresszhízlalással a fejlődő süldő izomzata
Tízhetes malacok gyorshízlalása
Helytelen keményítőértékarányú takarmányozás
Alacsony fejadag hátránya
Keményítőértékarányszámítás
Sertésbetegségek, bántalmak, járványok és azok elleni védekezés391
Sertéspestis (sertésvész)
A sertéspestis elleni szérumos ojtásról
A sertéspestis elleni szimultán ojtás
A szimultán ojtás retabilitása
Sertésorbánc
Ragadós száj- és körömfájás
Sertéssepticaemia
Paratyfusz
Gümőkór
Az angolkór vagy rachitis
Borsókakór
A malacok gennyes tüdőgyulladása
Echinococcosis
Bélférgesség
Himlőszerű kiütés
Rühösség
Aujeszky-féle betegség
Védekezzünk a malacbetegségek ellen szakszerű takarmányozással és a követelményeknek megfelelő istállózással
A sertés házi feldolgozása415
A sertés elvéreztetése
Munkásszalonna készítése
Zsírolvasztás
A sertéshús feldarabolása, sózása
A sertéshús pácolása
A húsfüstölés
A prágai sonka- és füstöltárú készítésének titka
Súlyhiány a füstölés után
Hosszan el-eltartható füstölthúsok készítése
A westfáliai sonka
A sonka és füstölthús főzése
Súlyveszteség a főzésnél
Házikolbász készítése
Májashurka készítése
Véreshurka készítése
Svábhurka készítése
Disznósajt készítése
Kimutatás 32 darab különféle minőségű és súlytípusú sertés kitermelési adatairól

Csáky Ferenc

Csáky Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csáky Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv