A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Halakból és egyéb hideg vérű állatokból készült ételek

Szerző
Grafikus
Lektor

Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 216 oldal
Sorozatcím: Szakmai Kiskönyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-016-797-2
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A hal ősidők óta az emberiség fő élelmiszereinek egyike, húsa élettani szempontból igei értékes. Sajnálatos, hogy hazánkban a halfogyasztás - különféle okok miatt - igen alacsony és messze elmarad... Tovább

Előszó

A hal ősidők óta az emberiség fő élelmiszereinek egyike, húsa élettani szempontból igei értékes. Sajnálatos, hogy hazánkban a halfogyasztás - különféle okok miatt - igen alacsony és messze elmarad más európai országokétól. Magyarországon ma az egy főre jutó húsfogyasztás évente 70 kg-ot tesz ki. E tekintélye mennyiséggel európai viszonylatban előkelő helyet fogunk el. Ám mégsem lehetünk eléggé védettek az ezen belüli húsarányok megoszlását illetően: Pl. sertéshúsból 1965-ben 27,30 kg; 1970-ben 2930 kg volt az évi átlagos fogyasztás, marhahúsból 1965-ben 9,20 kg; 1970-ben 10,10 kg-ra alakult, baromfihúsból 1965-ben 11 kg; 1970-ben 14,20 kg volt, akkor a halhús évi átlagos fogyasztása, mely ugyan emelkedő tendenciát mutat, mégis a többihez viszonyítottan igen alacsony maradt: 1965-ben 1,60 kg; 1970.ben 2,30 kg volt. 1985-re az egy főre jutó halfogyasztás évi átlagban 5 kg-ra tervezett, s ha e szám más húsfélék fogyasztásának tervarányszámához viszonyítva el is marad, mégis fontos, hogy a fogyasztási növekedés ütemét folytonosan emeljük - az egészségesebb táplálkozási szokások kialakítása érdekében. Vissza

Tartalom

A halhús kémiai összetétele és táplálkozás-élettani jelentősége8
A hal kezelése - tárolása - és minőségi átvétele8
A tartósított termékekről10
A fogyasztásra alkalmas hideg vérű állatok csoportosítása11
Étkezésre alkalmas egyéb hideg vérű állatok12
Édesvízi fehér húsú halak13
Édesvízi barna húsú halak19
Tengeri fehér húsú halak26
Tengeri barna húsú halak33
Vándorhalak38
A halak előkészítése42
Fogyasztásra alkalmas egyéb hidegvérű állatok49
Lábasfejűek49
Rákok52
A rákok elsődleges konyhai feldolgozása57
Kagylók59
Teknősök61
Békák64
Csigák66
Levesek68
Híg levesek68
Sűrített levesek71
Püré- és krémlevesek73
Mártások75
Hideg mártások75
Meleg mártások80
Hideg ételek92
Koktélok92
Saláták - Majonézek95
Krémek és ízesített vajak100
Szendvicsek104
Hideg tojásételek113
Hideg tésztaelőételek117
Hideg főzelékételek120
Kocsonyázott ételek123
Galantinok - Pástétomok - Pizzák130
Hideg hal-előételek135
Melegen elkészített - hidegen tálalt ételek145
Meleg ételek148
Meleg tojásételek148
Melet tésztaelőételek153
Meleg főzelékételek160
Meleg ételek halakból és egyéb hidegvérű állatokból162
Párolással készíthető ételek - édesvízi halakból167
Párolással készíthető ételek - tengeri halakból176
Párolással készíthető ételek - egyéb hideg vérű állatokból183
Főzéssel készíthető ételek - halakból és egyéb hideg vérű állatokból190
Frissensütéssel készíthető ételek - édesvízi halakból192
Frissensütéssel készíthető ételek - tengeri halakból197
Frissensütéssel készíthető ételek - egyéb hideg vérű állatokból203
Felhasznált irodalom209
Tárgymutató211

Csányi József

Csányi József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csányi József könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Halakból és egyéb hideg vérű állatokból készült ételek Halakból és egyéb hideg vérű állatokból készült ételek Halakból és egyéb hideg vérű állatokból készült ételek
Állapot:
2.840 Ft
2.130,-Ft 25
14 pont kapható
Kosárba
25% garantált kedvezmény!
konyv