1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A felvilágosodástól a felszabadulásig (dedikált példány)

Tanulmányok a magyar-lengyel irodalmi kapcsolatok köréből

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magvető Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 287 oldal
Sorozatcím: Elvek és utak
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-270-446-0
Megjegyzés: Csapláros István szerző által dedikált példány.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Csapláros István, a varsói tudományegyetem magyar tanszékének tanára évtizedek óta foglalkozik a magyar-lengyel irodalmi kapcsolatokkal. Első cikke is e tárgykörből jelent meg, 1939-ben, az Apolló-ban.
Kötetében olyan tanulmányokat gyűjtött össze, amelyek magyarul még nem jelentek meg. Egyetlen témakörre összpontosít, anyaga mégis változatos, sokszínű. Egy népszerű lengyel közmondás kapcsán például közös kereskedelmi, művelődéstörténeti múltunkat vizsgálja. Beszámol a magyar irodalom európai,, de főként lengyelországi elterjedéséről, Liszt és Chopin lengyel, illetve magyar népszerűségéről. a legtöbbet azonban a szabadságmozgalmak foglalkoztatják, a lengyeleké az itthoni, a magyaroké a lengyel sajtó tükrében. Kinyomozza, hogy a Szózat lengyel fordításai szerepet játszottak a galíciai szabadságküzdelmekben. Ír arról, hogy Batsányi és Orczy a lengyel nők hazafiságát állította példaképül a kozmopolita magyar nemesasszonyok elé. Szép emléket állít a magyar irodalom külföldi - s... Tovább

Fülszöveg

Csapláros István, a varsói tudományegyetem magyar tanszékének tanára évtizedek óta foglalkozik a magyar-lengyel irodalmi kapcsolatokkal. Első cikke is e tárgykörből jelent meg, 1939-ben, az Apolló-ban.
Kötetében olyan tanulmányokat gyűjtött össze, amelyek magyarul még nem jelentek meg. Egyetlen témakörre összpontosít, anyaga mégis változatos, sokszínű. Egy népszerű lengyel közmondás kapcsán például közös kereskedelmi, művelődéstörténeti múltunkat vizsgálja. Beszámol a magyar irodalom európai,, de főként lengyelországi elterjedéséről, Liszt és Chopin lengyel, illetve magyar népszerűségéről. a legtöbbet azonban a szabadságmozgalmak foglalkoztatják, a lengyeleké az itthoni, a magyaroké a lengyel sajtó tükrében. Kinyomozza, hogy a Szózat lengyel fordításai szerepet játszottak a galíciai szabadságküzdelmekben. Ír arról, hogy Batsányi és Orczy a lengyel nők hazafiságát állította példaképül a kozmopolita magyar nemesasszonyok elé. Szép emléket állít a magyar irodalom külföldi - s természetesen elsősorban lengyel népszerűsítőinek.
Körültekintően elemzi a hagyományos lengyel-magyar barátság történelmi gyökereit, amelyek a közös szabadságharcokban erednek, de azt is megírja, hogy voltak időszakok, amikor a reakciós uralkodóosztályok megpróbálták a haladó erők ellen kijátszani e barátság eszményeit.
Könyve nemcsak szórakoztató, hanem tanulságos olvasmány is. tükör, amely azt mutatja meg, egy másik nép milyennek látta hibáinkat és erényeinket. Vissza

Tartalom

"Polak, Wegier - dwa bratanki"9
A lengyel kérdés Kazinczy Ferenc és barátai levelezésében44
A lengyel nők hazaszeretete70
Magyar költők bemutatkozása a lengyel irodalomban90
A "Szózat" jelenléte az 1860-1862. évi galíciai hazafias mozgalmakban103
A világnyelveken megjelent Petőfi-irodalom közvetítő szerepe a magyar költő lengyelországi fogadtatásában124
Az Ember tragédiájának krakkói bemutatója143
Boleslawa Jaroszewska, a magyar forradalom első hónapjaiban205
Ady Endre és az 1905-1907. évi lengyelországi forradalmi mozgalmak234
Zenei ihletések a két nép költészetében255
Jegyzetek286

Csapláros István

Csapláros István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csapláros István könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A felvilágosodástól a felszabadulásig (dedikált példány) A felvilágosodástól a felszabadulásig (dedikált példány) A felvilágosodástól a felszabadulásig (dedikált példány) A felvilágosodástól a felszabadulásig (dedikált példány) A felvilágosodástól a felszabadulásig (dedikált példány)

A védőborító kopottas, enyhén foltos.

Az előlapon a szerző, Csapláros István névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
4.400 ,-Ft
22 pont kapható
Kosárba
konyv