1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bük - Műemlékek

Szerző

Kiadó: TKM Egyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 16 oldal
Sorozatcím: Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtára
Kötetszám: 619
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN: 963-5543-15-8
Megjegyzés: Német nyelvű összefoglalóval. Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Lövőnél nem messze az állomástól egy halmot láttam, Bükk temploma távolról ódonszerűnek látszik." - írja a század közepén Rómer Flóris, a nagy polihisztor, aki többek között műtörténész és régész... Tovább

Előszó

"Lövőnél nem messze az állomástól egy halmot láttam, Bükk temploma távolról ódonszerűnek látszik." - írja a század közepén Rómer Flóris, a nagy polihisztor, aki többek között műtörténész és régész is volt.
A Sopron megyei monográfiák település- és birtoktörténeti szempontból sok értékes adatot közölnek a faluról, de régi templomáról csak Csatkai Endre művészettörténész összefoglaló feldolgozásában találunk leírást és figyelemreméltó megfigyeléseket. Ő az, aki felismeri, hogy az épület értéke túlnő a falusi templomok nívóján.
Entz Géza művészettörtész Vas megye gótikus műemlékeivel foglalkozó tanulmányában a templom látható értékes faragványaira figyel fel: "A koragótikus, bimbós cisztercita jellegű oszlopfők tartják a büki templom diadalívét szép példájaként a cisztercita építészet tatárjárás utáni falusi elterjedésének."
Átfogó feldolgozás nem készülhetett a középkori templomról, mert a XVIII-XIX. századi átépítések, vagy bontási munkák során az épület elvesztette középkori arculatát.
A feltárási munkálatok 1972-ben kezdődtek el, és a sok évi régészeti és művészettörténeti kutatás, majd az azokat követő helyreállítási munka nyomán a késő román kori egyházi építészet jeles emléke bontakozott ki a rárakódott rétegekből. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv