1.035.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar borok könyve

Fejezetek a magyar bor világából

Szerző

Kiadó: Akó Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 303 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 963-00-7729-9
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egész életemben borivó ember valék és a gyermekkori révfülöpi nyaralásoktól kezdődően a borivás számomra a hazafiasság fokmérője lett. Persze a magyar boroké, ami a rákövetkező majd' fél évszázadon... Tovább

Előszó

Egész életemben borivó ember valék és a gyermekkori révfülöpi nyaralásoktól kezdődően a borivás számomra a hazafiasság fokmérője lett. Persze a magyar boroké, ami a rákövetkező majd' fél évszázadon át akár hazafias önfeláldozásnak minősülhetett volna, merthogy szüleim jó hazafinak neveltek, a borkínálat viszont többnyire méltatlan borokból állt. A jelen borhamisítóinak lőriéhez majd ötven éven át szoktatták a kispénzű magyart, és hát bizony sokáig én is közéjük tartoztam.
Több mint érdekes, némely történészeknek az a nem alaptalan véleménye, hogy magyar ember volt az, aki az Újvilágban szőlőből bort készített. Arról a Tyrkir nevezetű, délvidékinek mondott, tehát nemm viking hajósról állítják ezt, aki a Grönlandi saga szerint az ezredik esztendőben Leif Eirikssont kísérte el felfedező útján, és aki a mai Új-Fundlandon szőlőkhöz hasonló vörös bogyókból (alighanem a Viburnum Pauciflroum nevű növény terméséből) sajtolt léből csinált bort. Ennek köszönhetően kapta a vidék a vikingektől a Vinland nevet. Tyrkir leírás szerinti kinézete, az, hogy szőlőtermő vidékről való, továbbá neve is megengedi, hogy magyar embert tiszteljünk benne. Ismeretes, hogy a bizánciak a magyarokat türköknek nevezték, s hogy Bizáncban, de másutt is vándorló, majd kalandozó eleink rendszeresen találkozhattak az ugyancsak vándor, kalandor vikingekkel. Magyarok is, vikingek is szolgáltak a bizánci császár seregében. Ismeretes végül az is, hogy a szőlőtermesztés és borkészítés szavai nyelvünkben török eredetűek (bor, csiger, érik, seprő, szőlő, szűr). Vissza

Fülszöveg

A kötet nemcsak színes, látványos album - tehát szép ajándék -, egyúttal szakszerű kézikönyvként is használható, amelyben nemcsak az értők, hanem a laikus, tanulni vágyó borbarátok is választ kapnak kérdéseikre. (Világgazdaság)
A 304 oldalas könyv öt nagyobb témakörben tárgyalja az istenek italáról szóló tudnivalókat a bor születésétől a borkészítés technológiáján, a borvidékek bemutatásán keresztül természetesen a bor gasztronómiájáig. (Vendéglátás)
"Egyedülállóan széles ismeretanyagot felölelő, minden eddiginél terjedelmesebb és rendkívül igényes kivitelezésű könyv" (TTG Hungary)
"A Magyar Borok Könyve" 304 színes oldalon, kitűnő papíron, tele jó fotókkal és tipográfiai nyalánkságokkal...ajánlható a konyhaművészet minden barátjának, mint a borok és ételek ízbeli összhangjának nélkülözhetetlen alapműve. (Konyhaművészet)
Megtanít bort kóstolni, egyes borokhoz ételt és fogyasztásukhoz alkalmat is választani, és megtanít egészségünket védeni az igénytelen borfogyasztás veszélyei... Tovább

Fülszöveg

A kötet nemcsak színes, látványos album - tehát szép ajándék -, egyúttal szakszerű kézikönyvként is használható, amelyben nemcsak az értők, hanem a laikus, tanulni vágyó borbarátok is választ kapnak kérdéseikre. (Világgazdaság)
A 304 oldalas könyv öt nagyobb témakörben tárgyalja az istenek italáról szóló tudnivalókat a bor születésétől a borkészítés technológiáján, a borvidékek bemutatásán keresztül természetesen a bor gasztronómiájáig. (Vendéglátás)
"Egyedülállóan széles ismeretanyagot felölelő, minden eddiginél terjedelmesebb és rendkívül igényes kivitelezésű könyv" (TTG Hungary)
"A Magyar Borok Könyve" 304 színes oldalon, kitűnő papíron, tele jó fotókkal és tipográfiai nyalánkságokkal...ajánlható a konyhaművészet minden barátjának, mint a borok és ételek ízbeli összhangjának nélkülözhetetlen alapműve. (Konyhaművészet)
Megtanít bort kóstolni, egyes borokhoz ételt és fogyasztásukhoz alkalmat is választani, és megtanít egészségünket védeni az igénytelen borfogyasztás veszélyei ellen. (A kiadó) Vissza

Tartalom

Előszó5
Kiadói előszó7
História
Tóth S.: Kis magyar bortörténet10
Csávossy Gy.: Az erdélyi borászat története22
A bor születése
Nagymarosy A.: Talaj és a kőzet32
Kerényi Z.: Szőlőfajták és boraik46
Ember S.: A borkészítés 66
Rohály G.: A pezsgő92
Hajós Gy.: A bor élete98
Hol terem a jó bor?
Szeremley H.: Badacsonyban114
Pók T.: Egerben128
Alkonyi L.: Tokajban142
Rohály G.: Somlón162
Módos E.: Szekszárdon170
Rohály G.: Villányban188
Hajós D.: Az Év Bortermelői196
Vele élünk
Rohály G.: A kóstolás rendje214
Mészáros G.: Ételekről, borokról226
Kalla K.: Receptek232
Szollár L.: Egészséges-e bort inni?244
Kozma K.: Bor az asztalon266
Függelék
Csávossy Gy.: Magyarán a borról274
Sárkány P.: Szabályok, jogok, előírások a bor körül282
Rohály G.: Solemnitas Arti Bibendi295
Irodalomjegyzék301
Könyvünk szerzői302
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Magyar borok könyve Magyar borok könyve Magyar borok könyve
Állapot:
9.800 Ft
6.860 ,-Ft 30
62 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Magyar borok könyve Magyar borok könyve Magyar borok könyve
Állapot:
9.800 ,-Ft
88 pont kapható
Kosárba
konyv