1.031.403

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészet

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 573 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó az első kiadáshoz5
Előszó a második kiadáshoz7
A kertészeti termesztés jelentősége, helyzete és fejlesztésének kérdései (Dr. Cselőtei László)9
A kertészeti termesztés felosztása11
A kertészeti termesztés népélelmezési jelentősége12
A zöldségtermesztés népélelmezési jelentősége13
A gyümölcstermesztés népélelmezési jelentősége16
A szőlőművelés és a borászat népélelmezési jelentősége16
A kertészeti termesztés helyzete és népgazdasági jelentősége18
A zöldségtermesztés helyzete és népgazdasági jelentősége20
A gyümölcstermesztés helyzete és népgazdasági jelentősége22
A szőlőtermesztés helyzete és népgazdasági jelentősége25
A kertészeti termesztés fejlesztésének kérdései27
A zöldségtermesztés fejlesztésének kérdései29
A gyümölcstrmesztés fejlesztésének kérdései31
A szőlőtermesztés és a borászat fejlesztésének kérdései32
Az üzemen kívüli kertészeti termelés fejlesztésének kérdései33
Zöldségtermesztés (Dr. Cselőtei László)35
A zöldségnövények termesztésének története37
A zöldségnövények származása és fejlődése40
A zöldségnövények környezeti igényei42
A hő szerepe a zöldségtermesztésben42
A fény szerepe a zöldségnövények termesztésében45
A víz szerepe a zöldségnövények életében47
A tápanyag szerepe a zöldségnövények életében54
A széndioxid szerepe a zöldségnövények életében55
A zöldségtermesztésben használt szaporító- és termesztőberendezések56
A szaporítóberendezések elhelyezése az üzemben56
A termesztőberendezések elhelyezése a palántanevelő és hajtatótelepeken57
A palántanevelő és hajtatóágyak típusai59
Üvegháztípusok62
A termesztőberendezések hőellátása64
A termesztőberendezések vízellátása és levegőzése65
A melegágyak készítése66
A termesztőberendezések hasznosítása68
A zöldségnövények szaporítása71
A szaporítóanyag különleges kezelése71
A zöldségnövények szaporításának ideje és feltételei73
Vetési módok75
Palántanevelés75
Vetésforgó, trágyázás, növényápolás82
Vetésforgók a zöldségtermesztésben82
A zöldségnövények trágyázásának alapjai84
Növényápolási munkák86
A zöldségnövények öntözése88
A zöldségnövények öntözési igénye90
A zöldségnövények öntözésének vízforrásai90
Az öntözés célja a zöldségtermesztésben91
A zöldségtermesztésben alkalmazott öntözési módok értékelése92
Az öntözővíz mennyiségét meghatározó tényezők94
Az öntözés időpontjának meghatározása95
Öntözési forduló, öntözési idénynorma96
Az öntözés hatása a termésre96
A zöldségnövények betakarítása, előkészítése értékesítésre és tárolásra103
A szedés ideje103
A szedés módja és eszközei104
Értékesítésre való előkészítés105
Csomagolás és szállítás106
A zöldségnövények eltartására ható tényezők107
A tárolás módja107
Zöldségmagtermesztés108
Történte és jelentősége108
Vetésforgó, trágyázás, növényápolás110
Vetés és kiültetés111
Megtermékenyülés, izolálás113
Szelekció114
A dugványok felszedése és tárolása114
Aratás115
Behordás, cséplés, magfejtés116
Tisztítás, tárolás118
Káposztafélék119
Fejeskáposzta119
Kelkáposzta128
Karalábé130
Karfiol133
Bimbóskel137
Gyökérzöldségfélék138
Sárgarépa138
Petrezselyem145
Zeller147
Retek149
Cékla155
Mángold157
Hagymafélék158
Vöröshagyma158
Fokhagyma166
Póréhagyma167
Téli sarjadékhagyma167
Metélőhagyma169
Csucsorfélék170
Paradicsom170
Paprika181
Tojásgyümölcs187
Kobakosok188
Sárgadinnye188
Görögdinnye196
Uborka199
Spárgatök208
Sütőtök212
Hüvelyesek213
Borsó213
Bab220
Levélzöldségfélék227
Fejessaláta227
Tépősaláta233
Római vagy kötözősaláta233
Endivia saláta233
Cikóriasaláta233
Mezei vagy madársaláta234
Spenót234
Új-zélandi spenót236
Évelő zöldségfélék237
Spárga237
Torma241
Sóska243
Rebarbara245
Csiperkegomba (Láng Miklós)246
Gyümölcstermesztés (Csider László)246
A gyümölcstermesztés története257
A gyümölcsfajok gyakorlati csoportosítása259
Fontosabb gyümölcsfajaink termesztési igénye és helyzete260
Almagyümölcsűek260
Csonthéjas gyümölcsűek261
Héjasgyümölcsűek264
Bogyósgyümölcsűek265
A gyümölcstermű növények szervei és életműködésük267
Gyökérrendszer267
Hajtásrendszer268
A gyümölcsfák nyugalmi állapota és vegetációs időszaka270
Rügyfakadás és hajtásnövekedés271
Rügydifferenciálódás271
Virágzás271
Gyümölcsfejlődés274
Hajtásbeérés, lombhullás274
A gyümölcstermesztés természeti és közgazdasági feltételei275
Természeti tényezők275
Közgazdasági tényezők279
Gyümölcsfaiskola280
A gyümölcstermő növények szaporítása280
A gyümölcsfák alanyai285
A gyümölcsfák nevelése a faiskolában288
A gyümölcsös telepítése291
A gyümölcsös felosztása rendeltetésük szerint292
A zárt árutermelő gyümölcsös telepítése292
A nagyüzemi gyümölcsfajták leírása294
A gyümölcsös tervezési munkái305
A gyümölcsös talajelőkészítése308
Az oltványok beszerzése, minősége és gondozása311
A gyümölcsfák ültetése313
A gyümölcsfák gondozása316
A gyümölcsfák életszakaszai316
A gyümölcsfák kezelése termőrefordulásig317
A termőre fordult gyümölcsfák gondozása326
A bogyósgyümölcsűek ápolási munkái331
Köztes termesztés a gyümölcsösben332
A gyümölcsös talajművelése333
A gyümölcsös trágyázása335
A trágyázás ideje és végrehajtása335
Zöldtrágyázás337
A gyümölcsösök öntözése341
A gyümölcs betakarítása346
A szedés idejének megállapítása346
Az egyes gyümölcsfajok szedése346
A szedés eszközei347
A gyümölcs előkészítése értékesítésre347
Védekezés a gyümölcsösben354
Szőlőtermesztés és borkezelés (Dr. Buday László)373
A szőlőtermesztés története374
Magyarország borvidékei377
A szőlő (Vitis vinifera) leírása és élettana380
A szőlőtörvény szervei380
A tőke életszakaszai384
A szőlő évi vegetációs fázisai és nyugalmi állapota384
A szőlő környezeti igényei387
A szőlő szaporítása390
Ivaros (generatív) szaporítás390
Ivartalan (vegetatív) szaporításmódok391
Az ültetési anyag előállítása393
Új szőlőültetvény létesítése (telepítés)408
A fajta megválasztása408
A terület előkészítése, rendezése409
Üzemi épületek411
Talajelőkészítés, sor- és tőtávolság412
Ültetés413
A fiatal ültetvény kezelése414
A szőlő támaszrendszere415
Metszés- és művelésmódok417
Metszésmódok417
Művelésmódok419
Ifjítás424
Harmatgyökerezés425
Zöldmunkák426
Talajmunkák428
Trágyázás430
A szőlő öntözése433
Növényvédelem435
A szőlő rovarkártevői435
Vírusok437
A szőlő gombabetegségei437
Időjárás által okozott károk439
Köztes termelés441
Szőlőfajtaismeret442
Fehérborszőlőfajták443
Vörösborszőlőfajták448
Csemegeszőlőfajták449
Direkttermők451
Alanyfajták452
A szüret454
A termés érése454
A csemegeszőlő szedése és előkészítése értékesítésre455
A borszőlő szedése456
A borszőlő feldolgozása458
A fehérborok készítése459
A vörösborok készítése464
Tokaji borok készítése465
Készített csemegeborok és pezsgő előállítása466
A bor érlelése és kezelése468
Egyszerű pinceműveletek468
Iskolázó borkezelés472
A borok korai stabilizálása475
A bor ellenőrző vizsgálata476
Borbetegségek, borhibák478
Függelék
A zöldségtermesztésben használt üvegfelületek hasznosítása dísznövénytermesztéssel (Kerényi Elek)485
Asparagus487
Begonia488
Ciklamen491
Dieffenbachia493
Krizantén494
Muskátli496
Primula497
Szegfű498
Tömegkiültetésre alkalmas egynyári dísznövények500
Kertépítés (Dr. Mőcsényi Mihály)502
Kerttechnika502
Helyszínrajz502
Tereprendezés503
Vízellátás, öntözés506
Utak507
Támfalépítés509
Lépcsők építése510
A víz a kertben510
Sportberendezések512
Idősebb növények átültetése513
Munkavezetés, művezetés514
Kertépítés514
A zöldterületek jelentősége514
Kerttervezés515
Falvak, mezőgazdasági üzemek fásítása526
A zöldterületek karbantartása533
Irodalom535
Tárgymutató539
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv