kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 453 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 3 |
| Bevezetés | 5 |
| Az étkezési szőlő termesztése és forgalmazása | |
| Az étkezési szőlő termesztésének kialakulása | 11 |
| Az eurázsiai szőlőtermesztés eredete | 12 |
| Az ókori kultúrnépek szőlőtermesztése | 13 |
| A jelenkori étkezési szőlő termesztés kialakulása | 18 |
| A csemegeszőlő-termesztés mai helyzetképe | 19 |
| Európa | 19 |
| Nyugat-Ázsia | 22 |
| Kelet-Ázsia | 23 |
| Afrika | 24 |
| Észak-Amerika | 25 |
| Dél-Amerika | 26 |
| Ausztrália | 26 |
| Magyarország étkezési szőlő termesztése | 27 |
| Az étkezési szőlő termesztés kialakulása | 27 |
| Étkezési szőlő termesztésünk a XIX. század közepéig | 28 |
| Étkezési szőlő termesztésünk a XIX. század második felétől az első világháborúig | 30 |
| Étkezési szőlő termesztésünk a két világháború között | 34 |
| Étkezési szőlő termesztésünk a második világháború után | 41 |
| Az étkezési szőlő termesztő tájak helyzetképe | 51 |
| A csemegeszőlő-termesztés további fejlesztésének lehetőségei hazánkban | 62 |
| A világ csemegeszőlő termesztésének, exportjának és importjának összefoglaló áttekintése | 65 |
| Az étkezési szőlő termesztési földrajza | 75 |
| Az étkezési szőlő termesztés ökológiai tényezői | 79 |
| Étkezési szőlő ültetvények létesítése | 89 |
| Az ültetvények formái | 89 |
| Szabadföldi csemegeszőlő ültetvények telepítése | 93 |
| A terület megválasztása | 93 |
| Területrendezés | 93 |
| A talaj előkészítése ültetésre | 96 |
| Az ültetés | 98 |
| A csemegeszőlő-ültetvény támaszberendezése | 100 |
| Védőfalas szabadföldi ültetvények létesítése | 113 |
| A csemegeszőlő-ültetvények művelése | 117 |
| A szőlőtőkék művelése | 117 |
| A metszés | 127 |
| A zöldmunkák | 129 |
| Hajtásválogatás | 130 |
| A hajtások aggatása, kötözése | 130 |
| A termőhajtások bekurtítása | 131 |
| A hónaljhajtások visszacsípése | 131 |
| Fürt- és bogyóritkítás | 132 |
| Gyűrűzés | 134 |
| Csonkázás | 137 |
| Levelezés | 138 |
| A fürtkocsány megtörése | 138 |
| A virágok mesterséges megtermékenyítése | 138 |
| A mesterséges megtermékenyítés eszközei és módjai | 139 |
| Termésszabályozó vegyi kezelések | 144 |
| A csemegeszőlő-ültetvények növényvédelme | 145 |
| Gombabetegségek | 146 |
| Állati kártevők | 149 |
| Vírusbetegségek | 151 |
| Élettani betegségek | 152 |
| Az időjárás kártételei | 153 |
| Vegyszeres gyomirtás | 159 |
| A csemegeszőlő-ültetvények talajmunkái | 159 |
| A trágyázás | 161 |
| Az ültetvények tápanyagszükségletének megállapítása | 161 |
| Szerves trágyázás | 162 |
| Műtrágyázás | 165 |
| A trágyák bedolgozása | 167 |
| Permetező vagy lombtrágyázás | 169 |
| A csemegeszőlő-ültetvény öntözése | 170 |
| Az öntözés alkalmazása és jelentősége | 170 |
| A csemegeszőlő-ültetvény vízszükséglete | 171 |
| Az öntözés módjai | 176 |
| Csemegeszőlő termesztése a ház körül | 179 |
| A házkörüli szőlőtőke művelési formája | 180 |
| Kerti, magános piramislugasok | 181 |
| Szegély- és egyszerű kordonlugasok | 181 |
| Fára nevelt kerti lugasok | 181 |
| Fedő lugasok a ház előtt és a kertben | 182 |
| Kerítéslugasok | 183 |
| Füzér- (feszton- vagy girland-) lugasok | 184 |
| Kapu- (portál-) lugasok | 184 |
| Sétalugasok | 184 |
| Kerti pihenőlugasok | 188 |
| Fedett udvari lugasok | 188 |
| Tornác-, veranda-, terasz- és oszloplugasok | 188 |
| Fali lugasok | 191 |
| Az étkezési szőlő érése és szüretelése | 195 |
| A termés kialakulása és az érés | 195 |
| A szőlőfürt érettségének megállapítása | 202 |
| Az étkezési szőlő érettségének a vizsgálata | 203 |
| Az étkezési szőlő fogyasztásra érettségnek meghatározása mutatószámokkal | 206 |
| A szőlő szedése | 211 |
| A fürtök tisztogatása | 219 |
| A fürtök válogatása, osztályozása | 221 |
| A szőlő csomagolása | 224 |
| Göngyölegek | 224 |
| Csomagolóanyagok | 228 |
| A csomagolás menete | 230 |
| A csomagolás munkaszervezete | 232 |
| A szőlő szállítása | 232 |
| Az áru átvétele | 240 |
| Az étkezési szőlő eltartása | 241 |
| Régi eltartási módok | 241 |
| Eltartás tőkén | 241 |
| A leszedett fürtök eltartása | 242 |
| A szőlő eltarthatóságát befolyásoló tényezők | 242 |
| A termésben bekövetkező változások az eltartás során | 245 |
| Egyszerű eltartási módok | 247 |
| Zöld kocsánnyal történő eltartási módok | 248 |
| Korszerű szőlőeltartás | 251 |
| Kisüzemben | 251 |
| Nagyüzemben | 256 |
| Az eltartó helyiség kezelése az eltartás ideje alatt | 259 |
| Újabb lehetőségek a csemegeszőlő-eltartásra | 262 |
| Az üvegalatti csemegeszőlő-termesztés | 263 |
| A védőfalak előtti csemegeszőlő hajtatása | 265 |
| Az üvegházi szőlőtermesztés | 266 |
| A szőlőhajtató házak | 266 |
| A szőlőfajták megválasztása az ültetésre | 271 |
| Az ültetés és a szőlőtőkék kialakítása | 271 |
| Az üvegházi szőlőtermesztés formái | 272 |
| Köztes növények termesztése üvegházi szőlőkultúrában | 275 |
| Az üvegházi szőlőültetvény rendszeres évi munkái | 275 |
| A csemegeszőlő termesztése cserépben | 281 |
| A mazsolaszőlő termesztése | 285 |
| A mazsolaszőlő-termesztés sajátossága | 285 |
| A szőlő aszalása | 287 |
| Természetes aszalás napfényben | 288 |
| Szőlőaszalás lúgozással | 289 |
| A szőlőaszalványok típusai az egyes államokban | 296 |
| A szőlőaszalványok osztályozása, belértéke és kereskedelme | 297 |
| Fajtaismeret | |
| Az étkezési szőlőfajták tanulmányozásának és leírásának módszerei | 303 |
| A szőlőtőkék morfológiai leírása | 306 |
| A csemegeszőlő-fajták uvológiai jellemzése | 307 |
| A fürt | 309 |
| A bogyó | 311 |
| A fürtök szállíthatóságának műszeres vizsgálata | 315 |
| A fajták agrobiológiai tulajdonságai | 321 |
| Nagyüzemi vagy széleskörű termesztésre ajánlott csemegeszőlő-fajtáink | 325 |
| Igen korai érésű fajták | 325 |
| Csabagyöngye | 325 |
| Irsay Olivér | 327 |
| Szőlőskertek királynője muskotály | 328 |
| Kossuth-szőlő | 330 |
| Korai érésű fajták | 332 |
| Chasselas-félék | 332 |
| Chasselas doré | 332 |
| Fehérbogyójú Chasselas doré változatok | 335 |
| Pirosbogyójú Chasselas doré változatok | 337 |
| Kékbogyójú Chasselas-változat | 337 |
| Chasselas-magoncok | 337 |
| Mesterséges tiszta Chasselas-hibridek | 339 |
| Glória Hungariae | 339 |
| Kocsis Irma | 340 |
| Darányi Ignác muskotály | 342 |
| Mathiász Jánosné muskotály | 343 |
| Árpád | 345 |
| Attila | 346 |
| Chasselas Tompa Mihály | 347 |
| Thallóczy Lajos muskotály | 349 |
| Középérésű fajták | 351 |
| Ezeréves Magyarország emléke | 351 |
| Chasselas Ceglédszépe | 352 |
| Zrínyi Ilona | 354 |
| Chasselas Vörösmarty Mihály muskotály | 355 |
| Szauter Gusztávné muskotály | 357 |
| Tallián Béla muskotály | 358 |
| Szauter Gusztáv muskotály | 360 |
| Szicíliai | 362 |
| Kései érésű fajták | 363 |
| Csiri-csuri | 363 |
| Hamburgi muskotály | 364 |
| Razaki-félék | 366 |
| Afuz Ali | 367 |
| Igen kései érésű fajták | 368 |
| Itália | 368 |
| Izsáki-sárfehér | 369 |
| Étkezésre használt borszőlőfajtáink | 372 |
| Helyi jelentőségű étkezési szőlőfajtáink | 373 |
| Termesztésben levő áruszőlőt adó direkttermő szőlőfajtáink | 375 |
| Újabb értékes csemegeszőlő fajtajelöltek | 383 |
| Kocsis Pál hibridjei | 383 |
| Szücs József hibridjei | 385 |
| Poczik Ferenc hibridje | 385 |
| Ábrahám Béla hibridje | 385 |
| Magyar szőlőnemesítők kevésbé ismert és elterjedt hibridjei | 393 |
| Mathiász János hibridjei | 393 |
| Mathiász József hibridjei | 396 |
| A nemzetközi piacokon ismertebb étkezési szőlőfajták | 397 |
| Felhasznált fontosabb forrásmunkák | 403 |
| Tárgymutató | 411 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.