| Előszó | 9 |
| Előszó a második kiadáshoz | 11 |
| Bevezetés | 13 |
| Az étkezési szőlő termesztése és forgalmazása | |
| Az étkezési szőlő termesztésének kialakulása | 19 |
| Az ókori kultúrnépek szőlőtermesztése | 23 |
| A jelenkori étkezési szőlő termesztés kialakulása | 28 |
| A csemegeszőlő-termesztő államok | 29 |
| Európa | 29 |
| Ázsia | 35 |
| Afrika | 37 |
| Észak-Amerika | 38 |
| Dél-Amerika | 39 |
| Ausztrália | 40 |
| Magyarország étkezési szőlő termesztése | 41 |
| Az étkezési szőlő termesztés kialakulása | 41 |
| Étkezési szőlő termesztésünk a XIX. század közepéig | 42 |
| Étkezési szőlő termesztésünk a XIX. század második felétől az első világháborúig | 44 |
| Étkezési szőlő termesztésünk a két világháború között | 48 |
| Étkezési szőlő termesztésünk a második világháború után | 54 |
| A szőlőültetvények területének változása | 54 |
| A fajták részesédésének alakulása | 59 |
| Az étkezési szőlő termés és forgalmának alakulása | 62 |
| Az étkezési szőlő termesztő tájak helyzetképe | 73 |
| A csemegeszőlő-termesztés további fejlesztésének lehetőségei hazánkban | 83 |
| A világ csemegeszőlő termesztésének, exportjának és importjának összefoglaló áttekintése | 85 |
| Az étkezési szőlő termesztési földrajza | 96 |
| Az étkezési szőlő termesztés ökológiai tényezői | 98 |
| Étkezési szőlő ültetvények létesítése | 106 |
| Az ültetvények formái | 106 |
| Szabadföldi csemegeszőlő ültetvények telepítése | 109 |
| A terület megválasztása | 109 |
| Területrendezés | 110 |
| A talaj előkészítése ültetésre | 115 |
| Az ültetés | 117 |
| A csemegeszőlő-ültetvény támaszberendezése | 119 |
| Védőfalas szabadföldi ültetvények létesítése | 133 |
| A csemegeszőlő-ültetvények művelése | 136 |
| A szőlőtőkék alakítása | 137 |
| A termőre metszés | 147 |
| A zöldmunkák | 149 |
| Hajtásválogatás | 149 |
| A hajtások aggatása, kötözése | 150 |
| A termőhajtások bekurtítása | 150 |
| A hónaljhajtások visszacsípése | 151 |
| Fürt- és bogyóritkítás | 152 |
| Gyűrűzés | 153 |
| Csonkázás | 156 |
| Levelritkítás | 157 |
| A fürtkocsány megtörése | 157 |
| A virágok mesterséges megtermékenyítése | 157 |
| A mesterséges megtermékenyítés eszközei és módjai | 158 |
| Termésszabályozó vegyi kezelések | 161 |
| A csemegeszőlő-ültetvények növényvédelme | 163 |
| Gombabetegségek | 164 |
| Állati kártevők | 167 |
| Vírusbetegségek | 171 |
| Élettani betegségek | 171 |
| Az időjárás kártételei | 173 |
| Vegyszeres gyomirtás | 177 |
| A csemegeszőlő-ültetvények talajmunkái | 179 |
| A trágyázás | 180 |
| Az ültetvények tápanyagszükségletének megállapítása | 181 |
| Szerves trágyázás | 182 |
| Műtrágyázás | 185 |
| A trágyák bedolgozása | 188 |
| Permetező vagy lombtrágyázás | 189 |
| A csemegeszőlő-ültetvény öntözése | 190 |
| Az öntözés alkalmazása és jelentősége | 190 |
| A csemegeszőlő-ültetvény vízszükséglete | 191 |
| Az öntözés módjai | 193 |
| Csemegeszőlő termesztése a ház körül | 197 |
| A házkörüli szőlőtőke művelési formája | 198 |
| Kerti, magános piramislugasok | 199 |
| Szegély- és egyszerű kordonlugasok | 200 |
| Fára nevelt kerti lugasok | 200 |
| Fedő lugasok a ház előtt és a kertben | 201 |
| Kerítéslugasok | 202 |
| Füzérlugasok | 202 |
| Kapulugasok | 202 |
| Sétalugasok | 203 |
| Kerti pihenőlugasok | 204 |
| Fedett udvari lugasok | 204 |
| Tornác-, veranda-, terasz- és oszloplugasok | 206 |
| Fali lugasok | 209 |
| Az étkezési szőlő érése és szüretelése | 212 |
| A termés kialakulása és az érés | 212 |
| A szőlőfürt érettségének megállapítása | 218 |
| Az étkezési szőlő érettségének a vizsgálata | 219 |
| Az étkezési szőlő fogyasztásra érettségnek meghatározása mutatószámokkal | 221 |
| A szőlő szedése | 225 |
| A fürtök tisztogatása | 240 |
| A fürtök válogatása, osztályozása | 242 |
| A szőlő csomagolása | 247 |
| Csomagoló eszközök és anyagok | 247 |
| A csomagolás menete | 254 |
| A manipuláció szervezése | 256 |
| A szőlő szállítása | 263 |
| A szőlő szállítás alatti átmeneti tárolása | 263 |
| A szállítás technikája | 266 |
| Az áru átvétele | 269 |
| Az étkezési szőlő eltartása | 271 |
| Régi eltartási módok | 271 |
| Eltartás tőkén | 271 |
| A leszedett fürtök eltartása | 272 |
| A szőlő eltarthatóságát befolyásoló tényezők | 272 |
| A termésben bekövetkező változások az eltartás során | 274 |
| Egyszerű eltartási módok | 276 |
| Zöld kocsánnyal történő eltartási módok | 278 |
| Korszerű szőlőeltartás | 281 |
| Kisüzemben | 281 |
| Nagyüzemben | 284 |
| Az eltartó helyiség kezelése az eltartás ideje alatt | 287 |
| Újabb lehetőségek a csemegeszőlő-eltartásra | 290 |
| Az üvegalatti csemegeszőlő-termesztés | 291 |
| A védőfalak előtti csemegeszőlő hajtatása | 292 |
| Az üvegházi szőlőtermesztés | 294 |
| A szőlőhajtató házak | 294 |
| A szőlőfajták megválasztása az ültetésre | 299 |
| Az ültetés és a szőlőtőkék kialakítása | 299 |
| Az üvegházi szőlőtermesztés formái | 300 |
| Köztes növények termesztése üvegházi szőlőkultúrában | 303 |
| Az üvegházi szőlőültetvény rendszeres évi munkái | 303 |
| A csemegeszőlő termesztése cserépben | 309 |
| A mazsolaszőlő termesztése | 312 |
| A mazsolaszőlő-termesztés sajátossága | 312 |
| A szőlő aszalása | 314 |
| Természetes aszalás napfényben | 315 |
| Szőlőaszalás lúgozással | 316 |
| A szőlőaszalványok típusai az egyes államokban | 322 |
| A szőlőaszalványok osztályozása, belértéke és kereskedelme | 323 |
| Fajtaismeret | |
| Az étkezési szőlőfajták tanulmányozásának és leírásának módszerei | 329 |
| A szőlőtőkék morfológiai leírása | 331 |
| A csemegeszőlő-fajták uvológiai jellemzése | 331 |
| A fürt | 333 |
| A bogyó | 335 |
| A fürtök szállíthatóságának műszeres vizsgálata | 339 |
| A fajták agrobiológiai tulajdonságai | 344 |
| Nagyüzemi vagy széleskörű termesztésre ajánlott csemegeszőlő-fajtáink | 349 |
| Igen korai érésű fajták | 349 |
| Csaba gyöngye | 349 |
| Olimpia | 350 |
| Irsay Olivér | 351 |
| Szőlőskertek királynője muskotály | 353 |
| Kossuth szőlő | 354 |
| Pannónia kincse | 355 |
| Cardinál | 356 |
| Korai érésű fajták | 357 |
| Chasselas-félék | 357 |
| Chasselas doré | 358 |
| Fehérbogyójú Chasselas doré változatok | 360 |
| Pirosbogyójú Chasselas doré változatok | 361 |
| Kékbogyójú Chasselas-változat | 362 |
| Chasselas-magoncok | 362 |
| Mesterséges tiszta Chasselas-hibridek | 363 |
| Glória Hungariae | 363 |
| Kocsis Irma | 364 |
| Darányi Ignác muskotály | 365 |
| Mathiász Jánosné muskotály | 366 |
| Árpád | 368 |
| Attila | 369 |
| Chasselas Tompa Mihály | 370 |
| Thallóczy Lajos muskotály | 371 |
| Középérésű fajták | 373 |
| Ezeréves Magyarország emléke | 373 |
| Chasselas Ceglédszépe | 374 |
| Zrínyi Ilona | 375 |
| Vörösmarty Mihály muskotály | 376 |
| Szauter Gusztávné muskotály | 377 |
| Mócsai Mariska | 379 |
| Szauter Gusztáv muskotály | 379 |
| Szicíliai | 380 |
| Kései érésű fajták | 381 |
| Rekord | 381 |
| Csiri-csuri | 381 |
| Hamburgi muskotály | 383 |
| Razaki-félék | 385 |
| Afuz Ali | 386 |
| Igen kései érésű fajták | 387 |
| Itália | 387 |
| Izsáki-sárfehér | 388 |
| Étkezésre leggyakrabban használt borszőlő-fajtáink | 390 |
| Helyi jelentőségű étkezési szőlőfajtáink | 390 |
| Áruszőlőt adó direktermő szőlőfajtáink | 391 |
| A nemzetközi piacokon ismertebb étkezési szőlőfajták | 393 |
| Irodalomjegyzék | 401 |
| Tárgymutató | 411 |