kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 380 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 18 cm x 12 cm |
| ISBN: | 963-231-407-7 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva. |
| Előszó | 5 |
| A cseresznye és a meggy gazdasági jelentősége és a termesztés helyzete (Pór József) | 7 |
| A világ cseresznye- és meggytermesztése | 7 |
| A termesztés helyzete Magyarországon | 13 |
| A termesztés kialakulása és területi elhelyezkedése hazánkban | 19 |
| A fogyasztás és a felhasználás | 26 |
| A cseresznye és a meggy botanikája (Dr. Brózik Sándor) | 31 |
| A cseresznye és a meggy származása és rendszertani helye | 31 |
| A cseresznye- és meggyfajták mesterséges rendszere | 44 |
| A fa vegetatív és reproduktív szerveinek jellemzése | 34 |
| A virágzási idő | 37 |
| A gyümölcs | 40 |
| A cseresznye- és meggyfajták vegetációs ideje, fenológiai jellemzői | 44 |
| A gyümölcshullás | 45 |
| A gyümölcs kifejlődése, növekedése | 46 |
| A gyümölcs repedésre való hajlama | 47 |
| A nemesítés | 49 |
| A nemesítés történeti áttekintése | 49 |
| A nemesítés főbb céljai | 50 |
| Keresztezéses nemesítés | 51 |
| Mutációs nemesítés | 53 |
| Klónszelekció | 53 |
| A táj- és helyi fajták felkutatása | 54 |
| Honosítás | 55 |
| A fajtahasználat és várható alakulása (Faluba Zoltán) | 56 |
| Cseresznye | 56 |
| A fajtahasználat és a nemesítés eredményei | 56 |
| A fajtaválasztás főbb szempontjai | 57 |
| Fajtaválasztékunk fejlesztésének irányai | 58 |
| Cseresznyefajtáink | 61 |
| Meggy | 74 |
| A fajtahasználat és a nemesítés eredményei | 74 |
| A fajtaválasztás főbb szempontjai | 77 |
| Fajtaválasztékunk fejlesztésének irányai | 78 |
| Meggyfajtáink | 79 |
| A cseresznye- és meggyfajták társítása (Dr. Brózik Sándor) | 99 |
| A faj- és fajtatársítás szükségessége és problémái | 99 |
| A "klóncsoport-termesztési eljárás" | 105 |
| A termesztés környezeti feltételei, a terület kiválasztása (Pór József) | 108 |
| Téli hideg | 108 |
| Tavaszi fagyok | 109 |
| Napfény és hő | 111 |
| Vízigény | 111 |
| Talajigény | 112 |
| Domborzati viszonyok | 115 |
| A cseresznye és a meggy alanyai (Sebők Imréné Dr.) | 117 |
| Sajmeggy (Cerasus mahaleb) | 118 |
| Ismertebb sajmeggyklónok | 119 |
| Vadcseresznye (Cerasus avium) | 121 |
| Vadmeggy (Cerasus vulgaris) | 123 |
| Csepleszmeggy (Prunus fruticosa) | 124 |
| Egyéb fajok | 124 |
| Colt (C. avium x C. pseudocerasus) | 124 |
| Az ültetvény létesítése és ápolása termőrefordulásig (Pór József) | 125 |
| A művelésmód megválasztásának szempontjai | 125 |
| A térállás meghatározása | 125 |
| Az ültetvény szerkezetének tervezése | 132 |
| A fajok és fajták aránya | 132 |
| Táblabeosztás, utak | 134 |
| Az ültetvény telepítése | 137 |
| Tervezési feladatok | 137 |
| A telepítés előkészítése | 138 |
| A telepítés | 141 |
| A telepítés munkaszervezése és teljesítményadatai | 144 |
| A telepítés utáni teendők | 145 |
| Az ültetvény kezelése az első évben | 146 |
| Metszés | 146 |
| Vadvédelem | 147 |
| Öntözés | 148 |
| Talajmunka | 148 |
| Növényvédelem | 149 |
| Pótlás | 150 |
| Őszi teendők | 150 |
| Az ültetvény ápolása a nem termő évek alatt | 150 |
| A tölcsérkorona alakító metszésének szabályai | 151 |
| Ültetvényleltár | 153 |
| A korona kialakítása és a metszés (Dr. Mihályffy József) | 154 |
| A cseresznye és a meggy koronaformái | 154 |
| Ágcsoportos, sudaras korona | 154 |
| Tölcsérkorona | 154 |
| Termőkaros orsó | 155 |
| Ferdekarú sövéyn | 155 |
| Y-korona | 156 |
| A korona kialakítását befolyásoló tényezők | 156 |
| A megvilágítottság szerepe | 156 |
| A koronaforma és a tenyészterület hatása a termőrefordulásra és a terméshozamra | 159 |
| A vázágak szögállásának szerepe | 162 |
| A metszés gyakorlatának biológiai alapjai | 166 |
| A metszés időpontja | 170 |
| A ferdekarú sövény koronanevelése | 171 |
| A termőkaros orsófák kialakítása | 177 |
| A tölcsérkorona kialakítása és metszése | 177 |
| Az Y-korona kialakítása | 181 |
| Termő fák koronájának átalakítása | 182 |
| Termő fák ritkító metszése (Pór József) | 184 |
| A gépi metszés | 186 |
| Tápanyagellátás, talajművelés, vízgazdálkodás (Pór József) | 188 |
| Tápanyag-gazdálkodás | 188 |
| Kálium | 190 |
| Nitrogén | 194 |
| Foszfor | 198 |
| Magnézium | 200 |
| Cink | 201 |
| Vas | 204 |
| Mangán | 206 |
| Bór | 207 |
| Kén | 207 |
| A tápanyagellátás összefüggései | 207 |
| A trágyázás technológiája | 211 |
| Talajművelés | 212 |
| Takarónövény | 213 |
| A rendszeres talajművelés | 215 |
| A nyesedék bedolgozása | 218 |
| Öntözés | 219 |
| A cseresznye és a meggy növényvédelme (Makó Szabolcs) | 222 |
| A cseresznye és a meggy betegségei | 223 |
| Vírusok | 223 |
| Baktériumos betegségek | 228 |
| Gombás betegségek | 232 |
| A cseresznye és a meggy állati kártevői | 242 |
| Az újratelepítés növényvédelmi problémái | 262 |
| A cseresznye és a meggy komplex növényvédelmi technológiája | 267 |
| A cseresznye és a meggy vegyszeres gyomirtása | 376 |
| Házikerti és háztáji gyümölcsösök növényvédelme és vegyszeres gyomirtása | 281 |
| A termés és az érésmenet szabályozása (Pór József) | 283 |
| A termésképzés fokozása vegyszeres kezeléssel | 283 |
| A megtermékenyítés segítése méhekkel | 285 |
| A növekedés vegyszeres szabályozása | 288 |
| Az érésmenet vegyszeres szabályozása | 289 |
| Betakarítás | 291 |
| Kézi betakarítás | 292 |
| A szedés ideje | 293 |
| A szedés eszközei | 294 |
| A gyümölcs szedése | 297 |
| A szedés teljesítménye | 300 |
| Válogatás, csomagolás | 301 |
| Hűtés | 305 |
| Szállítás | 308 |
| Betakarítás szervezése | 309 |
| Gépi betakarítás | 312 |
| A rázógépek működése | 313 |
| A rázás hatásfoka, a gyümölcsleválasztás mértéke | 313 |
| A gyümölcsleválás fokozása Etefonnal | 316 |
| A fajták gépi betakarításra való alkalmassága | 320 |
| A gépi betakarítás és a művelésmód | 323 |
| A gépi betakarítás telepítési rendszerrel, domborzattal és talajműveléssel szembeni igényei | 325 |
| A rázás időprogramja és az ültetvény méretezése | 327 |
| A rázás munkafolyamatának szervezése | 335 |
| A rázás technológiája | 338 |
| A rázott gyümölcs minősége és kezelése | 340 |
| A gépi betakarítás gazdaságossága | 342 |
| A termesztés gazdaságossága és fejlesztése | 346 |
| A termésbiztonság fokozásának és a hozamok növelésének lehetőségei | 346 |
| A termelési költségek és a jövedelmezőség | 350 |
| A betakarítás munkaerőigénye | 356 |
| A házikerti és a háztáji termesztés jelentősége és jövője | 358 |
| A házikerti és a háztáji termesztés | 361 |
| Az ültetvény létesítése | 361 |
| Az ültetvény ápolása | 364 |
| A méhek és a megporzás | 366 |
| Felhasznált irodalom | 367 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.