1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az egész világ terhe rajtam

Cserník Sándorné, született Galo Ilona önéletírása

Szerző
Szerkesztő
Róla szól

Kiadó: Sikerx Bt-Palóc Társaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 113 oldal
Sorozatcím: Palóc Társasági Könyvek
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-7082-37-5
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy ipolyvarbói parasztasszony önéletírását tartja a kezében. De talán többet is annál: az árnyékos oldal kesernyés korrajzát. Mert Ilus néni életében csak futó vendég volt az öröm, csak múló... Tovább

Előszó

Egy ipolyvarbói parasztasszony önéletírását tartja a kezében. De talán többet is annál: az árnyékos oldal kesernyés korrajzát. Mert Ilus néni életében csak futó vendég volt az öröm, csak múló pillanat a gondtalanság,. Keserűség, baj, bánat viszont annyi, hogy alig hisszük, hogy nem roppant bele. Csodálnivaló, hogy mennyit kibír az ember.
Szegény családba született, hol a föld sorsa egy volt az ember életével. Kinek volt, annak mindene volt. Hatalma, pénze, rangja, becsülete. A föld súlya határozta meg még a párválasztást is, szerelem csak a legutolsó szempont volt.
Apró gyerek még, mikor már dolgoznia kell. Eszmélésétől haláláig dolgozott, megállás nélkül. Legtöbbször egymagának kellett gondoskodnia egész családjáról.
Sorozatosan érték a sors csapásai. Lányát a tífusz vitte el, édesanyja aknára lépett a háború alatt, férje a munkanélküliség elől Kanadába kényszerült, de ott sem volt szerencséje. Alig jött haza, máris vitték a frontra, ahonnan nem is tért vissza többet. Csak tizenhét év múlva tudta meg Ilonka néni, hogy a férje hazajöhetett volna a hadifogságból, csak rosszakarók akadályozták meg ebben. Akkor meg már késő volt. Aztán jött a deportálás, az embervásár megalázó kínja. Mások helyett volt évekig távol a szülőfalujától. Még gyermekei boldogságáért is neki kellett megküzdenie. Mindezek ellenére nem tört meg, s túlélt minden megpróbáltatást.
Élt, míg tenni, dolgozni tudott. Élete alkonyán még az tartotta benne a lelket, hogy le akarta írni mindazt, amin keresztülment. Mire befejezte, kiesett a toll a kezéből. Ez volt az utolsó nagy feladat, amit kitűzött maga elé.
Nem csupán a maga életét írta le íze nyelvezettel, hanem azokat a szokásokat, dalokat, verseket, amelyeket a mindent elraktározó memóriája megőrzött. Bizony a dalok közé egy-egy operett-részlet is becsúszott, de szándékosan nem hagytuk ki a szerkesztés során, hiszen így alkothatunk teljes képet Ilus néniről. Nem rontja értékét az, hogy a romantikus, érzelgős műdal is ott szerepel a halálba táncoltatott lány balladája mellett.
Az írás végén, mintegy annak lezárásaként a családját sorolja fel. Mint ahogyan faluhelyen mindig is szokás volt a család legfontosabb eseményeit felróni az ősi biblia utolsó lapjára. Még a kenyéradó gazdáját is itt említi, hol évekig szolgált. Tisztelettel beszél róluk, de azoknak, kik gonoszkodtak vele, kijár a csípés. Íme a sors igazságot tett! A morcos, veszekedő vénkisasszonyokra már senki sem emlékszik, Ilonka néni sok gyötrődéssel teli, ám emberi méltóságát minden körülmények között megőrző életét - éppen ezen írása révén - megismerheti a kedves Olvasó. Vissza

Tartalom

„Hogy az utókor megtudja, minő élet volt régen" 7
Gyerekkori emlékek 9
Édesapám öröksége 13
Huncut iskoláskor 15
Gyerekfejjel, napszámosként 19
Lányok, legények 22
Hogyan lesz a kenderből vászon 24
Húsvét 25
Karácsony 26
Urak szolgálója - keserves cselédsors 30
Nénikém 33
Párválasztás 36
Lakodalom 41
Gyermekáldás 46
Házasélet 47
Munka, kereset 49
Támasz nélkül 51
Újra együtt 53
Ilonkám 55
Ismét egyedül hadiözvegyként 57
Hívatlan vendég - a háború 60
Deportálás - az egész világ terhe 64
Otthon, Varbón 73
Margit lányom boldogsága 75
A legnagyobb sorscsapás, az emberi rosszindulat 80
Családom 84
Zárszó 86
Melléklet 87
Sisa Pista és más betyárok 90
Libapásztordalok 92
Mesék 98
A (cseh-) szlovákiai magyarok 1944-1949 közötti állampolgári, jogi,
vagyoni, nyelvi és kulturális kollektív jog/osztottságának tablója 101
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv