Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

971.279

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a 4000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztés és takarmányozás I.

Állattenyésztési és állategészségügyi szakközépiskolák tankönyve. Az 1801-3 sertéstenyésztő, az 1801-4 szarvasmarha-tenyésztő, az 1906 baromfitenyésztő, az 1807 állategészségőr szakma számára.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 193 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-234-162-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Általános állattenyésztéstan5
Bevezetés
Az állattenyésztés népgazdsági és mezőgazdasági jelentősége5
Az állattenyésztéstan mint tudományág6
Az általános állattenyésztéstan lényege6
Dr. Sófalvy Ferenc: Alapfogalmak8
A gazdasági állatok eredete, háziasítása8
A háziasítás ideje és módja10
A környezet hatása az állati szervezetre10
Takarmányozás10
Éghajlati tényezők11
A gyakorlás, a szervműködés és a tréning hatásai12
A honosulás13
A gazdasági állatok rendszerezése13
A faj és fajta13
Egyoldalú és vegyes hasznosítás16
A fajtatisztaság, a telivér és a félvér fogalma17
A fajtán belüli renszertani egységek17
Dr. Sófalvy Ferenc: A gazdasági állatok értékelése20
Külső értékmérő tulajdonságok20
A testalakulás jelentősége és bírálata20
Fejlettség (testtömeg)23
Arányosság (homogenitás)24
Kondíció24
Kültakaró, színeződés26
Formalizmus az állattenyésztében27
Ivarjelleg27
Belső értékmérő tulajdonságok28
Termelőképesség28
Takarmányhasznosítás30
Növekedés és fejlődés30
Konstitúció30
Termékenység, szaporaság32
Egészség, ellenállóképesség32
Igényesség, igénytelenség32
Vérmérséklet, természet, szellemi képesség33
Dr. Sófalvy Ferenc: Örökléstani ismeretek34
Az öröklés anyagi alapjai34
A mendeli (klasszikus) genetika alkalmazása36
Öröklési formák37
Az ivar kialakulása és az ivarhoz kötött öröklés39
A populációgenetika alkalmazása40
Az örökölhetőség fogalma és jelentősége40
A heterózishatás40
Cseuz Károly:A gazdasági állatok tenyésztése 43
A tenyésztő munka feladatai43
Tenyésztési eljárások44
Fajtatiszta tenyésztés44
Keresztezés46
A tenyészkiválasztás (szelekció) és a tenyészértékbecslés módszerei51
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai alapján51
A származás, a család és a rokonok ismeretének jelentősége a tenyészkiválasztásban52
Ivadékvizsgálat (utódellenőrzés)52
Törzskönyvezés54
Cseuz Károly: A gazdasági állatok szaporítása57
A női nemi szervek működésének élettana57
Az irvarzás tünetei58
Párosítás58
A pároztatás módjai59
A vemhesség megállapítása és időtartama62
A meddőség fogalma, felosztása, gazdasági jelentősége62
Az ellés élettana63
Az ellés lefolyása63
Az újszülött állat ápolása64
Az anyaállat gondozása az ellés után65
A növendék állatok nevelésének alapelvei65
Cseuz Károly: Az állattartással kapcsolatos egyéb tudnivalók67
A gazdasági állatok viselkedése67
Az egyes állatfajok életfolyamatainak alakulása68
A gazdasági állatok elhelyezése és gondozása69
A telep- és az istállótelepítéssel szembeni általános követelmények70
Az istálló méretezése és fölszerelései70
Az állatok ápolása71
Az állatok szállítása71
Dr. Kovács Gábor: Takarmányozástan73
Bevezetés75
A takarmányok alkotórészei76
A takarmányok kémiai összetétele77
A takarmányok víz- és szárazanyag-tartalma77
A takarmányok szerves anyagai79
Nitrogénmentes szerves anyagok79
Nitrogéntartalmú szerves anyagok83
A takarmányok egyéb szerves anyagai89
A takarmányok szervetlen anyagai94
Nyomokban ható ásványi anyagok96
Közömbös vagy mérgező hatású ásványi anyagok97
A takarmányozás elméleti alapjai98
A takarmányok emészthetősége98
A takarmányok emésztehőségét befolyásoló tényezők99
A takarmányok termelőértéke100
Keményítőéték100
Takarmányegységek103
Energetikai mértékegységek103
A takarmányokban levő táplálóanyagok aránya104
Keményítő-arány104
Táparány105
Fehérjekoncentráció (fehérjehányad)105
A takarmányok értékelésének egyéb szempontjai106
A takarmányok kiválasztásának irányelvei106
A takarmányok minőségének megállapítása108
A hizlalótakarmányok értékesülése108
Daraszázalék (darapercent)109
Keményítőérték-értékesülési százalék109
Fajlagos takarmány- és táplálóanyag-felhasználás, illetve költség110
A takarmányok ismertetése112
Zöldtakarmányok112
Legelők113
A legelők hasznosítása116
Szántóföldi zöldtakarmányok118
Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok123
Gyökértakarmányok123
Gumós takarmányok123
Húsos termések124
Erjesztett (savanyított vagy silózott) takarmányok124
Szénák és szénalisztek127
Réti szénák128
Szántóföldi szénák129
Szénalisztek, zöldnövénylisztek130
Szántóföldi növénytermesztési melléktermékek132
Szalmafélék132
Törekek, polyvák, terméshéjak133
Magvak és termések134
Gabonamagvak134
Hüvelyesmagvak136
Olajosmagvak és termések136
Ipari melléktermékek és hulladékok137
Malomipari takarmányok138
Magtisztítási hulladékok138
Növényolajipari melléktermékek139
Cukorgyári melléktermékek140
Konzervgyári melléktermékek141
Sörgyári melléktermékek141
Szeszgyári melléktermékek142
Keményítőgyári melléktermékek142
Állati eredetű takarmányok142
Tejfeldolgozási melléktermékek143
Húsipari melléktermékek144
Halfeldolgozási melléktermékek144
Egyéb állati eredetű takarmányok144
Ipari abrakkeverékek145
Egyéb takarmányok147
Takarmánykiegészítő anyagok és készítmények148
A takarmányok tartósítása152
A takarmányok tartósításának jelentősége152
A takarmányok erjesztéses tartósítása152
Az erjedés (silózás) elméleti alapjai152
Silótípusok155
A takarmányok tartósítása szárítással155
Szénakészítési eljárások155
A szemes kukorica nedves tartósítása157
A gazdasági állatok takarmányozásának gyakorlata159
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete159
Életfenntartó táplálóanyag-szükséglet159
A termelés táplálóanyag-szükséglete160
Az etetés rendszere és technikája161
Az ivóvíz és az itatás163
A takarmányok előkészítése164
A szálas takarmányok előkészítése164
Az abraktakarmányok előkészítése164
A takarmányrépa, a burgonya és a száraz répaszelet előkészítése165
A takarmányozási táblázatok használata165
A takarmányadagok összeállítása166
Takarmányadagok összeállítása szarvasmarhák részére167
Takarmányadagok összeállítása juhok részére174
Takarmányadagok összeállítása sertések részére175
A gazdasági álltok táplálóanyag-szükséglete179
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem