1.034.669

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Székely Mikó Kollégium Népi Együttesének Krónikája 1968-2001

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Proserved Cathedra
Kiadás helye: Sepsiszentgyörgy
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 191 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 20 cm
ISBN: 973-99797-1-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a könyv nem más, mint a Székely Mikó Kollégium Népi együttese 1968-2001 közötti tevékenységének felelevenítése, az élményekben gazdag szereplések, kiszállások, versenyek, táborozások,... Tovább

Előszó

Ez a könyv nem más, mint a Székely Mikó Kollégium Népi együttese 1968-2001 közötti tevékenységének felelevenítése, az élményekben gazdag szereplések, kiszállások, versenyek, táborozások, kirándulások újbóli átélésének segítése.
Ez alatt a 33 esztendő alatt sok minden történt iskolánkban, sok jó és sok rossz. Ebben a könyvben csak a jóról, a szépről, a maradandóról emlékezünk meg, éspedig úgy, hogy maguk az együttes tagjai mesélnek krónikásaik feljegyzései alapján. Mert az együttes minden mozdulatáról élménydús beszámolót rögzítettek az 5 kötetes Krónikában az éppen soros krónikások. Benne van a könyvben, név szerint, hogy hány tagja volt az együttesnek, hol, mikor és hányszor szerepelt városunkban, a megyében, az országban, vagy külföldön; korabeli újságcikkek és értékelések, a versenyeken elnyert helyezések, rengeteg fénykép, plakát, stb.; az együttes műsora és betanítói, a munkatársak, akiknek ezúttal is szeretnék köszönetet mondani.
Amikor Dancs Árpád tanár-kollégámmal a Mikóba kerültünk, elhatároztuk, hogy az iskola hagyományaihoz híven, a népdalt, a népi táncot, a néphagyományt próbáljuk tovább ápolni, létrehozván az ének-, tánc- és zenekarból álló együttest. Legfontosabb célunk az volt, hogy megszerettessük a gyerekekkel a népi értékeket, megtanulják becsülni mindazt, amit őseink ránk hagytak.
Gondolom, hogy sikerült megkapaszkodnunk a fiatal lelkekben, hisz már az első előadás után az együttes létszáma megduplázódott és majd minden évben 100 körül volt és van a tagok létszáma. A műsorszámok betanításakor bevontunk más szakembereket is, akik önzetlenül legtöbbször "köszönömért" segítettek betanítani egy-egy táncot, énekkari számot, szólistát, balladafeldolgozást, jelenetet, verset, vagy kísérték a táncokat.
Az együttes tagjainak lelkében nem tűnt el nyomtalanul az itt töltött pár esztendő, hiszen továbbra is hűek maradtak a népi kultúrához. Jóleső érzés, hogy bármilyen népi jellegű előadáson, találkozón, fesztiválon veszünk részt, mindig ott találjuk a nézőtéren az együttes volt tagjait, és jó párat közülük a színpadon is. Kívánom, hogy e könyvet átlapozva, újra átélhesse minden volt tag és érdeklődő azt az örömet, amit az együttes nyújtott 33 éven át.
Péter Albert Vissza

Tartalom

Előszó 5
Köszöntők 6
Az Együttes 1968-2001 közötti műsora 9
Részletek az Együttes Krónikájából 29
Vezetők, munkatársak, betanítók, kísérők, műszakiak, krónikások, konferálok, szólóénekesek, táncosok, énekkar és a zenekar névsora 1968 - 2001 171
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv