| Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház Rt. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 199 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-9422-87-8 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
| Előszó | 9 |
| Bevezető | 11 |
| A termesztett gombafajok | 13 |
| A világ gombatermelése | 16 |
| Az Egyesült Államok csiperketermesztése | 25 |
| Európa csiperketermesztése | 30 |
| Belgium | 34 |
| Franciaország | 36 |
| Hollandia | 39 |
| Írország | 51 |
| Lengyelország | 55 |
| Nagy-Britannia | 57 |
| Németország | 59 |
| Spanyolország | 62 |
| Magyarország csiperketermelése | 66 |
| A csiperketermesztés főbb állomásai Magyarországon | 75 |
| A termesztés kezdetétől az 1990-es évekig | 75 |
| A XX. század elejétől a II. világháborúig | 79 |
| A II. világháború befejezésétől 1990-ig | 82 |
| Gombatermelési Vállalat | 83 |
| A Heltay-féle "rövid" komposztálás bevezetése | 86 |
| Gombatermesztés növényházakban | 87 |
| A Duna Mgtsz gombatermesztésének főbb állomásai | 89 |
| A fellendülés korszaka 1990-től | 99 |
| A komposztkészítés technológiájának változása | 100 |
| Új komposztüzemek létesítése | 101 |
| Félig zárt (semi-indoor) bunker-technológia | 105 |
| Zárt (indoor) technológia | 109 |
| A III. fázisú komposzt megjelenése | 111 |
| A blokkos technológia elterjedése | 114 |
| Új hibridfajták, a termesztési technológia változása és a termesztőfelület növekedése | 118 |
| Információáramlás | 121 |
| A csiperkegomba termesztéstechnológiája | 126 |
| A II. fázisú komposzton való termesztés | 127 |
| A becsírázott komposzt szállítása | 129 |
| A termőágyak kialakítása | 129 |
| A komposzt tömörítése | 130 |
| A zsákok elhelyezése | 131 |
| A komposzt lefedése | 144 |
| A hőmérséklet biztosítása és mérése | 134 |
| A takarás | 136 |
| A takaróanyag fő tulajdonságai | 136 |
| A tőzeggel szemben támasztott főbb követelmények | 137 |
| A takarás optimális időpontja | 139 |
| A lappangási időszak | 140 |
| A borzolás (bolygatás) | 141 |
| A bolygatás időpontja | 141 |
| A sodródás (kifutás, átütés) | 142 |
| A termőidőszak és a terméshullámok | 143 |
| A szedés technológiája | 145 |
| Az ápolás | 147 |
| A pince fertőtlenítése | 148 |
| A csiperkegomba védelme | 150 |
| Állati kártevők | 150 |
| Sciarid-legyek | 151 |
| Cecid-legyek | 154 |
| Phorid-legyek | 156 |
| Fonálférgek | 158 |
| Parazhita fonálférgek | 158 |
| Szaprofita fonálférgek | 159 |
| Atkák | 160 |
| Meztelen csiga | 162 |
| Baktériumok által okozott betegségek | 162 |
| Baktériumos foltosság | 162 |
| Mikroszkopikus gombák okozta betegségek | 164 |
| Száraz mólé vagy száraz rothadás | 164 |
| Nedves mólé vagy nedves rothadás | 168 |
| Pókhálós penész | 170 |
| Tintagombák | 172 |
| Rendellenességek | 172 |
| Komplex gombavédelem | 176 |
| Néhány tanács kezdő gombatermesztőknek | 179 |
| Csiperketermesztésünk fejlesztési lehetőségei 2010-ig | 182 |
| A termesztéstechnológia korszerűsítése | 182 |
| A pincei termesztés és a zsákos technológia modernizálása | 182 |
| Szervezeti felépítés | 185 |
| Környezetvédelem | 186 |
| A komposztüzemek levegőszennyezése | 186 |
| Az integrált csiperketermesztés megvalósítása | 187 |
| A letermett komposzt hasznosítása | 190 |
| A frissgomba minősítése | 191 |
| Piaci helyzet | 191 |
| Munkahelyteremtés | 194 |
| Az oktatás megszervezése | 195 |
| Irodalomjegyzék | 196 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.