A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tejtermelési higiéne

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 260 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 65 színes és fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

ÁLTALÁNOS RÉSZ
A tejhigiéne feladata és jövője5
Tejgazdaságunk története10
A rendes tej
A tej közvetlenül érzékelhető, fizikai, kémiai, kolloidális és biológiai tulajdonságai, sejtes elemei 14
A tej közvetlenül érzékelhető tulajdonságai14
Szín14
Fényáteresztés14
Szag14
Íz14
Állomány14
A tej fizikai tulajdonságai15
Fajsúly15
Fénytörőképesség15
Viszkozitás15
Flefölöződőképesség15
Felületi feszültség16
Fajhő16
Forráspont16
Fagyáspontcsökkenés16
Elektromos vezetőképesség16
A tej kémiai tulajdonságai16
A tej összetétele16
A tej fehérjéi16
A tejzsír19
A tej foszfatidjai20
A tej festékanyagai20
A tejcukor20
A tej sói20
A tej nyomelemei21
A tej gáztartalma21
A tej pH-ja, illetve savfoka21
A tej kolloidális rendszere22
A tej biológiai tulajdonságai23
A tej enzimjei23
A tej vitaminjai25
A tej ellenanyagai28
A tej bakteriosztatikus, illetve baktericid hatása28
A tej sejtes elemei30
A tej és tejtermékek mikroflórája általában
A tej mikróbái (rendszertan)34
A tej mikroflóra enzimféleségeiről42
A tej, a tejszín, a vaj és a sajt mikrobás eredetű tulajdonságairól általában43
RÉSZLETES TEJTERMELÉSI HIGIÉNE
A rendellenes tej
A tej természetes elváltozása49
A föcstej49
Az öreg fejőstehén teje 50
A tej nem természetes elváltozásai51
A tejrendellenességek csoportosítása51
Kóros tej. Fertőzött tej51
Bomló tej52
Phagfertőzéses tej53
Hibás tej53
Dysgenetikus tej53
A tejrendellenességek felismerése és általános értékelésük55
Érzékszerveinkkel megállapítható tejrendellenességek55
A tej színrendellenességei55
A tej ízrendellenességei56
A tej szagrendellenességei60
A tej szag- és ízrendellenességei61
A tej állomány rendellenességei61
A tej ipari feldolgozása során észlelhető tejrendellenességek64
Phagfertőzéses eredetű tejrendellenességek64
Dysgenesises eredetű tejrendellenességek65
Vegyszeres eredetű tejrendellenességek66
A tej féleségei
Tejkészítmények72
Pasztőrözött palackozott tej. Minősített palackozott tej72
Savanyú és egyéb tejkészítmények76
A higiénikus tejtermelés általános feltételei
A tej szennyező és fertőző anyagairól általában81
A higiénikus tejtermelés állategészségügyi feltételei
Baktériumos eredetű betegségek87
Gümőkór Tuberculosis87
Brucellosis Bang-féle betegség108
Salmonellosis Paratyphus120
Lépfene126
Gázoedemás betegségek128
A szarvasmarha és bivaly pasteurellosisa128
Ragadós tüdőlob129
Kecskék és juhok ragadós elapasztása129
Q-láz129
Vírusos eredetű betegségek130
Ragadós száj- és körömfájás130
Tehénhimlő és juhhimlő134
Veszettség135
Keleti marhavész136
A tőgy betegségei136
A tőgybetegségek csoportosítása a tejhigiéne szempontjából136
Nem fertőző tőgybetegségek, tejelválasztási rendellenességek137
A tőgy eredeti baktériumflórája137
Miniatűr és asepticus tőgygyulladások138
A tőgy eredeti baktériumflórájának pathogenitása139
A tejet fogyasztásra alkalmatlanná tevő ártalmak141
Fertőző tőgybetegségek142
Streptococcusok okozta tőgygyulladások142
Str. pyogenes haemolyticus okozta tőgygyulladás143
Mastitis-streptococcusok okozta tőgygyulladások144
A fertőző hurutos tőgygyulladás144
Staphylococcusok okozta tőgygyulladás155
Coli-baktériumok okozta tőgygyulladás158
Corynebacterium pyogenes okozta tőgygyulladás163
Evans-Steck-féle tőgygyulladás164
Tőgy-actinobacillosis165
Tőgy-necrobacillosis166
A higiénikus tejtermelés és tejkezelés közegészségügyi feltételei
Tejgazdasági dolgozók személyi higiénéje167
Tejüzemi dolgozók személyi higiénéje169
A tej mint emberi fertőző betegségek közvetítője172
A higiénikus tejtermelés tejgazdasági feltételei
Az istálló és környezete180
A tejgazdaság vize191
A higiénikus kézi fejés eszközei196
A fejősajtár196
A próbacsésze és a próbaedény200
A fejőszék200
A farokrögzítő201
A fejőzsír201
A tőgymosókészlet202
A tőgytörlőruhák202
A fejőruházat202
A tejszűrők202
A higiénikus fejés előkészítése208
Az istálló és a tehenek általános előkészítése a fejéshez209
A tehenek közvetlen előkészítése a fejéshez210
A fejés212
A tejnyerés kézi módjai. A kézi fejés212
A fejés általános szabályai212
A tőgy masszálása216
A melegvizes tőgyingerléssel végzett fejés216
A gépi fejés218
Az istállók, a tehenek, a fejés és az istállómunka ellenőrzése222
Tejkezelés a mezőgazdasági üzemben
A tejház és berendezése224
A tejházi tejkezelés egyes eszközei228
A tejházi tejkezelés módja231
Az edénytisztítás eszközei, vegyszerei és módja232
A tej szállítása235
A minősített tej termelése és kezelése237

Csiszár Vilmos

Csiszár Vilmos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csiszár Vilmos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv