1.035.511

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Alapvető gazdasági kategóriák a vendéglátásban I/2.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 161 oldal
Sorozatcím: Vendéglátó vállalkozások gazdálkodása és vezetése
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: FV-07-02/2006.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"A vendéglátó vállalkozások gazdálkodása és vezetése" c. modul jelen füzete a szakma alapvető gazdasági kategóriáinak, illetve azok fontosabb elemzési-tervezési módszereinek bemutatását célozza.
A... Tovább

Előszó

"A vendéglátó vállalkozások gazdálkodása és vezetése" c. modul jelen füzete a szakma alapvető gazdasági kategóriáinak, illetve azok fontosabb elemzési-tervezési módszereinek bemutatását célozza.
A feldolgozás tematikája a modulhoz szorosan kapcsolódó, korábban tanult ismeretekre (közgazdaságtan, vállalkozás-gazdaságtan, gazdasági matematika, számvitel, statisztika) alapoz, esetenként - a könnyebb megértés és az elsajátítás sikere érdekében - vissza is hivatkozik azokra. Fő célja a tanultak elmélyítése mellett újabb, szakmaspecifikus alapvető gazdasági kategóriák megismertetése és alkalmazásuk kellő mélységű begyakoroltatása. Ez annál is inkább fontos, mert a modul további témakörei (üzletlétesítés, üzemeltetés, kisüzleti vállalkozások) is szervesen ezen szakmai gazdasági alapismeretekre épülnek.
Valamennyi fejezet a fogalmak és összefüggések bemutatásával kezdődik, a megértést mintapéldák, a "bevésést" gyakorló feladatok segítik. Ha ez utóbbiakat kivétel nélkül és hibátlanul sikerült megoldani és az ellenőrző kérdések megoldása sem okozott gondot, úgy nagy valószínűséggel kellő mélységgel megtörtént az adott anyagrész alapvető elméleti és gyakorlati ismeretének elsajátítása, át lehet térni a következő fejezetre. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ................................7
1. GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉG................................9
1.1. A GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉG FOGALMA................................9
1.2. A GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉG TÍPUSAI..............................................10
1.3. A GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGEK OSZTÁLYOZÁSA..................................11
1.3.1. Nemzetközi osztályozási rendszerek................................11
1.3.2. Magyarországi osztályozási rendszerek................................11
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK............................18
2. A VENDÉGLÁTÁS BEVÉTELEI................................19
2.1. AZ ÉRTÉKESÍTÉS ÁRBEVÉTELE................................19
2.1.1. A bruttó árbevétel................................19
2.1.2. A nettó árbevétel...............................19
2.1.3. A felszámított általános forgalmi adó................................20
2.2. EGYÉB BEVÉTELEK................................23
2.3. AZ ÁRBEVÉTELEK ELEMZÉSE................................23
2.3.1. Az árbevétel értékének változása................................23
2.3.2. Struktúraváltozások................................29
2.3.3. Érték-, ár- és volumenváltozások................................33
2.3.4. Fajlagos mutatószámok számítása................................41
2.4. ÁRBEVÉTELI PROGNÓZISOK KÉSZÍTÉSE ÉS KONTROLLJA................................42
2.4.1. Tervadatok számszerűsítése................................42
2.4.2. A végrehajtás ellenőrzése................................43
2.4.3. összefüggés a tervezett és a tényleges árbevételek alakulása között.............43
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK................................44
Gyakorló feladatok................................45
3. ELADOTT ÁRUK BESZERZÉSI ÉRTÉKE................................48
3.1. BESZERZÉSI ÉRTÉKEK................................48
3.1.1. A bruttó beszerzési érték................................48
3.1.2. A nettó beszerzési érték................................48
3.1.3. Előzetesen felszámított általános forgalmi adó................................49
3.2. ELÁBÉ-SZÁMÍTÁSOK................................51
3.2.1. Az ELÁBÉ-szint................................51
3.2.2. Az átlagos ELÁBÉ-szint................................52
3.2.3. A nyersanyagigényességi rugalmasság................................54
3.2.4. A nyersanyagfelhasználás hatékonysága................................55
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK................................56
Gyakorló feladatok................................57
4. ÁRKÉPZÉS, ÁRRÉSGAZDÁLKODÁS............................................................58
4.1. AZ ÁRRÉS FOGALMA, FUNKCIÓJA................................59
4.2. A VENDÉGLÁTÁS ÁRKÉPZÉSE................................59
4.2.1. A haszonkulcs................................59
4.2.2. Az árrésszint................................61
4.2.3. összefüggés a haszonkulcs és az árrésszint között................................62
4.3. AZ ÁRRÉS ELEMZÉSE................................63
4.3.1. Az átlagos árrésszint számítása................................63
4.3.2. Az árrésszint-változás mutatószámai................................65
4.3.3. Az árrésszint-változás összetevőinek elemzése................................67
4.3.4. Az árrésérték változásának elemzése................................69
4.4. AZ ÁRRÉSÉRTÉK NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI................................73
4.4.1. Az árbevétel növekedése................................73
4.4.2. Az árbevétel összetételének változása.....................................74
4.4.3. Az eladási árak változása................................75
4.4.4. Az ELÁBÉ csökkenése..............................77
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK...................................78
gyakorló feladatok................................79
5. LÉTSZÁM- ÉS BÉRGAZDÁLKODÁS................................81
5.1. LÉTSZÁMGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK................................81
5.1.1. Alapfogalmak................................81
5.1.2. Létszámigényesség................................82
5.1.3. Létszámhatékonyság................................82
5.2. LÉTSZÁMHATÉKONYSÁGI SZÁMÍTÁSOK...............................84
5.2.1. Az átlagos létszámhatékonyság számítása................................84
5.2.2. Az árváltozások kiszűrése................................85
5.3. BÉRGAZDÁLKODÁSI ALAPKATEGÓRIÁK..............................87
5.4. BÉRGAZDÁLKODÁSI SZÁMÍTÁSOK................................93
5.4.1. Az üzleti szintű átlagbér számítása................................93
5.4.2. Az üzleti szintű átlagbér változásának vizsgálata................................95
5.4.3. Az üzleti szintű bérigényesség................................97
5.4.4. A BÉRKÖLTSÉG VÁLTOZÁSÁNAK ELEMZÉSE...............................99
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK................................102
Gyakorló feladatok................................103
6. költséggazdálkodás................................105
6.1. ALAPFOGALMAK................................105
6.2. A KÖLTSÉGEK CSOPORTOSÍTÁSA................................105
6.2.1 Kiegyenlítés szerint................................105
6.2.3. Költségrugalmasság szerint................................105
6.2.4. A forgalom tárgyához való kapcsolat alapján................................108
6.2.5. Költségnemek szerint................................109
6.2.6. Költséghelyek szerint................................109
6.2.7. Munkafolyamatok szerint................................109
6.2.8. Számviteli törvény szerint................................110
6.3. KÖLTSÉGGAZDÁLKODÁSI ALAPKATEGÓRIÁK................................110
6.3.1. Költségigényesség................................110
6.3.2. Költséghatékonysági mutató................................110
6.3.3. Költségfedezeti szint................................111
6.3.4. összefüggés a költségigényesség és a költségfedezeti szint között................................111
6.4. A KÖLTSÉGIGÉNYESSÉG ELEMZÉSE................................112
6.4.1. Az átlagos költségigényesség................................112
6.4.2. A költségigényesség változásának mutatószámai................................113
6.4.3. A költségigényesség-változás összetevőinek elemzése................................114
6.4.4. Az árváltozások kiszűrése................................115
6.5. AZ ÉRTÉKCSÖKKENÉS................................118
6.5.1. Az eszközök csoportosítása................................118
6.5.2. Az értékcsökkenés (amortizáció) számítási lehetőségei................................120
6.5.3. Az értékcsökkenéssel kapcsolatos mutatószámok...............................123
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK..............................124
Gyakorló feladatok................................125
7. eredményszámítások................................127
7.1. ADOK, ILLETÉKEK, HOZZÁJÁRULÁSOK...............................127
7.1.1. Helyi adók................................128
7.1.2. Gépjárműadó................................128
7.1.3. Rehabilitációs hozzájárulás...............................128
7.1.4. Turisztikai hozzájárulás................................128
7.1.5. Játékadó................................129
7.2. AZ ÜZLETI TEVÉKENYSÉG EREDMÉNYE................................130
7.2. 1. A vendéglátó vállalkozások eredményszámitása................................130
7.2.2. Számviteli eredménykimutatások................................130
7.3. A PÉNZÜGYI MŰVELETEK EREDMÉNYE......................................134
7.3. 1. A pénzügyi műveletek bevételei és ráfordításai................................134
7.3.2. Kamatszámítások................................135
7.4. A SZOKÁSOS VÁLLALKOZÁSI EREDMÉNY................................136
7.5. A RENDKÍVÜLI EREDMÉNY................................137
7.6. AZ ADÓZÁS ELŐTTI EREDMÉNY................................137
7.7. AZ ADÓZOTT EREDMÉNY................................138
7.8. A MÉRLEG SZERINTI EREDMÉNY...............................139
7.9. MUTATÓSZÁMOK................................140
7.9.1. Eredményszint................................140
7.9.2. Nyereségfedezeti szint................................141
7.9.3. Jövedelmezőségi mutató................................141
7.10. AZ EREDMÉNY VÁLTOZÁS VIZSGÁLATA.................................................143
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK..................................................................................144
gyakorló feladatok...........................................................................................145
8. készletgazdálkodás, elszámoltatás................................146
8.1. AZ ÁTLAGKÉSZLET KISZÁMÍTÁSA.......................................................146
8.2. A KÉSZLETMOZGÁSOK VIZSGÁLATA.......................................................146
8.2.1. Forgási sebesség napokban.......................................................146
8.2.2. Forgási sebesség fordulatokban.......................................................147
8.2.3. Összefüggés a forgási sebesség mutatószámai között...........................147
8.3. KÉSZLETHATÉKONYSÁG, KÉSZLETIGÉNYESSÉG.........................................148
8.3.1. A készlethatékonyság................................148
8.3.2 Készletigényesség................................148
8.3.3. Összefüggés az igényesség és a hatékonyság között...............................149
8.4. AZ ÁRUFORGALMI MÉRLEGSOR...........................................................150
8.5. A KÉSZLETEK ELSZÁMOLTATÁSA.......................................................150
8.5.1. Raktár elszámoltatása..........................................................................150
8.5.2. A termelés anyagfelhasználásának elszámoltatása.....................................153
8.5.3. Stand-elszámoltatás................................157
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK.............................................................................158
Gyakorló feladatok....................................................................................159
felhasznált irodalom................................161

Csizmár József

Csizmár József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csizmár József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv