1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mons Sacer 996-1996 III.

Pannonhalma 1000 éve/A Főapátság gyűjteményei

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Pannonhalmi Főapátság
Kiadás helye: Pannonhalma
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 320 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 21 cm
ISBN: 963-85471-6-2
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes reprodukciókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1824. május 26-án helyezte él ünnepélyesen Horváth Pál pannonhalmi kormányzó apát a monostor új könyvtárépületének első kövét, benne a szerzet élő tagjainak névlajstromával. Az építész, Joseph... Tovább

Előszó

1824. május 26-án helyezte él ünnepélyesen Horváth Pál pannonhalmi kormányzó apát a monostor új könyvtárépületének első kövét, benne a szerzet élő tagjainak névlajstromával. Az építész, Joseph Franz Engel és a Rend tagjai tudták, hogy nem egyszerű épületbővítésbe kezdtek, s nem is az akkortájt néhány tízezer kötetet számláló kolostori könyvgyűjtemény elhelyezése a nagy munka egyedüli célja, hanem az ország legnagyobb „musaeum" épületét fogják létrehozni. A könyvtár palotája - amint az 1831-ben Pannonhalmára látogató Kazinczy Ferenc nevezte a már készen álló és berendezett épületet - klasszikus építészeti kiképzésével és díszítésével a múzsák lakhelyét idézte fel az ókori utalásokat értő és elváró kortársak számára. A homlokzati timpanon közepén a lantos istenség, Apolló talapzatra helyezett kőszobra állt egykor. Belsőterében harmonikus színvilágú, korinthoszi oszloprend fut körbe, mely mintha az antik templomok peripteroszát vonná belső térbe. A mennyezet festményén girlandok és bőségszarúk tarkállnak, közepéről Pallasz Athéné tekint a képen hozzá lépő ifjúra és a belépő szemlélőre. A főfalak orommezőin a klasszikus ókor bölcselőinek és költőinek grisaille-festésű alakjai tűnnek elő.
Ezek az építészeti formák a könyvtár-palota tereinek kibővítésére néhány évvel később vállalkozó Packh János számára is követendő mintát nyújtottak, noha az új részek falfestményein nem folytatódik tovább az antikizáló kép-progam. Az egyemeletes kabinet sortól közrefogott központi nagy terem és a raktárnak berendezett alsó szint az alapítók szándéka szerint a tudományos és művészeti gyűjtemények tárháza, grandiózus kiállító tere és kutatóműhelye lett.
Az 1830-as és 1840-es évek a könyvtár-palota berendezésével, a tudományos és művészeti gyűjtemények fejlesztésével teltek el. Alapként az a 616 nyomtatott és 26 kéziratos kötet szolgált, amelyet a feloszlatáskor elvett 4249 darabos régi könyvtárból 1803-ban a Rend az Egyetemi Könyvtártól visszakapott. Ám e szerény méretű bibliotheca látványosan gyarapodott, s a 19. század közepére vásárlások és adományok révén megközelítőleg megszázszorozódott.
A Képtár alapítása a könyvtár épületét kibővíttető Kovács Tamás (1783-1841) főapátnak köszönhető, aki az 1833-ban Pozsonyban megvásárolta a főként elsőrangú numizmatikai anyaga révén híres Viczay-gyűjtemény legjelentősebb festményeit. A legjobb európai gyűjtemények közé sorolt antik gemma- és érem-kollekció, amelyet még az idősebb Viczay Mihály (1727-1781) hozott létre, az árverés után a festményeiddel ellentétben külföldre került, az érmek a bécsi császári gyűjteményt gazdagították. A Kovács Tamás által megvásárolt képek sokszor megalapozatlan egykorú attribúciói és iskola-meghatározásai arról tanúskodnak, hogy a művészettörténeti, múzeumi értékelés nem volt mellékes szempont a gyűjtés során. Vissza

Tartalom

A szerkesztő előszava 9
Sólymos Szilveszter OSB: Művészeti gyűjtemények 11
Festmények (A.1-122.) 19
Szobrok (B.1-19.) 143
Kincstár (C.1-22.) 159
Bánhegyi B. Miksa OSB: A Könyvtár 191
Kéziratok (D.1-17.) 198
Nyomtatványok (D.18-30.) 218
Csóka Gáspár OSB: A Levéltár 233
Középkori és újkori oklevelek és iratok (E.1-28.) 245
Polan Hildebrand OSB: A Régiségtár 271
Pannóniai kőfaragványok (F.1-14.) 275
Itáliai kőemlékek (F.15-34.) 283
Mayer Farkas OSB: A természettudományi „terménytárak" története 291
Rövidítések 307
Névmutató 313
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv