803.070

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Moldvai csángó magyarok

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Corvina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 144 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 23 cm x 25 cm
ISBN: 963-13-2586-5
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrált könyv.

Fülszöveg

Páratlan érdekes kötetet tart kezében az olvasó: képei egy olyan ismeretlen és hagyományos életformát örökítenek meg, amelynek láttán úgy érezhetjük: az egy-két évszázaddal korábbi "falusi Európába" kerültünk vissza.
A történelmi határokon kívül eső legrégebbi magyar szórványtelepülés Moldvában jött létre. Ott élő magyarokról a középkortól fogva vannak hitelt érdemlő adataink, de eredetük kérdésében a kutatóknak eddig nem sikerült egységes álláspontot kialakítaniuk. A még magyarul beszélők száma - különféle becslések alapján - napjainkban nyolcvanezerre tehető.
A Moldvában élő magyarok egyik csoportja - a később bevándorolt székelyek mellett - az, amelyik "csángónak" vallja magát: ez a réteg képezi a moldvai magyarság ősi magját. A "csángó" elnevezés a régi magyar nyelvben egykoron használatos "csáng" ige származéka, ami annyit tesz, hogy "kereng". Első előfordulása az 1400-as évek tájára tehető.
A moldvai csángó magyarok római katolikus vallásúak. Hitüket évszázadokon át őrizték... Tovább

Csoma Gergely

Csoma Gergely műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csoma Gergely könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Moldvai csángó magyarok Moldvai csángó magyarok
Állapot:
2.980 ,-Ft
45 pont kapható
Kosárba