1.034.837

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Buda visszafoglalása 1686 (nem teljes)

A Budapest gyűjtemény 13 korabeli metszetének másolata

Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Papírmappa
Oldalszám: 13 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 43 cm x 32 cm
ISBN: 963-581-124-1
Megjegyzés: Nem teljes. 13 darab fekete-fehér korabeli metszettel. 1 db metszet hiányzik. Kísérőfüzettel. Angol és német nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Idestova háromszáz éve annak, hogy Budavára török székvárosból ismét Magyarország központjává lett. Ez az esemény sok szempontból határkő történelmi fejlődésünkben. Jelképe annak az 1683-ban induló... Tovább

Előszó

Idestova háromszáz éve annak, hogy Budavára török székvárosból ismét Magyarország központjává lett. Ez az esemény sok szempontból határkő történelmi fejlődésünkben. Jelképe annak az 1683-ban induló és 1699-ben záruló hadjárat-sorozatnak, amely új utat nyitva a fejlődés előtt, másfél évszázados stagnálás után visszaemelte az országot Európa közösségébe. Amikor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének jelen képsorozatát közrebocsájtja, emlékezni kíván az ostrom hőseire s - megbékélve a múlttal - a védők bátor, ám eredménytelen helytállásra. Tisztelegni kívánunk egyúttal az előtt az Angliától Ausztriáig, Olaszországtól Skandináviáig szinte minden nemzetet felölelő összefogás előtt, mely a visszafoglaló sereg létrejöttéhez vezetett s a hadjáratot európai üggyé, Budát pedig rövid időre a közfigyelem tárgyává tette. Ezért talál a képek lapozgatója francia, német, holland, olasz mesterekre az alkotók, és külföldi kiadókra a képek forrásai között. Összeállításunk azonban nemcsak a fentieket kívánta dokumentálni. Az események és a hozzájuk kapcsolódó kiemelkedő személyiségek képei mellett a legfontosabb helyszíneket is megpróbáltuk jelzésszerűen felvillantani, már amennyire ezt - a mérhetetlen gazdagságú anyagból válogatva - lehetőségeink megengedték.
Igyekeztünk általában egykorú forrásanyagot közreadni, azonban természetesen képeinkre bizonyos kritikával kell tekinteni. Nem biztos, hogy minden épület, minden öltözet, minden esemény ábrázolása utolsó részletéig valósághű; figyelembe kell vennünk az alkotók művészi szabadságát s azt, hogy többüknek, ihletét másodkézből kapott információkra kellett alapoznia, nem mindannyiuk tudott a helyszínre eljutni. Együttesükben azonban - úgy hisszük - az események súlyát, hangulatát, arányait megfelelően tükrözik. Vissza

Tartalom

1. Abdurrahman, (Abdi), az utolsó budai pasa
2. Lotharingiai Károly herceg, császári hadvezér, Buda visszafoglalója
3. Savoyai Eugén herceg, vezérőrnagy, később főparancsnok, a visszafoglaló háború befejezője
4. Pálffy János gróf, altábornagy, a magyar csapatok főparancsnoka
5. A török Buda
6. Pest látképe észak felől 1684-ben
7. A váci csata 1684-ben, mely után a törökök kiürítik Pest városát
9. Buda és Pest látképe az 1686- évi ostrom előtt
10. Buda és Pest alaprajza az ostromművekkel 1686
11. A vár lövetése
12. A lőportorony felrobbanása július 22-én
13. Buda elfoglalása
14. A Duna melletti hadiút és a legfontosabb hadi események helyszínei
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Buda visszafoglalása 1686 (nem teljes) Buda visszafoglalása 1686 (nem teljes) Buda visszafoglalása 1686 (nem teljes) Buda visszafoglalása 1686 (nem teljes) Buda visszafoglalása 1686 (nem teljes) Buda visszafoglalása 1686 (nem teljes) Buda visszafoglalása 1686 (nem teljes)

Könyvári könyv volt. A papírmappa kissé elszíneződött, ragasztás nyoma látható rajta.

Állapot: Közepes
2.940 Ft
1.170 ,-Ft 60
6 pont kapható
Kosárba
konyv