1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Halmaj monográfiája

Szerző

Kiadó: Halmaj Község Önkormányzata
Kiadás helye: Halmaj
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 368 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-202-864-3
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal és illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Büszkeséggel tölt el, hogy Halmaj polgármestereként a település első monográfiáját ajánlhatom községünk lakóinak és lakóhelyünk múltja, népi kultúrája, hagyományai iránt érdeklődőknek. E kötet... Tovább

Előszó

Büszkeséggel tölt el, hogy Halmaj polgármestereként a település első monográfiáját ajánlhatom községünk lakóinak és lakóhelyünk múltja, népi kultúrája, hagyományai iránt érdeklődőknek. E kötet tanulmányait neves szerzők írták, akik különböző főiskolákon, egyetemeken oktatnak, illetve az ország jelentősebb közgyűjteményeiben dolgoznak. Közös vonásuk az, hogy mindannyian szakmájuk elismert művelői és Halmaj múltjának feltárása során a település minél teljesebb megismertetésére, bemutatására törekedtek. Levéltári kutatásaik során, vagy a terepen végzett gyűjtőmunkájuk alkalmával számtalan új ismeretet hoztak felszínre, amelyek vélhetően újszerűek és izgalmasak lesznek számunkra, és községünk polgárságában az abaújiság, a halmajiság öntudatát erősítő tényezőkké válnak.
A monográfia tanulmányainak elolvasása után világossá válhat a tisztelt olvasó előtt, hogy községünk - ez az Abaúj délnyugati részében, a Hernádból kiszakadó, majd abba visszatérő Bársonyos-csatorna menti síkságon települt helység - történelme igen gazdag. Első említése 768 évvel ezelőtti, s a középkorban viszonylag népes és gazdag településnek számított. Halmaj fejlődése, mint oly sok hazai településé a török korban és a 17. századi függetlenségi harcok idején megakadt. Lényegében a 18. századra elnéptelenedett. A Rákóczi-szabadságharcot követő évtizedekben új népesség talált hazára a régi falu helyén, s ez a lakosság szorgalmával, kitartó munkájával élni akarásának számtalan jelét bizonyította a későbbi századokban.
A 18. századtól Halmaj volt, a lélekszám alakulását figyelembe véve Abaúj vármegye egyik legdinamikusabban fejlődő települése. Az is külön érdekesség, hogy az átlagéletkor a mi falunkban volt a legmagasabb, talán az éghajlatnak, a földrajzi körülményeknek is köszönhetően. Amikor a 19. század második felében megépült a Kassa-Miskolc közötti vasút, településünk gazdasági, kereskedelmi csomóponttá vált. Figyelemre méltó, hogy az említett vasútvonal területén a halmaji vasútállomás bonyolította le az egyik legnagyobb teher- és személyforgalmat. A 18. század elejétől meginduló, majd a 19. század második felétől dinamizálódó fellendülés az 1940-es években átmenetileg megtört. Vissza

Tartalom

Tóth József:
Előszó 5
Dobány Zoltán:
A település földrajzi környezete 7
Hegyesi Gábor:
Halmaj és környékének élővilága 35
Mizser Lajos:
A lakosság nyelve 51
Hellebrandt Magdolna:
A település régészeti emlékei 67
Kápolnai Iván:
Népességi viszonyok 103
Wolf Mária:
Halmaj a középkorban 133
Csorba Csaba:
A település története a 18 századtól napjainkig 153
Veres László:
Falusi ipar és kereskedelem 171
Békési Gábor:
Művelődéstörténeti hagyományok 183
Bencsik János:
Hagyományos határhasználat és paraszti állattartás 219
Tóth Arnold:
A folyóvizek hatása Halmaj népéletére a 19-20. században 245
Telenkó Bazil:
Az egyházi és a népi vallásosság terei 271
Siska József:
Az esztendő ünnepei 305
Csehné Gál Judit:
Az emberi élet fordulói 331
Eseménynaptár 353
Irodalom 359
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv