| Előszó | 5 |
| Fazekas kisszótár | 7 |
| A fazekasság gyakorlata | |
| A fazekasság nyersanyagai | 17 |
| Az agyag | 17 |
| Az agyag formálhatósága és térfogatának változásai | 17 |
| Az agyag viselkedése a tűzben | 18 |
| Az égetett agyag színváltozása | 18 |
| Az agyag alkotórészei és ezek befolyása az agyag tűzállóságára | 18 |
| Az agyaghoz kevert anyagok és ezek hatása az agyag minőségére | 19 |
| A soványító anyagok | 20 |
| A cserépképződés folyamata | 20 |
| Az agyag beszerzése | 20 |
| Az agyag beszerzése és tárolása napjainkban | 22 |
| A kerámiatermékek csoportosítása az agyag tulajdonságai alapján | 22 |
| Engobok, földfestékek és öntőmasszák | 22 |
| A mázak | 23 |
| A máz alkotórészeinek befolyása a máz olvaszthatóságára | 24 |
| A máz és cserép közötti viszony | 24 |
| Mázreceptek és mázképletek | 24 |
| Mázhibák | 25 |
| A fazekasműhely felszerelése, a fazekas szerszámai | 26 |
| A fazekasműhely berendezési tárgyai | 26 |
| Egy mai fazekasműhely berendezése | 30 |
| A fazekas kéziszerszámai | 31 |
| Az agyag-előkészítés szerszámai | 31 |
| A korongolás szerszámai | 31 |
| A díszítés szerszámai | 32 |
| A segédeszközök | 33 |
| Egy mai fazekasműhely felszerelése | 34 |
| Az agyag útja az előkészítéstől a kész edényig | 36 |
| Az agyag megmunkálásának lehetőségei | 36 |
| Marokedény | 36 |
| Hurka- (spirál) technika | 38 |
| Lapokból történő összeállítás | 41 |
| A préselés | 42 |
| Az öntés | 43 |
| A korongolás | 43 |
| A korong működtetése, forgatása | 43 |
| A balos korong meghajtása | 43 |
| Az orsós korong meghajtása bal lábbal | 44 |
| Az orsós korong meghajtása jobb lábbal | 44 |
| Az agyaggyúrás és rögölés | 45 |
| A korongolás tényleges folyamata | 45 |
| A terítőmunka (tálasedény) alakításának sorrendje | 48 |
| A felhúzómunkák (fennálló edények) kialakításának sorrendje | 50 |
| Edénykiegészítők (fülek, lákbak, stb.) | 51 |
| A fülek illesztése, ragasztása | 53 |
| Retusálás | 53 |
| Esztergálás vagy fenékszögcsípés | 54 |
| Az engobozás | 55 |
| A mázazás | 56 |
| Az egyes edényformák, funkciójuk és készítésmódjuk | 58 |
| Tálasedények | 58 |
| Főzőedények és köcsögök | 61 |
| Tárolóedények, ételhordók | 64 |
| Szütőedények | 67 |
| Más konyhaedények | 72 |
| Vizeskorsók | 76 |
| Butykos, kulacs, butella | 81 |
| Borosedények | 86 |
| Díszedények | 91 |
| Világítóeszközök, játékok, fazekasszerszámok és kályhák | 94 |
| Díszítőtechnikák | 101 |
| A felület átalakítása | 101 |
| Csiszolás (sikálás, kavicsolás) | 101 |
| Domborműves, rátétes (rakott) díszítmény | 101 |
| Mélyített díszítés | 102 |
| Áttört díszítés | 104 |
| Sgraffiato vagy "alákarcolás" | 104 |
| Színhatás, festés | 105 |
| Csíkozás | 105 |
| Folthatásra törekvő díszítés, tarkázás | 106 |
| Ornamentális festés: virágozás | 108 |
| Az égetés | 109 |
| A Kárpát-medence fazekasságának története | |
| Bevezetés | 113 |
| A kárpát-medence fazekassága a magyar honfoglaláls előtt | 115 |
| A magyar fazekasság a 10-15. században | 120 |
| A magyar fazekasság a 16-17. században | 123 |
| A magyar fazekasság a 18. században | 126 |
| Legfontosabb fazekasközpontjaink a 19. században | 129 |
| A Nyugat-Dunántúl fazekassága | 129 |
| Észak- és Közép-Dunántúl fazekassága | 133 |
| A Dél-Dunántúl fazekassága | 138 |
| A Felvidék fazekassága | 143 |
| A Dél-Alföld fazekassága | 150 |
| A Közép-Tisza-vidék fazekassága | 154 |
| A Felső-Tisza-vidék fazekassága | 160 |
| A Partium és Erdély fazekassága | 164 |
| A Székelyföld és a Barcaság fazekassága | 170 |
| Moldva és Bukovina fazekassága | 175 |
| Összefoglalás | 178 |
| Irodalomjegyzék | 179 |