1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tanulmányok a XIX. század második feléről

ELTE Bölcsészettudományi Kar

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 257 oldal
Sorozatcím: Irodalomtörténeti tanulmányok
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 500 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
"Sőtér István köszöntése
Sőtér István életformája az irodalom. Érdeklődés, aminek sok kiterjedése van. A kapcsolatok analízise. Kérdező és helykereső. A szellemet,... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
"Sőtér István köszöntése
Sőtér István életformája az irodalom. Érdeklődés, aminek sok kiterjedése van. A kapcsolatok analízise. Kérdező és helykereső. A szellemet, gondolatokat és vágyakat szembesíti a cselekvéssel és az eseményekkel. Útja, a klasszikus iskola útja. Kitűnő alapozás, görög-latin tanulmányok, az Eötvös Kollégium, a Sorbonne, francia és angol kultúra, a világirodalom birtoklása.
Ettől fogva már öntudatosan választhat, tárgyat és stílust, szemléletet és izlést. Megtervezheti "életművét", az írástudó kötelező misszióját, ami egyszersmind áldozat, szolgálat is. Kötelességévé tette átmenteti a múlt értékeit, írni róluk és tanítani ezeket. Minden jót megbecsül, minden fiatal tehetségnek hisz. Nem szűkkeblű. Nem kirekesztő. Mert biztos műveltségében és emberi tartalmainak megőrzésében.
Munkásélete gazdag, kincstára megtelt. Tanítványai csendesek, hallgatagok, mert az irodalom és művészet régióiban zavarók a hangos igehirdetők, a pedáns technikusok. Itt nem egyszerű eldönteni, hogy egy vélemény mikor segít és mikor ártalmas.
Ezért szeretjük a tiszta olvasást, az emberi méltóságnak megfelelő stiláris, ízlésbeli tartást és választékosságot. Akiből hiányzik a tisztelet képessége, másokat sem tisztel. Sőtér Istvánnak sikerült egyénivé és hasznossá formálnia önmagát. Maradandó érvényű könyveket, tanulmányokat írt. Korszakokat, műveket fedezett fel újra, vagy először. Személyes irodalomtörténete van, int elődeinek, Babitsnak, Szerb Antalnak, és ilyen finom "megkülönbözésre", személyességre mindannyian vágyakozunk.
A budapesti Bölcsészkaron ő alapította meg a XIX. század második felének magyar irodalmával foglalkozó egyetemi tanszéket. Ennek szentelte idejének nagyrészét. Tudományszervezői tevékenysége közismert. Alapvető munkáit hasznosítani tudjuk a tanításban és kutatásban. Így lett tanárnemzedékeknek és leendő munkatársainak tanítója is. A szellem utánozhatatlan, a magunk újrateremtésében mégis része van. Szeretettel és tisztelettel köszöntjük a 70 éves Sőtér Istvánt." Vissza

Tartalom

Köszöntő
A kor epikus tükre
Alexa Károly: Anekdota, magyar anekdota5
Csűrös Miklós: Mikszáth korszerűsége és A fekete város86
Kiczenko Judit: Peteleit lapozgatva...114
Nagy Miklós: A regényíró Vas Gereben122
Mikó Krisztina: Harc a valósággal150
A kor költői tükre
Mezei József: A költő-mítosz173
Mándi Ildikó: Hangulat-szimbolikus mese194
Eisemann György: Kultusz és történet215
Látogatás
M. Kiss Sándor: Beszélgetés Sőtér Istvánnal237
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Tanulmányok a XIX. század második feléről Tanulmányok a XIX. század második feléről

A lapélek foltosak.

Állapot:
2.240 ,-Ft
11 pont kapható
Kosárba
konyv