| Bevezető | 11 |
| Dr. Fövényi József: A cukorbetegségről röviden - az orvos tanácsai | |
| A cukorbetegségről általában | 14 |
| Mi a diabetesz? Milyen gyakori betegség? | 14 |
| Melyek a diabétesz főbb típusai? | 14 |
| A 2-es típusú cukorbetegség | 17 |
| A cukorbetegség tünetei | 18 |
| A vércukor és az inzulin | 19 |
| Mit jelent a vércukorszint csökkenése vagy megemelkedése? | 22 |
| Mi a hipoglikémia? | 22 |
| Mi a hiperglikémia? | 24 |
| Megelőzhető-e a cukorbetegség? | 26 |
| A diabétesz gyógyszeres kezelése | 28 |
| A vércukorcsökkentő tabletták (orális antidiabetikumok) | 28 |
| Inzulinkészítmények és inzulin adagolási módok | 32 |
| A vércukor önellenőrzéséről | 33 |
| A cukorbetegség szövődményei | 35 |
| A diabéteszhez társuló megbetegedések | 37 |
| Célértékek diabéteszben | 38 |
| Az energiafelvétel és leadás egyensúlya | 40 |
| Az energiafelhasználás zavarai | 40 |
| A kalóriaigényünk kiszámítása | 43 |
| Dr. Fövényi József: A diétáról általában - az orvos tanácsai | |
| A diétáról általában | 48 |
| A cukorbetegség diétával történő kezelésének története | 52 |
| Miért kell diétáznia a cukorbetegnek? | 55 |
| A diéta főbb szempontjai | 58 |
| Az étrend energiatartalma | 58 |
| Az étrend összetétele | 62 |
| Az étkezések gyakorisága | 64 |
| Az egyes étkezések szénhidráttartalma | 65 |
| A glikémiás index fogalma és jelentősége | 71 |
| Amit a tápanyagokról tudni kell | |
| Szénhidrátok | 71 |
| Fehérjék | 79 |
| Zsíradékok | 83 |
| Vitaminok, ásványi sók és növényi rostok | 89 |
| A "diétás" élelmiszerekről | |
| A diétás élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében | 93 |
| Mesterséges édesítőszerek és a felhasználásukkal készült italok | 84 |
| Cukorhelyettesítő anyagok és a velük készült sütő- és édesipari termékek | 99 |
| A diéta és az élvezeti szerek | 102 |
| A táplálkozási piramisokról | 104 |
| Gyakori kérdések és válaszok a diétával kapcsolatban | 107 |
| Milyen módon csökkenthetők az egészséges étrend költségei? Valóban sokba kerül-e a cukorbeteg diéta? | 107 |
| Diéta otthon, munkahelyen, iskolában, vendéglőben és utazás közben | 109 |
| Diéta és kezelés | 113 |
| Vércukorcsökkentő tablettával kezelt cukorbetegek diétája | 113 |
| Diéta tabletta és inzulin kezelés kombinációja során | 115 |
| Diéta és inzulinkezelés | 115 |
| A metabolikus szindrómás cukorbetegek étrendje | 120 |
| A cukorbeteg diéta 6 parancsolata | 122 |
| Gyurcsáné Kondrát Ilona: A cukorbeteg diéta a dietetikus szemével nézve | |
| A cukorbeteg diéta a dietetikus szemével | 124 |
| Általános étrend-összeállítási, és táplálkozási javaslatok | |
| Minta étrend kb. 1200 kcal, 150 g szénhidráttal | 132 |
| Minta étrend kb. 1500 kcal, 180 g szénhidráttal | 136 |
| Minta étrend kb. 1800 kcal, 225 g szénhidráttal | 140 |
| Étrendi javaslatok veseszövődmény esetén | 144 |
| 60 g fehérjét tartalmazó mintaétlap | 149 |
| 40 g fehérjét tartalmazó mintaétlap | 157 |
| Étrendi ötletek | 166 |
| Receptek | 178 |
| Szendvicsek, szendvicsre valók | 182 |
| Levesek | 187 |
| Húsételek, hóspótló feltétek, mártások | 205 |
| Köretek, főzelékek | 243 |
| Saláták | 268 |
| Tészták, gyümölcsös édességek | 285 |
| Tápanyagtáblázatok | 303 |
| Tápanyagtáblázat kivonat (100 g vagy 1 dl termékben) | 304 |
| A könyvben szereplő receptek tápanyagtartalma (1 adagra kiszámolva) | 311 |
| 10 g szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek | 317 |
| Gyurcsáné Kondrát Ilona: 1. számú színes melléklet ételekről | 319 |
| Hasznos információk | 337 |
| Szójegyzék - orvosi kifejezések szótára | 338 |
| Ajánlott irodalom | 342 |
| Hasznos címek, linkek | 344 |
| Együttműködő partnerek | 345 |
| A SpringMed Kiadó kiadványai | 356 |
| A SprindMed Kiadó kiadványainak hozzáférhetősége | 361 |
| 2. számú színes melléklet | 367 |