1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Cukorbetegség és diéta

Az inzulinnal és az inzulin nélkül kezelt cukorbetegek táplálkozási útmutatója

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Medicina Könyvkiadó Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 199 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 20 cm
ISBN: 963-242-936-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
A cukorbetegségről dióhéjban11
1-es típusú cukorbetegség11
2-es típusú cukorbetegség11
A 2-es típusú cukorbetegség kezelési formái12
A cukorbetegség tünetei12
A vércukorszint és az inzulin13
Mi a hipoglikémia?13
Mi a hiperglikémia?13
Megelőzhető-e a cukorbetegség?14
Milyen anyagcsere-mutatók tekinthetők ideálisnak cukorbetegek esetében?14
A cukorbetegség gyógyszeres kezelésének lehetőségei15
Vércukorszint-csökkentő tabletták15
Inzulinkészítmények16
Inzulinadagolási módok16
A cukorbetegség késői szövődményei16
A cukorbetegség és a dohányzás17
A cukorbetegség diétás kezelése17
A diétáról általában18
A cukorbetegség diétás kezelésének története19
Miért kell diétáznia a cukorbetegnek?20
A cukorbetegek diétájának főbb szempontjai20
Az étrend összetétele21
Az étkezések gyakorisága22
Az egyes étkezések szénhidráttartalma23
A vércukorszintet gyorsan emelő élelmiszerek, ételek, italok fogyasztásának kerülése24
A cukor, mint a hipoglikémia gyógyszere25
Amit a tápanyagokról tudni kell26
Szénhidrátok26
Cukrok26
Keményítő27
Fehérjék29
Zsiradékok30
Vitaminok és ásványi anyagok32
Növényi rostok32
A "diétás élelmiszerek" helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében32
Mesterséges édesítőszerek és a velük készült ételek, italok33
Cukorhelyettesítő anyagok és a velük készült sütő- és édesipari termékek34
A cukorbeteg-diéta speciális kérdései34
A diéta és az élvezeti szerek34
Valóban sokba kerül-e a cukorbeteg-diéta?37
Diéta otthon, a családban, a munkahelyen, az iskolában, a vendéglátóhelyen és az utazások során37
Diéta otthon37
Diéta a munkahelyen38
Diéta az iskolában38
Diéta a vendéglátóhelyen38
Diéta az utazások során39
A metabolikus szindrómás cukorbetegek étrendje39
A vércukorszint-csökkentő tablettával kezelt cukorbetegek diétája39
A nappal vércukorszint-csökkentő tablettát szedő, éjjel inzulint kapó cukorbetegek diétája38
A kevert inzulint naponta kétszer kapó cukorbetegek diétája38
Az intenzív inzulinterápián lévő cukorbeteg diétája38
A korszerű konyhatechnika eszközei és módszerei43
Edények, eszközök43
Ételkészítési eljárások45
Az élelmiszerek tartósítása47
Mélyhűtés47
Befőzés47
Gyümölcsbefőzés47
Gyümölcsíz eltevése47
Gyümölcsszörpök készítése48
Rostos ivólé készítése48
Tök eltevése télire48
Paradicsomlé eltevése télire48
Zöldbab eltevése télire49
Zöldborsó eltevése télire49
Savanyítás49
Ecetes uborka49
Vizes uborka49
Ecetes paprika49
Útmutató a mintaétrend használatához50
Mértékegység-tömeg táblázat53
10 napos mintaétrend (energiatartalom 5900 kJ (1400 kcal))55
10 napos mintaétrend (energiatartalom 7560 kJ (1800 kcal))62
Receptgyűjtemény71
Levesek, levesbetétek71
Mártások86
Kisétkezések91
Húsok, húspótlók101
Főzelékek114
Saláták122
Köretek138
Egytálételek148
Tészták, sütemények162
Függelék181
Az ételreceptek betűrendes mutatója195
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv